Ultima actualizare: azi, 19:43

Locale

Mii de maghiari, așteptați astăzi în centrul Sătmarului. Defilare cu husari și restricții în trafic

Mii de maghiari sunt așteptați astăzi, marți, 15 martie, în centrul municipiului Satu Mare, pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Sărbătoarea va fi marcată așa cum se cuvine în acest an: cu defilare, fanfară și alocuțiuni. Sunt anunțate restricții în trafic în special în zona centrală a orașului.

Defilare cu husari și fanfară în municipiului Satu Mare, după doi ani de pandemie. Organizația Județeană Satu Mare a UDMR, Fundația Sfântul Ștefan și Asociația Tinerilor Maghiari vor pune la punct un amplu eveniment ce va debuta pe data de 15 martie, la ora 16.45, în centrul orașului.

,,Stimați sătmăreni, vă informăm că astăzi, 15 martie, între orele 16.30-18.00, în zona delimitată de str. Ștefan cel Mare- Piața Libertății, vor fi restricții de circulație, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, informează Primăria Satu Mare.

După depunerile de coroane de la placa memorială Petőfi Sandor, din fața Ceasului Electric, va urma o procesiune cu fanfară și husari pe strada Ștefan cel Mare și în Piața Libertății, iar punctul culminant al evenimentului va avea loc în piața Eroii Revoluției.

Programul manifestărilor din 15 martie:

16.45 – Depuneri de coroane la placa memorială Petőfi Sandor, în fața Ceasului Electric

17.00– Procesiune cu fanfară și husari pe strada Ștefan cel Mare și în Piața Libertății

17.30 – Discursuri și depuneri de coroane la statuia lui Petőfi Sándor din Piața Eroii Revoluției

 

 

36 comentarii

  1. Sergiu Răspunde

    Sărbători fericite dragi Maghiari!!!!!, astăzi e ziua voastră !!

  2. Romania Mare Răspunde

    La 15 martie 1848 incepe genocidul si torturarea a 40.000 de romani – copii, femei, bătrâni – și distrugerea a peste 300 de sate și biserici românești, de catre poporul migrator mongol numit hunguri. Si voi sarbatoriti. Natie mai spurcata decat voi rar am intalnit.

    • Petru Răspunde

      Hei de ce tre sa fi sovin? Eu am nevasta unguroaica… si sint romani ai ceva problema cu asta?? ,daca nu convine sa stai in Ardeal dute in Tara Romaneasca sau in Moldova!!! Aici traim in pace!!!
      Du-te la Bucuresti si canta imnul romaniei non-stop ,acolo oricum pentru Bucurestenii tu mereu vei ramai bozgor ca pentru ei romanii din Transilvania nu sint romani ci corcituri… crede ma stiu despre ce vorbesc am trait in Bucuresti 20 de ani!!!!

      • Hatz Răspunde

        Mei Peiter , tu esti roman cum sunt eu neamt….sau esti un pseudo roman ce a fost crescut de huni.

    • Cetatean roman de naționalitate maghiar Răspunde

      Citește Wikipedia masacrul de la Odessa în al doilea război mondial armata romana a masacrat zeci de mii de evrei și rusi dar astea nu le știți numai cu ungurii aveți de lucru…

      • Asztalosh Răspunde

        Normal ca incerci sa denaturezi de la ce s-a intamplat pe 15 martie. Tactica invatata de la rusi. Ca nu degeaba e orban hover cu putin.

      • Ioncelsius Răspunde

        Aha, darnu cred ca mai multi decat bozgorul horty in Eszok Erdelyi intre 40 si 44, alupigus bozgorok antuszemit gonyilok

    • Janos Răspunde

      Bine ma dar asta o fost demult, sau tu acuma ai aflat?

    • Herr Fritz Răspunde

      Interesanta natie, voi romanii lingeti in dos pe turci care au jefuit, violat, rapit copii si facut ieniceri, cumparati marfa de la ei, faceti concedii la ei, dar urati pe unguri care au construit si adus civilizatie in Transilvania. Prima tipografie Gutemberg au afus-o in Transilvania, doar pe a doua au padtrat la Budapesta.

      • Glumetul Răspunde

        Pai romanii si-au gâsit sa sărbătoreasca de 1 Decembrie, ziua mondiala SIDA…

        • History Răspunde

          Ar fi o discuție interesantă și despre originea și proveniența denumirii țării. Sunt sigur că poate eventual 1-2 persoane în tot județul și care sunt cu studii-studii făcute pe bune mai știu răspunsul corect din punct de vedere istoric.

