Ultima actualizare: azi, 14:10

Naţionale

Rafila, încrezător că revenim la normal până la finalul lunii martie. Posibil să nu mai avem nevoie de stare de alertă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a afirmat, în seara de 1 februarie, că până la finalul lunii martie, este posibil să revenim la normal, iar starea de alertă să nu fie prelungită.

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții diverselor industrii : turism, Horeca, marii retaileri, mari investitori din România. Toți își doresc predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase, încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare”, a spus ministrul Sănătății, potrivit Mediafax.

Rafila a atras atenția că acestea sunt ipoteze de lucru, nu sunt angajamente.

„Nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil și biologia este o știință care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic și să avem o discuție foarte serioasă încât fiecare să știe ce are de făcut. Aici am discutat și mi s-a părut extrem de important: toți reprezentanții diverselor sectoare economice sunt conștienți că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei și, bineînțeles, populația”, a mai spus Rafila.

Întrebat dacă e posibil să apară din nou SARS-CoV-2 în toamnă, ministrul Sănătății a spus că „orice este posibil”, potrivit Digi24.

„Dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, e posibil. Aceste tulpini vor fi mult mai puțin transmisibile, adică transmisibilitate mare, patogenitate mică. Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc trebuie să se vaccineze, să sperăm că și producătorii își vor adapta vaccinul variantelor circulante și nu vom asista în continuare la utilizarea aceluiași vaccin”, a mai spus epidemiologul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a afirmat că avem în față încă 10 zile dificile, dar sistemul medical este pregătit, deși are limite.

„Avem încă în față încă circa 10 zile dificile. (…) Orice sistem are niște limite, cel românesc, poate cu atât mai mult, pentru că el nu este uniform distribuit în toată țara. Sunt situații diferite de la județ la județ, dar atât cât am putut să ne pregătim, ne-am pregătit și cu resurse terapeutice, și cu alocarea unui procent de 20 % din paturile de spital și, lucrul care cred că este tot foarte, foarte important este că acordăm o foarte mare atenție tuturor pacienților. Nu mai facem acea greșeală o consider majoră în care, practic, oamenii cu alte patologii au avut interzis în spitale”, a spus ministrul Sănătății, la TVR 1.

Întrebat dacă vom ajunge la 70.000 de cazuri zilnice, Rafila a spus că nu crede în acest lucru, însă este convins că vor fi zile, săptămâna viitoare, în care vor fi peste 50.000 de cazuri noi zilnice.

„Personal nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri în câteva dintre zile, după care se va intra pe un trend crescător. O să vă spun că am urmărit cu foarte mare atenție informațiile de la Organizația Mondială a Sănătății (…). Informațiile pe care le avem noi este că această creștere continuă, dar cu viteză mai mică, reducerea vitezei de creștere este primul semn că ne apropiem de un platou care probabil că va fi înregistrat pe parcursul săptămânii viitoare”, a mai spus Rafila.

12 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Asta stiam din oct. noi. anul trecut

  2. AziNu Răspunde

    Am zis si eu. Felicitări celor care au scăpat de covid fara vaccin . Este unu cu booster luat care o sa se oftice rau de tot 🤣🤣🤣

  3. Nimeni Răspunde

    Cand citesti superficial articolul zici ca Rafila asta e dus cu pluta, ca e o iluzie sa crezi ca pana la sfarsitul lui martie ar fi posibil sa revenim la normal. Insa daca iei in considerare omisiunea lui ( nu precizeaza anul) lucrurile se schimba total. Da, D-le Rafila intr-un sfarsit de martie vom reveni la normal…si vom prinde normalitatea in viata de apoi, in drumul spre Rai sau Iad ( dupa merit, bineinteles).

