Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Proiect cu privire la acordarea concediului medical, depus de senatorul Robert Zob

Senatorul USR de Satu Mare, Robert Zob, alături de deputatul Radu Panait și senatorul Dan Ivan, au depus un proiect privind acordarea concediului medical. ,,Antreprenorii au nevoie de noi!’’, spune senatorul sătmărean.

Redăm, integral, declarația senatorului Robert Zob:

,,În ultimii ani România a înregistrat o creștere în rândul concediilor medicale. Recordul, dacă vreți să îi spunem așa, a fost atins anul precedent și este de înțeles în contextul în care timp de doi ani ne-am confruntat cu pandemie dură, la nivel global. Totuși, atunci când vorbim despre concediile medicale, trebuie să ne gândim în primul rând la antreprenori.

Noi suntem obligați ca în contextul actual să ne asigurăm că drepturile angajaților vor fi respectate în totalitate, iar pe de altă parte că și angajatorii sunt protejați, iar acest lucru se poate face doar prin intermediul legislației în vigoare. Vorbele nu sunt suficiente, românii au nevoie de fapte.

Alături de colegii mei, deputatul Radu Panait și senatorul Dan Ivan, am depus la Parlament un proiect de lege prin care ne dorim să reglementăm acordarea concediilor medicale și a indemnizațiior de asigurări sociale de sănătate. Potrivit legii, în cazul concediului medical acordat pentru incapacitate temporară de muncă, obligația de plată a indemnizației aferente primelor 5 zile ale concediului medical îi revine angajatorului. În alte cazuri, indemnizația aferentă zilelor lucrătoare din perioada concediului medical se plătește integral din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Pentru a veni în sprijinul antreprenorilor, pentru a le oferi o siguranță mai mare și o predictibilitate asupra cheltuielilor viitoare, generate de concediile medicale ce ar putea fi acordate anga jaților, am venit cu următoarea soluție. În cazul în care pe parcursul a 30 de zile calendaristice angajatul va avea nevoie de mai multe concedii medicale, doar indemnizația aferentă primelor cinci zile să fie suportate de către angajator, costurile aferente următoarelor concedii medicale urmând a fi asigurate din Fondul Național Unic pentru Asigurări Sociale de sănătate.

Este o măsură de bun simț dar cu un impact foarte mare pentru fiecare angajator din țara noastră. Pentru stat, impactul bugetar ar fi unul foarte mic comparativ cu rezultatele pe care această măsură le-ar avea. Suntem obligați să încurajăm antreprenorii și să îi susținem din toate punctele de vedere, nu doar declarativ în fața camerelor de filmat”.

 

8 comentarii

  1. ionut Răspunde

    Da a apărut și nimeni asta de la USR,că până acuma a fost plecat în vacanță de când este senator,a luat salar degeaba!

  2. Gheorghe Răspunde

    Noul tip de puliticieni.Șacalii noi care sunt pregătiți sa suga seva tarii(a se citi sa fure din banul public),la fel ca și vechea garda de așa-ziși politicieni. Ce mi-e psd,ce mi-e pnl,ce mi-e udmr sau aur același lucru e și usr.

  3. Bertha Răspunde

    Intrebati si pe medici de familie daca ei sint deacord cu prostia asta!

    • Ion ion Răspunde

      Dacă ai fi angajator și ai avea angajați cu concedii medicale luate pe 50 lei de la.medicii de familie …
      Ți ai da seama ca nu e chiar prostie…

      • Gheorghe Răspunde

        Deci datorita faptului ca medicii de familie dau concedii pe mită sa sufere și bolnavii care chiar sunt bolnavi și au nevoie de concediu medical pe bune??!!!De ce nu-i prindeți și sa le faceți dosar penal celor vinovați?
        Asta s-ar traduce cam asa:
        -dacă bărbatul este impotent și nu rezolva problema cu nevasta,se pune și bate pruncii maltatandu-i ca ei ar fi vinovați de problema lui.
        Cap aveți,minte ce va mai trebuie,politicieni de doi bani.

  4. sm_noname Răspunde

    Ar fi bine sa aflam si cum s-au gandit sa fie puse in practica cele dorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.