Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

Peste 50 de lucrări inspirate de Constantin Brâncuși, la Muzeul de Artă

Cea de-a doua ediție a Zilei Brâncuși a fost organizată la Satu Mare, la Muzeul de Artă. Scopul expoziției a fost de a aduce opera și spiritul lui Constantin Brâncuși mai aproape de sătmăreni.

În cadrul expoziției tematice, sunt expuse peste 50 de lucrări individuale, majoritatea inspirate din arta lui Brâncuși, realizate de artiști din Satu Mare și din regiune, precum Adrian Golban, Aurelian Busuioc, Csilla Râpa, Gabriela Király, Herczeg Edwárd, Iancu Romaniu, Lola Belicciu, Mikló Antal Annamária, Mitroi Tímea, Radu Ciobanu, Reha Márk, Révész Csaba, Sălăjan Kinczel Mircea Ioan, Sebastian Iacobuț, Valer Sasu.

Printre expozanți se numără și un tânăr artist care a fost „descoperit” de echipa Centrului Cultural: Iancu Romaniu din Vintere, județul Bihar, a învățat sculptura în mod autodidact. Onestitatea cu care definește relația sa cu artele este demnă de admirat. Pentru el, creația înseamnă fericire, împlinire. Acceptând invitația Centrului Cultural, a considerat că a momentul să-și arate lucrările pentru prima dată publicului. 

La vernisajul expoziției, dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean Satu Mare, și Muhi Sándor, grafician și istoric local au apreciat opera lui Brâncuși. Prezentând etapele vieții artistului, s-a subliniat faptul că, Constantin Brâncuși a devenit unul dintre pionierii sculpturii moderne exprimând, prin arta sa, respectul pentru tradițiile populare. 

Fără îndoială, cele mai cunoscute lucrări ale lui Constantin Brâncuși, includ „Masa Tăcerii”, „Poarta sărutului” și „Coloana infinitului”, toate expuse la Târgu Jiu. Este puțin cunoscut faptul că acest grup de sculpturi comemorează eroii primului război mondial. Unul dintre elementele acestuia, reproducerea „Mesei tăcerii”, poate fi văzut și de sătmăreni în curtea Muzeului de Arte Satu Mare.

Pe lângă vizitarea artefactelor expuse, în cadrul unui atelier interactiv, olarii Sályi Róbert și Sályi Panna au introdus copiii și tinerii în tainele ceramicii.

Expoziția poate fi vizitată gratuit până pe data de 28 februarie 2022 la Muzeul de Artă, în timpul săptămânii (cu excepția zilelor de luni) de la ora 9.00 la 17.00, sâmbătă de la 10.00 la 17.00 și duminică de la ora 10.00 la 14.00.

Organizatori: Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu” în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare și Asociația Culturală Nomanid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.