Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

HARTĂ. Județul Satu Mare, cea mai mare rată a mortalității infantile din România!

Mortalitatea maternală s-a dublat în ultimii doi ani. Județul Satu Mare are o rată a mortalității copiilor de sub un an de 5 ori mai mare decât municipiul București, informează Salvați Copiii România.

Cu toate că rata mortalității infantile este în ușoară scădere în ceea ce privește media pe țară, de la 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuți vii, în 2020, disparitățile dintre județe sunt mari: în județul Satu Mare, rata mortalității copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în București (2,4 la mia de copii născuți vii). Mai mult, mortalitatea maternală a cunoscut o creștere exponențială: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020. În cifre absolute, am avut 18 mame care au murit la naștere în 2018, 20 în 2019 și 32 în 2020.

Potrivit datelor finale centralizate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru anul 2020, două județe, Satu Mare și Tulcea, depășesc rata de 10 la mie, în ceea ce privește copiii care au murit înainte de a împlini un an.

Top județe cu cea mai mare rată a mortalității infantile:

  • Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuți vii
  • Tulcea – 10 la mia de copii născuți vii
  • Olt – 9,6 la mia de copii născuți vii.

Top județe cu cea mai mica rată a mortalității infantile:

  • Municipiul București – 2,4 la mia de copii născuți vii
  • Vaslui – 3 la mia de copii născuți vii
  • Buzău – 3,4 la mia de copii născuți vii.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România: ,,Disparitățile dintre județe arată că accesul la serviciile publice de sănătate este inegal, iar maternitățile sunt inegal dotate cu aparatură medicală performantă, care să-i ajute pe medici să trateze și salveze nou-născuții prematur sau cu patologii complexe. Salvați Copiii România a extins programul de combatere a mortalității infantile și a demarat lucrări de reabilitare a secțiilor de Terapie Intensivă și a sălilor de naștere, unde e nevoie de dotare corespunzătoare.”

Pentru că viața și sănătatea copiilor depinde de investiția pe care o facem în unitățile medicale, Salvați Copiii România lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: modernizarea și dotarea cu echipamente performante a maternităţilor și secțiilor de pediatrie din România.

Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit pe adresa [email protected], pentru dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie din România cu echipamente medicale performante.

Termenul limită de depunere este 25 mai 2022, iar formularul se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Contact Salvați Copiii România: Ștefania Mircea, Coordonator program, [email protected] , 0745.375.148.

4 comentarii

  1. Eu Răspunde

    Nu e de mirare cu “mecanicii” din spitalele din Satmarica….Sa fie clar! Sunt si medici profesionisti si dedicati dar 80% is “mecanici” care is numai pt lovele…

    • Dorel Răspunde

      Ca si mecanic ma simt ofensat. Eu lucrez mai finut decat doctorii. Nu degeaba pe dom doctor coica il cheama Dorel

      • abc Răspunde

        Și necazul lor cel mare e că nu pot da vina nicicum pe covid. Este sub orice critică tot sistemul de la noi din județ și nu cred că sunt ceva șanse de îmbunătățire. Pentru că asta ar presupune niscaiva implicare din partea cadrelor medicale.

  2. Altu Răspunde

    Ce contează, dacă nu au covid sunt doar statistică. Și lumea încă crede că politicienii ne vor binele și se dau de ceasul morții să ne vaccinăm să nu murim. Naivi au fost și vor fi mereu în neamul românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.