Ultima actualizare: azi, 18:24

Locale

FOTO. Zăpadă uriașă în județul vecin. Strat de până la 1 metru

Zăpadă uriașă în județul vecin. Stratul de zăpadă aşternut în judeţul Maramureş este cuprins între 50 de centimetri şi 1 metru, potrivit măsurătorilor efectuate de către Administraţia Naţională de Meteorologie.

Utilajele de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj a intervenit pe DN 18, Pasul Prislop din județul Maramureș şi pe Dealul Huta Certeze pentru îndepărtatea zăpezii de pe marginea drumului. În imagini se poate vedea cum stratul de zăpadă adunat pe marginea drumului se ridică la nivelul autospecialelor.

Prognoza meteo arată că ninsorile vor continua şi în următoarele zile.

 

11 comentarii

  1. Florin Rachitan Răspunde

    si pe ei a surprins iarna ????
    nu sunt nici ei mai buni in privinta drumurilor sau curatirea zapezii
    diferenta fata de noi ,e ca la ei primarul este roman …iar romanul pe roman nu injura si nu face de tot felu

    • H&R Răspunde

      Deci primașul Bucureștiului este ungur! Un ungur bășit, da?
      Mai abține-te de Mona sau Ana! Sau ce bei.

  2. FARCAU Răspunde

    Ai dreptate Florine . Gaborica poate sa faca ori ce tot n-o sa fie pe placul unora .
    Iredentismul la noi e la cote alarmante , din pacate .

  3. Nimeni Răspunde

    Exista o diferenta intre ei si noi, prima ar fi ca zapada cazuta acolo nu s-a topit in masura in care s-a topit la noi( altitudinea fiind mult mai ridicata) si a doua ca acolo s-a procedat doar la inlaturarea ei si nu la topirea ei. Ce poti sa zici, Dumnezeu a dat-o, tot el o va lua inapoi.

  4. Oșan Răspunde

    Dacă era la noi cu care din rablele de tractorașe de la rahatul de Florisal ar fi ieșit ?

  5. Nimeni Răspunde

    @Osan. Tu esti mai mult cu cutitu, cu capul mai putin. Nu-ti mai bate capul cu deszapezirea, la cum arata prognoza meteo acum, iarna grea s-a cam dus. Tu ar trebui sa te gandesti acum cum sa nu o patesti cand muntii aceia plini de zapada or incepe sa se topeasca si apa se va aduna in barajul de la Calinesti si in Tur.

  6. Nimeni Răspunde

    @Florin Rachitan. Ce interesant ar fi ca zapada sa imparta oamenii in romani, unguri, tigani,etc. sau sa actioneze in functie de alesul poporului. Nu, ea nu face asta, ea nu vede lucrurile asa, acopera tot, si ce-i romanesc si ce-i unguresc. Si atunci cand e multa poate face ravagii. Haideti sa facem un calcul aproximativ si sa vedem cam cata apa sub forma de zapada sta suspendata in bazinul Turului si care prin reducere la absurd s-ar topi toata odata si ar ajunge in Barajul de la Calinesti. Calculul este destul de simplu pentru ca in amonte de baraj, bazinul Turului este aproximativ un cerc cu raza de 20km. Suprafata aceasta ar fi de aprox. 3,14×10 kmx 10 km= 314 kmp. Deoarece aceasta este curbata luam un coeficient de curbura de aprox. 1,3 si obtinem cam 408 kmp. Presupunem ca aceasta suprafata este acoperita cu cca.35 cm zapada. Vom avea un volum de 408×0,35×0,001=0,142 kmc de zapada. Sa zicem ca dintr-un mc zapada obtinem 0,3 mc apa vom obtine 0,0426 kmc apa adica 42.600.000 mc apa. Cum barajul a fost proiectat pt. 29.000.000 mc apa, putem aprecia cam cum sta problema. In primul rand trebuie sa apreciez importanta acestui baraj, prin faptul ca daca este bine gestionat poate sa previna multe probleme(adica daca se face golirea controlata inainte sa vina in el cantitati mari de apa). In al doilea rand ochii pe vreme si pe topirea zapezii.

  7. ecologist Răspunde

    @Nimeni, calculele nu se fac chiar așa simplist, dinamica apelor de suprafață sau de șiroire nu este chiar așa. Dar ca exemplificare pentru neavizați ca să înțeleagă este OK. Iar la calcul dintr-un mc de zăpadă iese cam 0,2 mc apă. Ia o găleată de zăpadă și vezi cât iese. Acum ai materie primă.
    Să știi că nu ai menționat un lucru foarte important! Mizeria adunată pe văi și care obturează secțiunile de scurgere. Adică pot provoca acumulări de mizerii în de te miri pe unde și din cauza aia se împiedică scurgerea apelor. Apoi ne trezim cu zone inundate că e musai ca oșanul să arunce flacoanele, cauciucurile uzate sau tot ce-i pică în mână pe văi și ogașe dar nicidecum la un container! Cine nu mă crede să facă o vizită la lacul de acumulare Călinești după topirea zăpezilor. Adică să vedeți ce incultură sălășluiește amonte de lac. Ce o să vedeți vă va marca garantat pentru o viață întreagă.

  8. Oșan Răspunde

    @Nimeni, eu mi-am luat nickname-ul la întâmplare, dar tu îl ai pe al tău pe bune.

  9. Nimeni Răspunde

    @Osan. Nu mi l-am ales eu. M-a botezat o asistenta care a spus ca stand pe loc a lovit un stalp. Nu esti primul la care nu-i place ce scriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.