  4. România reală Răspunde

    Raport. În comuna Dumbrăvița județul Timiș incidența pe ziua de azi calculată este de 55,56 la mie. În trei zile a sărit de la 44,73 la această cifră “mititică”! Și ca să vezi la idioții de sătmăreni care nu s-au vaccinat cu același elan și abnegație ca și deștepții planetei incidența este de doar 19,70 la mie. Asta-i realitatea și astea sunt cifrele oficiale. Nu le-am scos din buzunarul de la pantaloni. Vaccinul funcționează.🤔🤔🤔😲

    • covid 19 Răspunde

      @ …=România reală, păcăliciule poate n-ai aflat că vaccinul n-are efect asupra infectării, mai ales împotriva omicron. Ca atare infectarea nu poate fi corelată cu vaccinarea. Că este mai mare rata, fiind o comunitate mică nu poate fi invocată statistica ci hazardul. Ceva statistici cu spitalizarea şi decesele ai? Nu că ne-ar interesa…

      • Altu Răspunde

        @covid19,tu ești un păcălici. Dacă vaccinul nu previne infectarea, de ce injectații umblă liberi iar normalii sunt ținuți după garduri. Toate țările super vaccinate au rată de infectare uriașă, mult mai mare decât țările nevaccinate,iar la decese raportat la populație nu este nici o diferență. Plus că nu poți compara sistemul sanitar din Germania cu cel din Republica Bananieră Romania ( vezi cazul asistentei din Pitești). Cu vaccin sau fără ,e același rezultat. Obligativitatea nu are sens. Și vaccinatul și nevaccinatul se infectează și răspândesc la fel.

        • covid 19 Răspunde

          @Altule, subiectul era altul nu restrictiile sau libertatea de miscare. Adica cum unii incearca prin toate caile sa induca impresia ca vaccinul, nu numai ca e inutil, dar face rau.

      • România reală Răspunde

        Păcăliciule, tu ai o problemă foarte serioasă la mansardă. Ar trebui să te tratezi urgent în loc să-ți răspândești fobiile tale. Nu cred că ți-a cerut cineva părerea ta absolut neavizată. Ești un micinos ordinar. Sper să capeți ce meriți.

        • Altu Răspunde

          @realule,”Marea Britanie: record de decese cauzate de COVID
          de Alexandra Ionescu | 02 Feb 2022 • 20:05
          Marea Britanie: record de decese cauzate de COVID
          Sursa foto: Scott Olson/Getty Images
          Marea Britanie anunţă miercuri 534 de decese cauzate de COVID, cel mai mare număr din ultimul an.” Probleme ai tu băiete,nu mai poți gândi singur,tv-ul gândește în locul tău. Îți dau cifre REALE până te saturi,dar nu rezolv nimic ești prea îndobitocit. Iar la matematica ai fost repetent,e “grele ” cu calculele.

          • România reală

            Dar @Altule, ia spune și aia cu explozia de cazuri de ordinul sutelor de mii de săptămâni întregi dacă nu de o lună. Dacă ar fi la noi ca la cei menționatți de tine ar trebui să avem lejer peste 50000 de cazuri pe zi mai ales că noi nu ne-am vaccinat până peste cap ca ei. Dar ca să vezi este tocmai invers! Terminați odată că e pe terminate. Căutați-vă alt dușman imaginar. Oricum în spitalele covid bate vântul.

  5. Altu Răspunde

    PLUS
    STAR
    SPORT
    Descarcă de aici Certificatul Digital COVID
    ACASĂ
    STIRI ACTUALE
    RECORD DE INFECTĂRI CU COVID-19 ÎN GERMANIA, ÎN DOAR 24 DE ORE. BILANȚUL TOTAL AL PANDEMIEI A DEPĂȘIT 10 MILIOANE DE CAZURI
    Record de infectări cu COVID-19 în Germania, în doar 24 de ore. Bilanțul total al pandemiei a depășit 10 milioane de cazuri
    Sursa foto: PixabaySursa foto: Pixabay
    Germania a înregistrat, astăzi, un nou record în ceea ce privește pandemia de coronavirus. Vorbim despre 208.498 de cazuri noi raportate în ultimele 24 de ore. Numărul total de infectări la nivel naţional a depăşit astfel zece milioane. Cât privește decesele, cifrele au crescut cu 196, astăzi, ajungând la un total de 118.170.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.