Ultima actualizare: azi, 09:29

Locale

Undă verde pentru programul de cultivare a usturoiului și a legumelor

Guvernul a adoptat programele de sprijin „de minimis” pentru susținerea cultivării usturoiului și legumelor pe suprafețe protejate, corturi de folie și sere, a declarat deputatul parlamentar Magyar Lóránd, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților.

Proiectul legislativ al Ministerului Agriculturii a fost salutat anterior de Consiliul Legislativ, hotărârea finală aparținând guvernului. La ședința de guvern de joi, hotărârea a și fost adoptată: cele două decizii privind programele de sprijin vor intra în vigoare după publicarea acestora în Monitorul Oficial.

„Sunt foarte utile aceste programe de sprijin. Ar fi nevoie de mai multe astfel de proiecte”, a adăugat Magyar Lóránd.

Sprijin pentru cultivarea usturoiului

Potrivit noii hotărâri de guvern adoptate, subvenția pentru cultivarea usturoiului în 2022 este disponibilă producătorilor care se angajează să cultive planta pe cel puțin 3.000 de metri pătrați de teren (30 de arii), iar recolta minimă preconizată atinge 3 kg pe 10 metri pătrați. Usturoiul recoltat trebuie vândut pe o perioadă relativ îndelungată, mai exact în perioada 1 iunie și 21 noiembrie: vânzarea, respectiv cantitatea de recoltă vândută trebuie, de asemenea, să fie certificată prin documente fiscale oficiale, cum ar fi chitanțe, facturi și extrase din registrul producătorului. Subvenția acordată în acest scop se ridică la suma de 3 000 EUR pe hectar, însă trebuie luat în calcul faptul că valoarea totală a sprijinului „de minimis” pentru un singur producător nu poate depăși suma 20 000 EUR pentru ultimii trei ani financiari. Subvenția „de minimis” pentru anul 2022 va fi plătit în lei, tuturor fermierilor care îndeplinesc condițiile, la cursul de valutar al Băncii Centrale Europene (4,9475 lei/euro) din data de 30 septembrie 2021. Cererile pentru solicitarea subvenției pentru stimularea cultivării usturoiului pot fi depuse la Direcția pentru Agricultură Județeană Satu Mare până cel târziu la data de 16 mai. Conform legislației, direcția agricolă este responsabilă pentru verificarea cererilor, evaluarea oficială – înainte de începerea recoltării – a cantității produsului obținut  și de centralizarea conturilor necesare pentru acordarea ajutorului. Pentru sprijinul cultivatorilor autohtoni de usturoi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a alocat anul acesta 4,5 milioane de euro, adică 22,263 milioane de lei, sumă pusă la dispoziția fermierilor din bugetul propriu.

Cultivatorii de tomate își pot depune cererile până pe data de 1 martie

De asemenea, guvernul a dat undă verde programului de subvenție „de minimis” pentru legumicultorii cu corturi de folie și sere. Pentru a veni în sprijinul legumicultorilor  pe  suprafețe protejate, Ministerul va aloca anul acesta 45 de milioane de euro, echivalentul a 225 de milioane de lei. Din fondul total alocat proiectului, anul acesta, producătorii vor beneficia de o finanțare de cel mult 4.000 de euro. 3.000 de euro va reveni cultivării de tomate pe perioada primăverii pe o suprafață de cel puțin 1000 de metri pătrați, iar recolta va trebui pusă în vânzare în perioada 1 martie și 10 iunie. O subvenție de 1.000 EUR va fi disponibilă producătorilor cu corturi și sere din folie care programează vânzarea recoltei de legume pe perioada de toamnă târzie: în acest caz, perioada de vânzare este 15 octombrie – 9 decembrie. Pe perioada primului ciclu, de primăvară, fermierii pot solicita subvenție doar pentru a cultivarea roșiilor, în timp ce în al doilea ciclu, cel de toamnă fermierii pot opta pentru cultivarea diverselor legume cum ar fi ardei, castraveți, păstăi, salată verde, spanac, ceapă verde. Atenție: în ambele cicluri, subvenția se poate solicita pentru cultivarea unui anumit soi de plantă. În cel de-al doilea ciclu tomatele sunt eligibile, în acest ciclu cultivarea plantei nu este susținută.

În ceea ce privește cantitățile preconizate de recoltă, în schimbul subvenției, agricultorii trebuie să producă – pe 1000 de metri pătrați – cel puțin 3000 kg de roșii, 2000 kg de ardei, 4000 kg de castraveți, 15000 păstăi, 1000 kg de spanac, 10 000 de bucăți de salată și cel puțin 100 000 de fire de ceapă verde, recolta trebuind pusă în vânzare în perioada menționată.

Legumicultorii în cauză își pot depune cererile pentru subvenție la Direcția pentru Agricultură Județeană Satu Mare. Conform Hotărârii de Guvern, producătorii care doresc să aplice pentru primul ciclu de subvenție sunt rugați să își depună cererile până cel târziu la data de 1 martie 2022, iar cei interesați pentru ciclul al doilea în perioada 25 iulie și 31 august.

3 comentarii

  1. Mae Răspunde

    Asta tot vine cu vrăjeli !!! Dar nu a conclus nimic niciodată !!!! Numai propuneri și sa Secărele in treaba stai acasa !.

  2. abc Răspunde

    Cum s-ar zice : ” Nici usturoi nu am mâncat, nici gura nu-mi miroase”???? Cine mai crede în promisiunile astea?? Nu știți ce s-a ales de programa tomata???

  3. Valahu Răspunde

    Cufuritu asa nu are de lucru trebuie sa-se bage in seama. Este un speciment scarbos individu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.