Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

CCR: Obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber este neconstituțională

Judecătorii Curții Constituționale au decis că Guvernul nu a parcurs toate procedurile legale pentru a impune purtarea măștii de protecție, titrează Digi24. Amenzile date din octombrie 2020 și până acum pentru lipsa măștii în spațiile publice ar putea fi anulate.

Judecătorii CCR au luat această decizie cu unanimitate de voturi. Este vorba despre un articol cuprins în legea care reglementează impunerea restricțiilor pe durata pandemiei, în baza căreia se reglementează inclusiv purtarea măștii de protecție.

Articolul spune că, pe durata stării de alertă, se poate institui obligativitatea purtării măștii prin ordin al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne. Articolul a fost declarat neconstituțional, pentru că Guvernul nu a primit un aviz de la Consiliului Legislativ.

Aceasta înseamnă că, după ce decizia Curții Constituționale este publicată în Monitorul Oficial, Guvernul poate da o nouă ordonanță, cu respectarea tuturor pașilor procedurali, pentru a reimpune obligativitatea măștii.

În urma deciziei CCR, amenzile date pentru nepurtarea măștii ar putea fi anulate prin decizii judecătorești, dacă nu au fost plătite, potrivit informațiilor Digi24.

Decizia CCR va avea efecte după ce va fi motivată de judecători și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: Digi24

 

11 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Așa postmortem covid? Buna dimineata somnilor …. äă domnilor. Nu ati omorat sarpele mort.

    • AziNu Răspunde

      Pai atunci ar trebui sa scoata inafara legii si purtatul centurii de siguranta,
      Fiecare om are dreptul sa faca ce vrea cu corpul sau, ba e chiar mai corect, daca nu pui centura nu moare nimeni altcineva din cauza ta, daca nu pui masca, cineva se piate infecta si chiar muri!

      • Golf Răspunde

        Eu vreau sa fac sex in timp ce conduc, in lege nu scrie ca e interzis, atunci e legal?
        Si conteaza daca cu barbat sau femeie, ca nu-mi plac discriminarile…

        • ... Răspunde

          Daca ești nevaccinat, nu ai voie, da eu cum am trecut prin boală si sunt si vaccinat, pot cu cine vrea muschii mei, si după legea arabâ si cu capra femelă, da să fie proprie și nu a vecinului.

          • ...

            Nu scris de mine. Sa te @@@@ mumu de covid pana nu ramane nimic din tine hotule. Ca vad ca tare ti-e drag!
            In momentul in care abia mai sunt cazuri si voi scrieti ca s-au dublat in loc sa scrieti adevarul ca e la jumate omul ce sa mai spere de la voi???? Dar continuati fratilor in penibilisme pana la capat! Si pomenesti ca o sa spui la sfarsit ca din cauza ta in implicare si combatere s-a terminat pandemie, nu? Si oxigenul consumat degeaba e un premiu pentru toti ca si voi!

      • Alin Răspunde

        Exact daca nu pui masca cineva se poate infecta si taica-tau daca folosea prezervativ nu mai aveam problema de a discuta cu un imbecil .

        • comentator Răspunde

          Asta e valabil si pentru tine? Ca numai imbecilii ii fac pe altii imbecili. Eu asa am invatat.

  2. Giuliano Verdara Răspunde

    În 2020, statul italian a cheltuit pentru pensii cu 1,1 miliarde de euro mai puţin faţă de anul anterior, în urma execesului de mortalitate generat de pandemia COVID-19, a anunţat marţi institutul italian însărcinat cu securitatea socială (INPS), citat de agenţia EFE, preluată de Agerpres.
    În anul 2020 au decedat în Italia 96.818 persoane în vârstă de peste 64 de ani. INPS estimează o medie de 13 ani de viaţă pierduţi pentru cele 20.110 de persoane decedate care aveau vârste între 65 şi 79 de ani şi o medie de 7 ani de viaţă pierduţi pentru cei 76.708 italieni cu vârste de peste 80 de ani care au murit în 2020 din cauza COVID-19. Conform INPS, decesele provocate de pandemie se vor traduce pentru statul italian într-o „economie” de 11,9 miliarde de euro la bugetul de pensii până în anul 2029. Potrivit datelor INPS, circa 96,3% din excesul de mortalitate înregistrat în Italia în anul 2020 a fost la persoane de peste 65 de ani, aproape toţi pensionari. Italia a înregistrat până în prezent de la începutul pandemiei 151.296 de decese asociate COVID-19.

    • Altu Răspunde

      Acuma repede, mai scâpâm de câțiva, să rămână bani de furat si pensii speciale!

    • ... Răspunde

      Asta povesteam și eu acum două zile vizavi de cei care merg la comisia la pensia de handicap. E prăpăd și la noi, cred că o treime mai sunt dintre ei. Dar ăia toți au 3-4-5 boli asociate înainte de pandemie și un sac de medicamente zilnic. Ce economie s-a făcut????? Așa că aplaudați că poate voi scăpați. Sau nu.

  3. radical2 Răspunde

    Asta e veche. Cam tarziu v-ati trezit si voi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.