Ultima actualizare: azi, 14:40

Locale

FOTO/VIDEO. Ziua Maghiarilor sărbătorită la Satu Mare. Defilare cu fanfară și husari

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită, în această după-masă, marți, 15 martie, în municipiul Satu Mare, după doi ani de pauză. Organizația Județeană Satu Mare a UDMR, Fundația Sfântul Ștefan și Asociația Tinerilor Maghiari au pus la punct un amplu eveniment ce a debutat la ora 16.45, în centrul orașului.

Mii de sătmăreni s-au adunat în această după-masă în centrul municipiului Satu Mare. Evenimentul maghiarilor de pretutindeni a debutat în fața Ceasului Electric, acolo unde au avut loc depuneri de coroane la Placa Memorială Petőfi Sandor.

La ora 17.00 a început o procesiune impresionantă cu fanfară și husari în Piața Libertății, pe strada Ștefan cel Mare, până în Piața Eroii Revoluției, acolo unde mii de maghiari din Satu Mare s-au adunat în jurul statuii lui Petőfi Sándor.

Oficialitățile sătmărene, în frunte cu Kereskenyi Gabor și Pataki Csaba, au transmis un mesaj de unitate și au vorbit despre însemnătatea zilei de 15 martie. Odată cu încheierea discursurilor, au avut loc depuneri de coroane la statuia lui Petőfi Sándor din Piața Eroii Revoluției.

 

31 comentarii

  1. bolba Răspunde

    La multi ani !!!

  2. sabin Răspunde

    La multi ani

  3. Fanica Răspunde

    La multi ani de ziua maghiarilor !!!!!

  4. xpert86 Răspunde

    Si cand e ziua României se sărbătorește si in Ungaria de unguri????? Nu prea cred!!! Mai lăsați-ne cu La multi ani ca suntem in România totusi!!!!

    • Fanica Răspunde

      rusine sa ai ….. respecta daca vrei sa fii respectat …mucosule

      • joliku Răspunde

        Da- te ma in caca noastra. Ce treaba am eu cu niste sovini ce defileaza pe mijlocul drumului, de ce nu au defilat pe stadion? Ne-au tinut 20 de minute in trafic blocati, nici de ziua nationala nu am patit asa ceva. Coloana era ok, sper ca pana in budapesta nu s-au oprit.

        • Norick Răspunde

          Si n-ai avut benzina in logan hombre ? Defapt ce ai cautat tu in șentru ? Babța Mare in altă direcție este… 😛 🙂

          • joliku

            Astea sunt probleme de ale vostre pe care le rezolva tovarasu orban va plafoneaza va sustine, etc. Inca esti la Petea?!, asta este, pentru “fratii” vostri tot belitori rumuni sunteti, nici ei nu va vreau, ar fi nevoie de si mai multe plafonari, ajutoare de la statul maghiar, ar intra saracii in colaps. Da’ nu-i stres ca acolo-i Big brother si ii ajuta. Iar pe voi sa nu uiti ca noi va tinem. Va fi singura tara europeana in viitorul apropiat care v-a plati bir lui Ivan.

            PS: Nu-ti bate capu’ de loganul meu, made in Romania, Transivania este Romania.

          • Norick

            ” pe voi … noi ne tinem ” Despre ce vorbesti hombre ??? Poate platesc eu mult mai mult impozit intr-o luna pentru stat , decat tu le-ai vazut in viata ta. . Dumele astea la tara sunt la moda. Imi pare rau , ca tu doar le tranzitezi orasul.. 😛 :-):-P 🙂

    • M Răspunde

      Daca ai fi umblat la scoala stiai ca Ungaria a gestionat foarte bine si corect minoritatea romaneasca l inainte de 1920.
      Dupa 1920 (Trianon) maghiarii au devenit minoritate in Romania, fara vointa lor, pur si simplu s-au trezit cetateni intr-o alta tara.
      Din acest motiv se sarbatoreste 15 martie sin in Satu Mare (Szatmárnémeti).

      Ia o carte si citeste, daca se poate ceva in engleza, nu carti de istorie scrise de comunisti (Ceauseacu).

      • Pistacelviteaz Răspunde

        Da atat de bine ca nici acasa nu aveau voie aa vorbeasca romaneste, daramite in alta parte. . . De 15 martie sa te f8t in gura, la multi ani M!

        • Paraion Răspunde

          Bou mai esti. Ar trebui sunati cei de la protectia animalelor ca se pare ai scapat de undeva.

          • Ioncelsius

            Te doare adevarul? Nicio probkenma ieste funie es szopon, iti dam gratis…apucate de treaba

        • Ciuciu Răspunde

          @Pistacelviteaz sigur ca da, stateau husarii la panda sub fereastra la fiecare casa de ruman, sa verifice in ce limba vorbesc… Prostul dracului, porc, bou prost!

