Ultima actualizare: ieri, 22:48

 

Locale

Premieră națională: 3 sătmăreni cu dizabilități locomotorii, monitori de schi pentru persoane speciale

Începând din această săptămână Asociația Caiac SMile are primii monitori de ski pentru persoane cu dizabilități. Bota Vasile, Chereches Adrian și Cioltea Bogdan, au obținut titlul de monitori la finalul a doi ani de muncă, fiind primii din România.

Ideea acestui proiect a pornit în urmă cu doi ani de zile, inspirată din Austria iar acum România are primii trei monitori de ski în scaun rulant.

Cei trei sunt sătmăreni și au descoperit plăcerea skiatului în urmă cu doi ani, perioadă în care s-au antrenat constant pentru a deveni profesioniști pe pârtie. L-au urmat pe Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile, pe toate pârtiile din țară unde s-a deplasat și au exersat continuu pentru a-și dezvolta abilitățile de monitori.

În acest moment ei au fost acreditați de cei de la Euroski – Centrul Național Formare Monitori drept monitori de ski pentru persoanele cu dizabilități.

„Acum doi ani, când am mers cu prima persoană cu dizabilități, în Austria pentru a-l învăța să skieze singur pe scaunul rulant adaptat pentru pârtie am văzut această idee și de atunci a încolțit dorința de a avea și noi în România acest serviciu pentru persoanele cu dizabilități. Mereu am scandat lozinca „Vrem o țară ca afară!” când eram tânăr, dar am ajuns la concluzia că dacă vrei o țară ca afară, trebuie să o faci tu. Iar acest proiect al Caiac SMile care a ajuns acum la final este o dovadă că putem să ne facem singuri o țară ca afară.”, transmite Ionuț Stancovici, părintele Asociației Caiac SMile.

Cei trei monitori de ski speciali pentru persoane speciale vor fi în fiecare sezon de iarnă prezenți pe pârtiile din România, acolo unde vor iniția în acest sport persoanele cu dizabilități locomotorii care sunt dependente de un scaun rulant. Ionuț Stancovici va continua să fie alături de ei, urmând să se ocupe de persoanele care nu își pot folosi nici brațele, pentru a le oferi senzația de libertate și bucuria de a aluneca pe pârtie.

6 comentarii

 1. Alex Răspunde

  Adrian, ma bucur ca ai o atitudine atat de persuasiva care te ajuta sa iti impingi limitele, sa nu ramai in zona de confort si sa faci tot mai multe lucruri noi.. si surprinzator pentru noi, sa reusesti de fiecare data! Sper sa reusesti sa inspiri si alti oameni si sa le oferi curajul necesar prin puterea exemplului sa se ridice mai mult de cat cred ei insisi ca ar putea. De asemenea iti doresc sa te inconjori doar de oameni de calitate pe care sa ii inspiri si sa te inspire.

 2. George Răspunde

  Felicitări Adi ! Faceti o treaba excelenta și garantat cu un impact de mare anvergura ! Multa putere și pe viitor iti doresc , ca prin acțiunile și atitudinea ta , oamenii din cetate indiferent de statut sa se inspire ! Bafta !

 3. Go(vo)rilă Răspunde

  Comentariile de mai sus reprezintă opera unor lingai lipsiți de profesionalism! Dați cu limba mai finuț, băieți, că zgâriați dosul Șefului!

  • dodiq Răspunde

   Esti un idiot citeste articolul felicitari ionut si caiac smile

  • Niki Răspunde

   Stimate domn! Negativismul și sarcasmul dvs, pornește din adînca frustrare, care probabil vă ” macină” adînc sufletul. Frustrare, provenita cu siguranță din incapacitatea dvs de a privii partea frumoasă a oamenilor și a vieții în asamblu… sau poate din incapacitatea dvs de a REALIZA CEVA,…ORICE,astfel,nici nu mă aștept, de la dvs, să înțelegeți, importanța “zilei de azi” care “deschide porțile spre mîine”, un “mîine” mai frumos, mai pozitiv, decît gîndirea dvs limitată… va putea percepe vreodată.

 4. Satmarean Răspunde

  Felicitări și succes pe mai departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.