Ultima actualizare: azi, 13:59

Locale

Anderson, criminalul din Centru, are 246 de amenzi neplătite. Cazul care ridică semne de întrebare

Criminalul din Centru, Anderson Sere, are 246 de amenzi neplătite în ultimii ani şi 11 dosare penale. Interesant este faptul că nimeni nu s-a ocupat de transformarea acestor amenzi în muncă în folosul comunităţii. Poliţiştii l-au sancţionat, i-au întocmit dosare penale, dar ulterior autorităţile nu s-au ocupat de transformarea acestor amenzi în muncă în folosul comunităţii.

Anderson a primit 170 de amenzi de la Poliţia Satu Mare din anul 2016 până la efectuarea crimei. Majoritatea amenzilor sunt pe Legea 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Amenzile sunt cuprinse între 50 şi 500 de lei şi nu a fost plătită niciuna.

De asemenea, Poliţia Locală Satu Mare i-a aplicat 76 de amenzi şi nu a plătit niciuna, adunând doar aici o restanţă de 13.400 de lei.

Anderson a fost cercetat penal în 11 dosare pentru furt, (având o soluţie de clasare şi două de renunţare la urmărirea penală), pentru furt calificat (având o soluţie de scoatere de sub urmărirea penală, două soluţii de netrimitere în judecată, două soluţii de trimitere în judecată şi două soluţii de clasare), lovire (o soluţie de clasare şi una de neîncepere a urmăririi penale) şi distrugere (o soluţie de clasare).

Aparţinătorii familiei tânărului decedat se întreabă cum a fost posibil ca acesta să nu fie tras la răspundere, ba să fie lăsat liber pe străzi. Se ridică şi întrebarea de ce nu au început demersurile pentru transformarea amenzilor în muncă în folosul comunităţii, ori luarea altor măsuri.

În asemena situaţie, cu zeci de amenzi pentru tulburarea liniştii publice sau cu dosare penale, mai sunt alţi cerşetori, care se plimbă pe străzi. Un Anderson ar mai putea apărea oricând…

Condamnat la 13 ani de închisoare pentru crima din centru

Curtea de Apel Oradea i-a redus pedeapsa cu închisoarea lui Anderson Sere pentru crima din Centrul municipiului Satu Mare, de la 20 la 13 ani de închisoare.

PortalSM a obţinut motivarea instanţei, în care judecătorii arată că Anderson a săvârşit fapta cu intenţie indirectă, adică “a prevăzut rezultatul şi a acceptat producerea sa, chiar dacă nu l-a urmărit”, iar agresiunea s-a comis pe fondul unui conflict spontan. Instanţa consideră că Anderson nu ar fi vrut să îl omoare pe Baniamin Oiegaş, el declarând ulterior că “nu a crezut că se va întâmpla aşa ceva”, chiar dacă există mărturia unei persoane ameninţare de Anderson, care spunea că “bagă cuţitul în ficat”.

Curtea de Apel a respins solicitările aparţinătorilor vicimei prin care au cerut închisoare pe viaţă pentru criminal şi i-a redus acestuia pedeapsa de la 20 de ani de închisoare la 13 ani.Aparţinătorii au solicitat încadrarea faptei din omor în omor premedidat, motivând că Anderson avea cuţit asupra lui de zile întregi şi a afirmat că “poate înjunghia pe oricine”, asta după ce a mai ameninţat şi ate persoane.

Cum s-a petrecut totul

Din rechizitoriu, audierea martorilor şi imaginile surprinse de camerele video, judecătorii au stabilit firul evenimentului.

În 28.08.2021, victima, Beniamin Oiegaş, împreună cu iubita lui, s-au îndreptat dinspre Unicarm către Biblioteca Judeţeană, iar în faţa Pizzeriei Ali Baba Junior, unde Anderson stătea pe mijlocul trotuarului.  Victima i-a cerut acestuia să le permită trecerea, dar Anderson a refuzat. Beniamin şi prietena lui l-au ocolit şi şi-au continuat deplasarea spre str. Decebal, iar Anderson a început să i adreseze lui Beniamin cuvinte jignitoare, fapt ce a determinat întoarcerea acestuia. Cei doi s-au întâlnit în faţă la Yard, unde victima a ridicat o mână şi a încercat să îl lovească pe Anderson, dar acesta i-a aplicat lovitura cu cuţitul.