          • History

            @Ciuciu. Dacă e să acceptăm și atunci nu husarii trebuiau să stea ci jandarmii cu pană de cocoș dar crede-mă nu ai cu cine să porți discuție. E setat copilul pe niște axiome care i s-au înserat cu grijă în cap. Încă o dată mă întreb cui folosește să tot reamintim diverse fapte adevărate sau semiadevărate care s-au petrecut înainte de a ne naște? Despăgubire pentru romanizarea forțată nu vreți măi????

          • Ciuciu

            @History corect.

          • Ioncelsius

            Alupigus si si tie si lu hortystu de history, sa va pupati in k8r stramosii sadici.

    • @nu=expert86 Răspunde

      Romanii pot face in Ungaria ce vor ei ,au tot felul de activitati culturale si de sarbatoare .Ar putea face mult mai multe dar oarecum nu prea vor.Au locuri asigurate la alegerile locale si parlamentare , dar nu participa .Acum nu poti sa-i impingi din spate.Interesant ca germanii si evreii care sunt aproape inexistenti datorita rusilor si respectiv germanilor ,se baga si sunt prezenti.

      • Ioncelsius Răspunde

        Nu, dar pot sa iti dea placuta suedeza, daaa

        • România reală Răspunde

          Auzi tu Johnny Fahrenheitule! Unui refugiat ucrainean i s-a furat portofelul cu bani și acte la un fast-food în Ilfov! Ești mundru de neamul tău?🤔😱😲🥴💩💩

  5. Nimeni Răspunde

    Cu armata asta, sigur NATO ii baga-n sperieti pe Soigu si Putin.

  6. Norick Răspunde

    Alupigus la mine de bozgar iosag

  7. Geza Răspunde

    Sa trăiți frați mei!!

  8. Observator Răspunde

    V-am lasat , v-ati facut ….numarul de ziua voastra , cu fanfara si husari , cu ce-au vrut muschii vostri , acum gata ! Hai la munca cu voi si pregatiti-va sa faceti acelasi lucru si de 1 Decembrie 2022! Da asa , din putin respect , nici un drapel romanesc ? Măi, si n-aveti drepturi …….

    • garcea Răspunde

      Mă aștept ca atunci data viitoare de Mica Unire să se arboreze steagurile Franței, Marii Britanii, Turciei și de ce nu a Rusiei țariste că fără acceptul lor pluă de horse era și nu unire! Ce are $ula cu prefectura???

  9. ……?….. Răspunde

    Mai opincarlor de 1decembrie unde ati fost. Nu sau adunat decat 10 politicieni si niste amarati platiti sa fie acolo.. Na asta e marea RRumania.

  10. History Răspunde

    @Ioncelsius. Cu mare căldură îți doresc asemenea ce mi-ai dorit și mie! Adevărul deranjează?? Că nu-ți crapă herbakul de rushine! Tu încă trăiești în secolul 16! Pe mine nu mă deranjează dar nu mă obliga să mă cobor la nivelul tău de confort. Adică la trioca de porci din care le scoți pe astea dintre lături. Am mai spus și cu alte ocazii, adevărul istoric este una singură și nu se modifică după bunul plac al unora. Dacă totuși nu îți convine configurația de la noi poți pleca la un schimb de experiență la cum se falsifică istoria și cum se visează naziști inexistenți. Cred că știi la ce mă refer. Nu îți spun să te stabilești acolo pentru că acolo nu poți spune ce crezi tu. Sunt alții pentru asta. Tu acolo ești numai să consumi mizeriile altora. Cred că ți-ar place nespus de tot.

    • Hchannel Răspunde

      Auzi bai horty…ai auzit de operatiunea mickey mouse? Tu esti parte dintr-un neam jegos, nespalat, criminal cu apacaturi naziste si fasciste. Esti un rebut al societatii libere, ataci orice comentator cu atitudini pro romanesti, deci esti un frustrat, un ratat, un gun0i care nu isi afla locul in Europa, neam de banditi si criminali, neacomodati si neacomodabili, mereu frustrati, mincinosi si falsificatori ai istoriei. Locul vostru…la lada de gunoi a istoriei. Va dau m813.

      • History Răspunde

        Frustrat ești tu. Recitește comentariul tău și poate, poate îți dai seama. Nu mă face horthyst că nu sunt, nici orbanist că nu-l înghit defel. Ar fi cazul să vezi grinda din ochii tăi pe care nu sesizezi dar vezi foarte clar așchia. Nu ai ce face? Nu trăi în trecut pentru că nu îți oferă viitor defel. Vezi ce se întâmplă și în Ucraina.
        Era o vorbă la unguri în anii 90 la început când guverna Forumul Democrat Maghiar.
        “Acolo e problema cu guvernul ăsta că vrea să ne convingă că trecutul ne este viitorul”. Partidul de mult nu mai există. Pe resturile rămase s-a ridicat Victoraș Orbănaș. Asta ți-am scris aici ca să înțeîegi, că se observă că scrii și tu fără să ai habar. Important la tine e că “jos cu ungurii”.
        În rest cred că sunt în asentimentul tuturor vesticilor că neam de hoți și criminali sunt albanezii, românii și ucraineenii. Ei fac bande și ei jefuiesc prin vest. Sau la tine încă nu a ajuns informația?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.