Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

FOTO&VIDEO. Vulpe surprinsă pe străzile din Micro 17, în municipiul Satu Mare

O vulpe a fost surprinsă pe străzile din cartierul Micro 17 din municipiul Satu Mare, zilele trecute. Vulpea a fost filmată imediat de pietonii surprinși de apariția animalului sălbatic.

Nu este prima dată când o vulpe este observată în municipiul Satu Mare. Cel mai probabil, aceasta era în căutare de hrană. Aceste vulpi care intră în oraș pot fi extrem de periculoase deoarece se știe că sunt purtătoare de rabie. Boala se poate transmite ușor și la câini prin mușcătură, în cazul în care cele două animale intră în contact, iar de la câini poate ajunge și la om.

Sătmărenilor li se atrage atenția să evite contactul cu vulpile pentru că, printr-o simplă mușcătură, pot transmite rabia și la om.

Rabia (turbarea sau nebunia cum i se mai spune popular acestui cuvânt derivat din latinul rabiere – care înseamnă a fi agresiv), spun doctorii de la DSP, este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic, care afectează creierul şi măduva spinării atât la mamifere cât şi la oameni.

Virusul, secretat în saliva animalelor bolnave, se transmite în mod obişnuit la oameni şi animale prin muşcătură şi, mai rar, atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui animal. Rabia poate fi transmisă de animale sălbatice şi domestice (câini, pisici, dar şi de vaci, capre sau cai), în Europa, inclusiv în România, specia predominantă fiind vulpea (aceasta favorizând transmiterea la pisică, câine şi om).

Virusul rabic se poate transmite aşadar prin muşcătura/zgârietura animalelor bolnave, prin contaminarea cu salivă a unor leziuni cutaneo-mucoase recente (lingere pe plăgi), dar şi aerogen (prin aerosoli – inspirarând aerul din peşterile în care trăiesc lilieci) şi foarte rar – de la om la om, prin transplant de organe (cornee).

10 comentarii

  1. Cristian Răspunde

    Se plimba in Micro 16 din Noiembrie, a ajuns in 17 si deja e stire :))

  2. dana Răspunde

    Aceasta vulpe “locuieste”de cateva luni intr-un beci pe strada BOBOCULUI..langa Scoala Ion Creanga , fiind un pericol pt ca nu se stie daca e agresiva..plus ca se apropie de oameni..pt mancare.Ar trebui sa se ia masuri pt prinderea ei …

    • ecologist Răspunde

      @dana, țin minte că tot apare vulpea asta sau alta (cine știe) prin zonă. Dacă apare și ziua este un risc destul de ridicat să fie bolnavă chiar turbată. Un animal eminamente sălbatic se ferește de comunitatea umană, eventual se arată noapte.

  3. Adi Răspunde

    Da in zona scolii umbla, str. Bobocului 18-20 ,Somesului,depozitul de materiale al Primariei…iti este frica sa umbli pe trotuar sa nu sara din careva beci. Multi nu isi acopera geamurile de la beciuri..

  4. Adi Răspunde

    SI ATUNCI CINE SA O PRINDA LOCATARII? CINEVA A SUNAT ACUM O LUNA LA 112 AU VENIT NISTE JANDARMI SI AU DAT CU SPRAY INTR-UN BECI..PROBABIL VULPEA NU ERA ACOLO..ACUM SE PLIMBA BINE MERSI PRINTRE BLOCURI…TOTUSI E O SCOALA IN ZONA..NU-I PASA NIMANUI?!!!!!!

  5. dana Răspunde

    Nu mi se pare normal sa umble hai hui ..ba mai mult in toamna se odihnea in cate o gradina din fata blocului..fara sa-i fie frica de oameni.Sper ca cineva sa se sesizeze si sa o prinda pana nu se intampla o nenorocire..

    • glumetzu Răspunde

      In loc sa va bucurati , ca daca macar nu avem ursi , este o amarata de vulpe…..
      ( deja stirea cu ursi nu mai e senzatie )

  6. Unul Răspunde

    Nu-i de glumit, pentru ca daca vulpea se aciueaza pe langa curtile oamenilor inseamna ca poate fi turbata, iar faptul ca bantuie pe langa scoala e si mai rau ca poate ataca un copil sau pe oricine altcineva.Ce mai asteapta autoritatile?

    • Altul Răspunde

      Or fi ceva vulpi ucigase, sar la gatul oamenilor, o fi ceva ciupacabra vulpea asta. Daca o lasi in pace te asigur ca isi va vedea de ale ei. Autoritatile ar trebui sa taie accesul la internet idiotilor ca si tine.

    • ecologist Răspunde

      @Unul, dacă e să fim corecți nu vulpea s-a aciuat acolo! Când pricepeți oameni buni că de fapt noi ne-am băgat neinvitați în spațiul lui! Cartierul ăla nu are 40 de ani! Înainte mii de ani vulpea sau alte vietăți au trăit fain frumos acolo! Voi știți măcar ce animale sălbatice trăiesc prin zonă? Acum 40 de ani și în locul Micro 16 erau terenuri agricole intens cultivate, inclusiv cu căpșuni iar înainte de asta au fost grădinile bulgarilor! Repet, noi ne-am băgat peste ei! Și pentru ce, mă rog? Mă mir că încă nu am defrișat toată pădurea Noroieni. Dar cu academia de fotbal probabil urmează și aia. Că e foarte necesar ca încă niște pierde vară să-și consume energiile în loc să lucreze!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.