      • Ciuciu Răspunde

        Lingem in dos si pe americani. Lingem in dos si pe rusi. Pardon, nu, pe rusi nu, asta e alta poveste.

    • Avocat Răspunde

      Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni un proiect de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani

      • Server Răspunde

        Acum ma apuc de salvat IP-uri…

      • Funar Răspunde

        Foate bine sper sa interzica aceste manifestatii soviniste care sunt o ofensa adusa romanilor si care instiga la violente. Vrei manifestatii unguresti treci granita la campia panonica. Nu insulta un intreg popor la el acasa.

      • Unu' Răspunde

        Adică io n-o să mai pot striga MU13 P5D?!?

    • Pistacelviteaz Răspunde

      Poti sa le zici, natie care sa iubeasca minciunea si falsificarea istoriei in folos propriu nu am vazut, is niste venetici vesnic frustrati.

  3. Istoric Răspunde

    “Marea majoritate a locuitorilor Transilvaniei sunt români, care au trăit secole de-a rândul în cea mai cumplită robie, cum poate fi judecat după lista de mai jos a lipsei de drepturi, în care au trăit românii până în timpul domniei împăratului Iosif (n.r. Iosif al II-lea, a domnit între anii 1765 – 1790). Astfel, niciunui român nu-i era permis să deţină o funcţie. Nu putea fi înfiinţată nicio şcoală fără permisiunea proprietarului de pământ. Niciun român nu avea voie să poarte cizme sau pantofi, ci doar opinci. Niciun român nu poate purta haine brodate sau cu blană, ci doar din lână aspră. Niciun român nu are voie să poarte pălărie, ci doar căciulă de blană. În oraş nicio fereastră a unui român nu trebuia să privească pe stradă, ci doar în ograda fiecărei case. Niciunui român nu-i era permis să aibă şemineu. Pe scurt, maghiarilor, cu toată dragostea lor de libertate, le plăcea să-I domine pe alţii; românului, în ciuda numărului neamului său din Transilvania, ascuţimii minţii sale şi a muşchilor săi bine proporţionaţi din punct de vedere al structurii, îi lipseşte demnitatea şi energia unui om liber” – Cartea “Călători străini despre Ţările Române în secolul al XIX-lea”.

  4. y Răspunde

    Na, hát draghe szomszéd, la mult anuri!

    • y Răspunde

      Nem én írtam.
      Din lipsă de altceva de ce încercați să provocați? Că de zile bune tot încearcă unii. Chiar așa mare e foamea de clickuri?

  5. NA Răspunde

    mai spurcata caMATA nu este.,

    • NA Răspunde

      Vazelinnel kenem be, ha Putyinról készült képeket nézegetem. Érzem, hogy megnyúlik, de olyan rövid, hogy alig bírom a tenyeremben tartani.

  6. Alexandru Răspunde

    „O ură profundă domneşte între austrieci şi unguri, iar aceştia (maghiarii n.r.) din urmă sunt detestaţi deopotrivă de toate rasele care trăiesc pe teritoriul Ungariei” – Alexander Nicolaevici Luders

    • @Alexandru Răspunde

      Care rase estem????🤔😱😲🥴💩

      • Vecin Răspunde

        Intrebarea e care nu este? Ca-s mai putine. Romania, Ucraina, Slovacia, Slovenia, peste tot fac scandal ungurii ca-s teritoriile lor. Numa pe scandal sunt pusi, si de la Slovaci tot incearca sa ia teritorii, nu stiu sa traiasca in armonie cu nici un vecin. Vezi ce au facut si acum cu ucrainenii ca doar si cu aia au de impartit ceva.

        • @Vecin Răspunde

          Dar cele enunțate de tine nu sunt rase ci nații, popoare. Ucrainenii de 8 ani asimilează forțat toate minoritățile pe față. Acuma îi plângem dar în ianuarie toate țările le ziceau să termine cu din astea că va fi bai mare. A se vedea și primașul de Ardud care de Crăciun a dus cărți românești la Cernăuți. Oare de ce? Așa că mai slăbește-ne cu poveștile lacrimigene. Câteodată am impresia că au căutat-o cu lumânarea.
          Dacă ziceai că africanii sau chinezii sunt o rasă mai ziceam (cu toate că nu sunt rasă distinctă) dar așa frățică Vecin nicicum nu e acceptabil. Pune mâna urgent pe DEX.

