Zeci de sătmăreni iubitori de artă au paricipat astăzi la evenimentul Brâncuși Day. Primăria Municipiului Satu Mare alături de Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu”, în parteneriat cu Asociația Culturală Nomanid au organizat la Muzeul de Artă din Satu Mare cea de-a doua ediție a evenimentului ce îl aniversează pe sculptorul Constantin Brâncuși. Peste 50 de creații inspirate din Brâncuși au fost prezentate în cadrul epoziţiei.
„Este o zi deosebită în care ne bucurăm că și la Satu Mare putem să îl celebrăm pe marele sculptor Constantin Brâncuși. Toți admirăm la Brâncuși faptul că el face apel la arta tradițională, mereu m-a încântat modul în care o face, pe mine mă uimește cum poți să faci apel la ceva tradițional, dar să îl combini cu arta contemporană și totuși să iasă ceva bine, pentru că în zilele noastre vedem apel doar la ceea ce se numește artă tradițională și folclor și iese de obicei foarte rău”, a afirmat directorul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta.
În cadrul expoziției tematice, sunt expuse creațiile artiștilor sătmăreni, inspirate de operele originale ale sculptorului Constantin Brâncuși. Au expus Adrian Golban, Aurelian Busuioc, Csilla Râpa, Gabriela Király, Herczeg Edwárd, Lola Belicciu, Mikló Antal Annamária, Mitroi Tímea, Radu Ciobanu, Reha Márk, Révész Csaba, Sebastian Iacobuț, Valer Sasu.
În curtea muzeului este expusă o reproducere a sculpturii „Masa Tăcerii”. Această capodoperă a creației „brâncușiene” a oferit vizitatorilor o viziune asupra dimensiunilor și materialelor, similare cu cele ale obiectului original de artă.
De asemenea, în cadrul vernisajului, a avut loc o demonstrație interactivă de olărit prin intermediul căruia copiii interesați au putut să fie inițiați de către Sályi Robert și Sályi Panna în secretele acestui meșteșug.
Locurile la workshop fiind limitate, participarea s-a putut face în baza completării unui formular de înscriere, iar pentru intrarea la eveniment participanții au trebuit să prezinte obligatoriu certificatul verde, și să respecte măsurile de protecție a transmiterii virusului COVID-19.
Expoziția va putea fi vizitată până în 28 februarie, iar prin acest eveniment, organizatorii își propun să promoveze arta ca formă de expresie, comunicare și limbaj universal, care ne onorează sufletul și ne încarcă de bucurie.