Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

Magyar Loránd: Prețurile vor crește, dar nu trebuie să ne temem de lipsă de alimente

Războiul ruso-ucrainean va avea consecințe grave asupra agriculturii, pe care, din păcate, consumatorii o vor resimți și atunci când vor achita notele de plată la casele de marcat. Potrivit parlamentarului UDMR, Magyar Lóránd, va exista o creștere a prețurilor, la fel cum s-a întâmplat deja în cazul îngrășămintelor, dar nu trebuie să ne temem de lipsă de alimente.

Potrivit deputatului  și vicepreședintelui Comisiei pentru Agricultură, Magyar Lóránd, agricultura va fi afectată în ansamblu, atât la nivel județean și național, cât și global de ceea ce se întâmplă acum între Ucraina și Rusia. Uleiul de gătit poate fi următorul aliment de bază, care se va scumpi în următoarea perioadă deoarece Ucraina este țara numărul unu din lume în cultivarea de floarea-soarelui, în timp ce Rusia ocupă poziția a doua. În general, ambele țări sunt țări agricole, ceea ce va determina, din cauza penuriei de culturi cauzate de situația de război, o creștere a prețurilor alimentelor. „Observ că, din cauza situației de război, Ucraina nu va produce în acest an, ceea ce va afecta cantitatea globală de grâu, porumb și floarea-soarelui, iar balanța cerere-ofertă va fi perturbată, ceea ce va duce la o creștere inevitabilă a prețurilor”, a declarat Magyar. „Nu vreau să sperii pe nimeni, a adăugat, deoarece și România este o țară agricolă, se situează pe poziția a cincea din lume în producția de floarea-soarelui. România nu se confruntă cu probleme, agricultura românească produce mai mult decât nevoile interne, ceea ce face inutilă oprirea exporturilor. Cu toate acestea, este adevărat și regretabil că România se află deja pe o poziție mult mai slabă în ceea ce privește procesarea.”

Ceea ce este cert în momentul de față este faptul că există o creștere a prețurilor la îngrășăminte, ceea ce are un impact uriaș asupra agriculturii, dar, potrivit informațiilor de care dispune Magyar, majoritatea fermelor mari din Satu Mare au contractat, încă din 2021, cantitățile de îngrășăminte necesare pentru acest an. Unii dintre aceștia au reușit să facă acest pas încă înaintea scumpirilor. Probabil că nu va exista nicio criză pe piața de îngrășăminte, deci nu există niciun motiv de panică, deoarece nu ne vom confrunta cu lipsă de stocuri, însă trebuie să fim pregătiți că va exista o creștere a prețurilor. Agricultorii se vor putea  proteja împotriva acestor creșteri, consumatorii însă nu. Toată lumea trebuie să se pregătească pentru o creștere a prețurilor la alimente, măsura acestor creșteri neputând fi estimată încă. Este mai bine să ne pregătim la acest lucru decât să ne bazăm pe o maximizare a prețurilor (exemplul Ungariei) deoarece un astfel de lucru nu poate fi menținut la nesfârșit. Odată cu scumpirea cerealelor se va scumpi și hrana pentru animale, ceea ce implică o scumpire a alimentelor gen carne, ouă, lapte.

 „Faptul că, din simplul motiv că nu vor mai exista surse, fermierii din Satu Mare nu vor mai putea procura motorină și îngrășăminte din Ucraina ceea ce le va îngreuna și mai mult existența în acest sezon agricol. Chiar dacă unele agriculturi mai dispun încă de rezerve în acest sens,  ori  cantitățile necesare au fost contractate deja, stocurile vor fi în cele din urmă golite, iar efectele negative, mai repede sau mai târziu, dar vor fi resimțite. După cum am spus deja, în cazul fermierilor, dificultățile și costurile suplimentare vor fi compensate de creșterea prețurilor de vânzare”, a adăugat Magyar Lóránd. UDMR i-a sfătuit, în repetate rânduri, pe fermieri să-și unească forțele astfel încât,  să poată rezolva, de exemplu, problema depozitării, deoarece la fel ca înainte, vor fi favorizați, și de data aceasta, producătorii care au capacitate de stocare, care nu trebuie să vândă direct de pe câmp recolta. Prețurile se schimbă de la o zi la alta, situație care va persista, cu mare probabilitate, și pe perioada verii, așadar cei care au unde depozita și vor putea vinde atunci la prețuri bune, vor începe următorul sezon cu un avantaj semnificativ.

 „Până acum, fermierii au fost sprijiniți prin subvenționarea motorinei, însă, în urma unor discuții recente cu ministrul am punctat faptul că în condițiile actuale este nevoie și de o subvenție pentru îngrășăminte, care, prin reducerea costurilor de producție, poate atenua și creșterea prețurilor la alimente. Această subvenție agricolă se poate materializa, însă, doar după suplimentul bugetar, cândva în jurul lunii septembrie. Potrivit normelor din 2021, plata subvențiilor pentru animale și plante nu va fi oprită în 2022, acestea se vor derula fără probleme”, a menționat deputatul.

 

8 comentarii

  1. Cosmin Răspunde

    Unde sa mai creasca? Deja nu ne mai permitem nici sa respiram. Unde mortii lor sa mai creasca? Salariile nu exista riscul sa creasaca? Preturile cind masa mai si scad? Ce ar fi ca parlamentarii sa mai plafoneze si la noi preturi ca la altii dar inainte de a le ridica la cer. Hai sictir conducători de substanta maro

  2. c-block Răspunde

    Hapoi da! Su t atenta voastră oblăduire vom ajunge ca kilul de oloi să aibă preț la raft de 50 de lei poate??? Deci va fi dar numai vom saliva la ea? Mamă ce ne-ai liniștit! Tu și cu ficusul de la Cotroceni!🤮💩
    Mai e puțin și veți inventa Paștele fără carne și fără ouă!🤯🥴💩💩😰
    Apoi poate venim noi și vom inventa Parlamentul fără de voi!

  3. romaniadekkt Răspunde

    Mereti in frantz cu OLOIU vostru, avem unsoare, clisa de la porc, si ase ii ca **** oloiu vostru din magazin. Sa-l beti voi, in corhaz.

  4. unu Răspunde

    U E ne a trebuit acum suportam consecintele de rigoare

  5. danciu viorel Răspunde

    Noi pentru Occident suntem buni numai pentru bazele militare.

  6. joliku Răspunde

    No mă, ce ne-o liniștit ăsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.