    • Dracula Răspunde

      Dar sa vorbim si despre asta ca ce au gandit Austriecii despre romani!!!!!….
      In ochii lor romanii erau un popor inferior care -i numai pentru munca se tineau!! Deci macar Ungurii aveau tupeu sa spune NU !!!! ,ca Monarchia asta nu mai merge asa ca nu este egalitate !!!
      Noi aveam pretentii atunci ??? Nu prea… am tacut ca cacatul in iarba verde…!!!

      • DragPulea Răspunde

        Să nu uităm, totuși, că și Hitler a fost austriac! Iar la vremea respectivă, austriecii aveau probleme cu aproape toată europa, nu doar cu ungurii sau cu românii!

        • History Răspunde

          Hitler s-a născut în Austria dar nu s-a considerat niciodată austriac. De aia a refuzat și înrolarea în armata imperiului austro-ungar în WWI.
          Cei care aveți de împărțit câte ceva cu ungurii doar atâta vreau să vă spun că de fapt ce au făcut cu minoritățile a fost munca murdară pe care au prestat-o în locul șogorilor austrieci. Adică ca ei să nu cumva să se murdărească la mânuțe. Asta ca să lămurim ce și cum cu acest Österreich care s-a folosit și încă se folosește de aceste fapte și în momentul de față. Austriecii au manipulat minoritățile împotriva ungurilor. Ca ungurii au pus botul atunci la munca murdară e prostia lor. Mare parte din vină pentru situația creată o poartă austriecii care nici usturoi nu au mâncat …..🤔😱🥴🤮💩 Dacă eram în locul celor care au semnat contractul de privatizare Petrom eu sigur nu lăsam să se vândă către OMV. Indiferent ce și cât au promis este pentru noi ca țară combinația cea mai toxică.

          • jaka

            Suna a transgender Hitler asta, el nu se considera austriac.. dar nu e dupa el.
            Daca am 2 lei in buzunar si ma identific milionar imi apar bani in buzunar ?

            Noi astia din SM suntem Romani fie ca ne convine fie ca nu, dar prietenii nostri din centru ei se identifica altceva… vai soarele lor. Si mie mi-ar fi placut sa fiu spaniol sau american.. dar na eu macar eu am atata bun simt cat sa recunosc ce sunt.

            “Pseudo-Ungurilor”, driblingul vostru lucreaza impotriva voastra dar nu va dati seama nu sunteti si nici nu ve-ti fi niciodata unguri, sunteti maxim.. tradatori.

  7. .... Răspunde

    Oameni buni e simplu,ce ne doresc ei noua le dorim si noi lor. Cand e ziua Romaniei, e zi de doliu la ei. Tot asa si la noi de ziua lor

  8. History Răspunde

    @Jaka, cinstat că ai cam absentat la orele de istorie la vremea când trebuia să înveți. Ce am scris nu conține nimic nou, cine a fost la ore a fost predat inclusiv pe vremea comunismului. Ungurii tot timpul au asimilat dintre cei de la alte minorități, dar nu au fost forțați multă vreme (Kossuth a fost slovac, Petofi sârb și foarte mulți generali pașoptiști nu au fost unguri). Cine a acceptat asta a făcut fiecare calcule pentru el. Treaba lor. Dar nu știu cum ar avea ceva vină actualii maghiari pentru ce s-a făcut acum aproape 175 de ani. Pe ideea asta bine că nu ceri scuze oficiale și poate despăgubire de la Italia pentru romanizarea și colonizarea dacilor.

  9. POPORAN MODEST Răspunde

    Daca aveti posibilitatea va indrum sa cititi cartea PE BARICADELE VIETII ANII MEI DE INVATATURA de ONISIFOR GHIBU . Va veti clarifica multe aspecte despre viata romanilor din Transilvania . Acum nu trebuie sa ne razbunam , dar nici nu se poate uita,

    • bigbrother Răspunde

      Dar nici să tot revii la ideiile astea în continuu nu este productiv până la urmă. A se vedea francezii și nemții care au reușit aproximativ să tragă linie. Asta ar trebui să ne fie preocuparea altfel riscăm un scenariu ucrainean sau asemănător. Cui folosește?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.