Anderson i-a aplicat victimei o singură lovitură cu un cuţit cu lama de 13 cm la nivelul hemitoracelui stâng, chiar lângă inimă, provocând sângerarea abundentă care a dus la deces.

În instanţă, avocatul familiei Oiegaş, Viorel Vaşvari, a depus o serie de documente şi mărturii în care a arătat că Anderson era un pericol public, având  16 sancţiuni aplicate de Poliţia Locală după ce a fost eliberat din penitenciar. Ba mai mult, el avea o alcoolemie de 1,39 g/l în sânge la patru ore după eveniment, şi a spus în repetate rânduri că va înjunghia pe cineva!

Instanţa însă arată că Anderson ar fi comis acţiunea fără intenţie

“Intenţia (formă de vinovăţie care interesează cauza) presupune ca inculpatul să prevadă (factorul intelectiv) adică să cunoască că acţiunea sa produce o urmare periculoasă, pe care o doreşte sau acceptă (factorul intelectiv)”, arată Curtea de Apel.

Astfel, instanţa reţine că Anderon a săvârşit fapta “cu intenţie indirecă”.

“Spre deosebire de prima instanţă, Curtea reţine că inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie indirectă, adică acesta a prevzut rezultatul şi a acceptat producerea sa, chiar dacă nu l-a urmărit. (…) Probatoriul administrat în cauză nu relevă că cei doi s-ar fi cunoscut anterior, ci dimpotrivă, iar agresiunea s-a comis pe fondul unui conflict spontan, acesta din urmă aspect indicând intenţia repentină.Un ultim argument pentru reţinerea formei intenţiei indirecte este declaraţia consantă a inculpatului care arată că nu a crezut că se va întâmpla aşa ceva”, se precizează în motivarea instanţei.

În dosar mai este şi declaraţia unui martor care îl cunoaşte pe Anderson , căruia i-a arătat cuţitul şi l-a ameninţat cu moartea. Expresiile folosite au fost “bagă cuţitul în ficat” şi “oricine se leagă de el, o să-l înjungie”. Curtea a reţinut că pe baza acestor declaraţii nu se poate stabili existenţa premeditării deoarecere “rezultă doar o ameninţare generală”.

Totodată, apărătorul familiei Oiegas a reclamat că autorităţile nu au luat măsuri suficiente pentru ca un asemenea individ periculos să nu aibă ce căuta în centrul oraşului, dar instanţa a stabilit că nu i se putea interzice dreptul de a fi în centrul oraşului.

“Considerăm că nu se impunea interzicerea dreptului de a se afla în localităţile Satu Mare şi Ardud. Este adevărat că inculpatul a săvârşit infracţiunea  pe raza localităţii Satu Mare dar fapta comisă putea fi săvârşită oriunde, fără să aibă o relevanţă locul”, se mai arată în hotărârea instanţei.

15 comentarii

  1. serus Răspunde

    Instanța aia îi cea mai perversă din Românica, asta îi lucrată cu șmecherie.

  2. Deejay ☠️☠️☠️ Răspunde

    Ce vã tot mirati?!? Politia si legile sumt pentru fraieri, cei mai si smecheri se kakã pe legea din tara asta! 🙈
    Vezi cazul CAPRICI! Toatã lumea înghitea amenzi si unele restaurante au dat faliment, daaar Fusle & Co. fãceau chefuri si evenimente fãrã numãr, în timp ce politia ståtea cu gura închisã. ☠️
    Mã întreb, unde este dreptate în tara asta? ☠️☠️☠️☠️

  3. Oskar Răspunde

    Trist e ca incontinuare sunt o gramada de cersetori agresiv in parcari :lidl,kaufland ,auchan…..care cersesc nestingherit….politistii momentan sunt preocupati sa purtam masti si sa ne amendeze pe noi cei care le putem si plati amenzile….iar daca doamne feri din autoaparare il pocnesti pe careva cersetor tie ti se face dosar pe loc si esti tarat prin tribunale!!!!!

  4. Heydrich Răspunde

    romania ar trebui desfiintata ca tara demult, demult.
    Impartita pe judete, cu propriile legi si gata.
    246 de amenzi + 11 dosare penale ? hai , pe bune ?

