Ultima actualizare: ieri, 21:05
Locale

Ucraina: Ziua în care a început războiul. Haos, disperare și vieți pierdute

Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Donbass. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Locuitorii din Kiev s-au trezit în sunetul exploziilor și al sirenelor, iar întregul oraș a fost cuprins de panică. Oamenii și-au luat copiii pentru a se adăposti în metroul din capitala ucraineană, în timp ce alții au fugit din localitate.

Vladimir Putin a anunțat, la ora 5 dimineața (ora României), începerea unei operațiuni militare pentru “demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei. La scurt timp după aceea, reporterii CNN, BBC și Reuters au raportat explozii în Donbass (în partea controlată de armata ucraineană) și în Harkov. Explozii au fost auzite și lângă Kiev.

Explozii la 200 de kilometri de Satu Mare

Rusia a bombardat în această dimineață baza militară de lângă orașul Ivano Frankivsk, aflat la circa 200 de km în linie dreaptă de limita județului Satu Mare. Pe șosea, între municipiul Satu Mare și orașul Ivano Frankivsk sunt 270 de km.

Aeroportul din Ivano-Frankivsk, dar și zone din împrejurimi, au fost bombardate joi dimineață, în cadrul amplei operațiuni de invazie militară declanșată de către Rusia. Momentul când o rachetă a lovit aeroportul din orașul ucrainean, Ivano-Frankivsk, oraș aflat la circa 200 de km în linie dreaptă de limita județului Satu Mare, a fost filmat.

Imaginile disperării în Ucraina: Mii de persoane s-au adăpostit în metroul din Kiev

Locuitorii Kievului și-au luat copiii pentru a se adăposti în metroul din capitala ucraineană. Mii de persoane s-au adăpostit în metroul din Kiev joi dimineața după ce Rusia a lansat atacuri aeriene asupra mai multor orașe ale țării, inclusiv asupra capitalei ucrainene unde sirenele au început să sune de război.

În metroul din Kiev, folosit de locuitori și pentru a fugi din zonele administrative din centrul orașului și ca adăpost antiaerian, imaginile ilustrează un tablou al deznădejdii, rezidenții luându-și copiii și lucrurile de valoare pentru a se adăposti.

Traficul aerian comercial din Ucraina a fost închis

Traficul aerian comercial din Ucraina a fost închis joi dimineață. Piloții au fost avertizați să se depărteze de granițele țării vecine. Închiderea spațiului aerian s-a putut vedea și pe Flightradar24. Practic, nicio aeronavă nu se mai găsea joi, la ora 11.00, pe deasupra Ucrainei.

Ministerul Infrastructurii ucrainean a anunțat închiderea spațiului aerian, invocând „un înalt risc pentru securitate” într-un comunicat postat pe site-ul său.

Bilanț de pe front. Zeci de morți în urma atacurilor Rusiei

Bilanțul atacurilor armatei ruse a ajuns la cel puțin 50 de morți în Ucraina, inclusiv zece civili, a anunțat Oleksii Arestovici, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

,,Am fost informat că peste 40 de militari ucraineni au fost uciși, câteva zeci au fost răniți, iar, de asemenea, sunt aproximativ zece civili uciși”, a declarat Oleksii Arestovici, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

,,Aceste pierderi de vieți au fost cauzate de raidurile aeriene și atacurile cu rachete din cursul dimineții”, a precizat el.

Bilanțul anunțat anterior de autoritățile de la Kiev era de opt morți.

Imagini emoționante: Ucrainenii s-au strâns în orașe și s-au rugat pentru pace

Dincolo de conflictul militar și informațiile legate de evoluția ostilităților, în Ucraina se prefigurează o dramă umanitară de proporții. Imaginile care au împânzit rețelele de socializare surprind impactul conflictului asupra oamenilor de rând.

O mamă ucraineană a trecut vama pe jos: „Nu mi-am luat nimic, în afară de acte și bebeluș”

Imaginile cu mama ucraineană care a trecut granița pe jos împreună cu bebelușul ei a stârnit emoție în mediul online. Femeia a fost intervievată de jurnaliști la intrarea în România, atunci când aceștia au observat-o pe femeie traversând granița pe jos, cu un cărucior în care se afla un bebeluș.

,,Este panică mare pentru că toată lumea vrea să plece de acolo. E aglomerație mare la vamă. E normal că lumea e panicată, toți au familii, copii. Am lăsat mașina acasă, am trecut pe jos, nu pot să stau atât cu copilul. Mă așteaptă soțul în România. Sunt stresată, mi-am lăsat familie, mi-am lăsat tot acolo. Nu mi-am luat nimic în afară de documente și copil”, a declarat femeia.

Primii refugiați ucraineni au intrat în țară pe la Sighetu Marmației

Primii refugiați din Ucraina au trecut prin PTF Sighetu Marmației în România. Primarul de la Sighetu Marmației, Vasile Moldovan a declarat pentru HotNews.ro că la punctul de frontieră au început să apară primii refugiați din Ucraina. Potrivit acestuia cei care intră în România nu vor să rămână ci sunt interesați cum pot ajunge în Polonia și Cehia.

,,Există un număr mai mare de cetățeni are tranzitează decât de obicei punctul vamal. Din câte am discutat cu cei care țin legătura acolo (n. red. un echipaj de poliție), cei care intră întreabă de gară și de cum pot ajunge în Polonia și Cehia. Deocamdată cereri de găzduire nu avem din partea lor. Sunt mulți care au și rude în România(…) Avem identificate locații pentru găzduirea refugiaților dar deocamdată nu am instalat corturile ci așteptăm dispozițiile și în funcție de numărul celor care tranzitează și de opțiunile acestora”, a declarat primarul din Sighetu Marmației pentru Hotnews.ro.

Autoritățile din Satu Mare pregătesc spații pentru refugiații din Ucraina

Autoritățile vor identifica spații de cazare sau locații pentru amplasarea corturilor, în primul rând în județele învecinate cu Ucraina dar și în județele limitrofe acestora, cu rol suport. Se va asigura asistența umanitară precum și cea sanitară de urgență, inclusiv respectarea măsurilor specifice pandemiei,  ținând cont de rata scăzută de vaccinare în Ucraina.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are în dotare 39 tabere mobile pentru sinistrați, cu o capacitate de 201 locuri/tabără. La nevoie acestea pot fi dislocate din alte județe către zonele care necesită suplimentarea unor astfel de unități.

Klaus Iohannis: România nu va fi atrasă în conflict. Niciun român nu trebuie să se teamă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după ședința CSAT, că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina și că niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale.

Declarațiile președintelui României:

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.

Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.

 

 

Un comentariu

  1. Nimeni Răspunde

    Unde-i armata ucraineana?…singura care ar putea riposta. Cam bun de gura presedintele Ucrainei, dar cu apararea tarii lui sta cam prost. Mai stiu eu si pe la noi niste oameni buni de gura…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.