Ultima actualizare: azi, 15:08
Locale

Săptămâna viitoare va începe distribuția pastilelor de iodură de potasiu către populație

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat luni că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă, informează Digi24.

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl.

„E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil”, a explicat ministrul.

„Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai menţionat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică. Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară.

Sursa: Digi24

3 comentarii

 1. radical2 Răspunde

  Dar de ce? Se pregateste ceva si noi nu stim?

 2. Sandra Răspunde

  Asta-i ca si in Prostia omeneasca..cu drobul de sare de pe hornul sobei pe care pisica s-ar putea sa-l doboare peste copil si sa-l omoare.Numai la noi se pune caruta inainta cailor…sa prevenim..cand de fapt imbolnavim lumea.Show must go on!

  • radical2 Răspunde

   Nu prea poti vorbi de preventie in sistemul de sanatate romanesc . E o gluma asta. Ii amuzant ca chiar acuma s-au trezit sa previna cand sunt atatea boli care ar putea fi evitate prin preventie. Haos in sistemul sanitar. Sunt curioas oricum cat vor ajunge la populatie si cat in depozitele unor farmacii. Desigur, asta nu vom afla niciodata..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.