  5. Aspi Rina Răspunde

    Gunoiul asta trebuia agatat in streang,si gata !Si toate gunoaiele ca asta !

  6. Unu Doi Răspunde

    Mizeria asta merita un glonț in cap.

  7. Bosch Răspunde

    Dacă era un cetățean obișnuit așa l-ar fi căutat MILIȚIA până și pielea de pe el o beleau. Așa cu boschetarul ….i-au dat pace ! – Ce sa facem domle cu el? Că pute , e nespălat … îi dăm o amendă și gata, am scăpat de el ..du-te in drumul tău și lasa-ne pe noi milițienii să ne vedem de treaba noastră.

  8. Nimeni Răspunde

    Exista indivizi pe care daca i i-ai arata lui Dumnezeu, sigur ar nega ca el i-a creat, sigur ti-ar spune ca altcineva a facut-o, ca nu-s urmasii lui Adam si Eva. Nu ma refer la acele oi ratacite, pomenite de preoti, care revin singure la turma sau care pot fi reintegrati din nou in turma ci la acele exemplare cu chip de om dar cu comportament total iesit din normele umane. E clar ca din acestia nu vom mai face buni platitori de impozite, taxe sau amenzi, ca nu-i vom putea vreodata aduce pe calea crestina si cat vor exista ei vor face crime, furturi, violente, etc. Cu alte cuvinte sunt o categorie speciala, chiar daca nu pot fi declarati nebuni. Nu-s de nasul politistilor si nici a sistemului judiciar ci a altcuiva care daca nu exista ar trebui infiintat. Acesti indivizi ar trebui extrasi din societate imediat, izolati pentru tot restul vietii pentru ca nu mai pot fi intorsi la o viata sociala normala.

    • c-block Răspunde

      Acest individ a fost refuzat de societate și chiar dacă erau șanse această societate wonderfull în care trăim i-a refuzat reintegrarea. Sunt mai mult de o grămadă de astfel de oameni care umblă zi-lumină cu o pungă de plastic jegoasă în care au tot ce au. Umblă chiar și noaptea ca să nu înghețe și pe care oamenii mereu cu treburi nu-i observă și trec pe lângă ei. Poliția îi amendează și atât. Acest individ nu a avut nici o șansă și a făcut ce a crezut de cuviință ca să aibă ceva de mâncare. Apoi fii sigur când a văzut că nicicum nu iese la liman și-a băgat picioarele în tot și toate! Iar acum să apară fel de fel de deontologi care să-și dea cu părerea. Acest Sandokan de mult și-a depășit momentul în care era recuperabil . Dar câți mai sunt care și în momentul de față își duc traiul pe străzi și practic sunt niște bombe umane amorsate!!! În loc să vă dați cu părerea ce ar fi să dați o mână de ajutor? Dacă societatea își făcea treaba și organele care pentru asta sunt plătite își vedeau de treabă acest omor nu se întâmpla! Totuși sunt sute de amenzi, zeci de doare penale și totuși un om a murit hăpt în centru!!!! Incompetență mult-mult peste ce este acceptabil!!!!

      • H&R Răspunde

        Cine vrea sa lucre, poate sa lucre linistit, are milioane de sanse si milioane de locuri de munca care il/o asteapta. Restu-i cancan. Crede ma. Dar astia nu vor!

        • c-block Răspunde

          @H&R. Corect. dar eu nu de momentul actual vorbesc. Am și spus că Sandokan ăsta a depășit de foarte multă vreme momentul în care se mai putea face ceva cu el. Să știi că mai sunt mulți în stadiu asemănător ca și el. În anul care a trecut nu am văzut nici o acțiune măcar incipientă pentru a evita repetarea unor situații asemănătoare care pot avea asemenea finalitate ca povestea lui. Important e masca și declarația ca să fie gata planul la amenzi. Adică ne prefacem că lucrăm. Totul se transformă în cifre seci și rapoarte și atât. Curată muncă sterilă și fără folos! Uite unde a dus amendarea repetată a lui Sandokan! A rezolvat ceva? Te miri că suntem ca țară în halul în care suntem? Eu nu!

  9. H&R Răspunde

    Nu are treaba cu factura de gaze sau curent. Sta mersi bine pe banii nostri in caldura, cu tv, mancare etc..

  10. Kapa Răspunde

    La muncă silnică cu iei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.