Ultima actualizare: ieri, 21:59

Externe

Ungaria are preşedinte femeie. “Invadarea Ucrainei e inacceptabilă”

Ungaria are preşedinte femeie. Katalin Novak, o politiciană în vârstă de 44 de ani apropiată de premierul Viktor Orban, a fost aleasă joi de Parlamentul de la Budapesta în funcția de președinte, cu un mandat de cinci ani, scrie Digi24. Este o premieră în istoria țării. Ea îşi va prelua funcția – preponderent protocolară – la 10 mai.

Katalin Novak, fost ministru al tineretului și familiei, a primit 137 de voturi favorabile din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi), în timp ce candidatul opoziţiei, economistul Peter Rona, a întrunit 51 de voturi.

În primul ei discurs în calitate de preşedinte ales, Katalin Novak a promis să fie „un bun şef de stat, care va apere familia ca fundament al suveranităţii”. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă” invazia rusă în Ucraina, relatează Agerpres.

Alegerea lui Katalin Novak nu este o supriză. Ea a fost favorita scrutinului, în condițiile în care partidul lui Orban, FIDESZ, are o majoritate confortabilă în Parlament.

Alegerea sa vine cu mai puțin de o lună înainte de alegerile parlamentare din Ungaria, ale căror rezultate ar putea fi foarte strânse, după ce șase partide din opoziție au format, în premieră, o alianță, în speranța că vor învinge partidul lui Orban, notează Mediafax.

Katalin Novak este mamă a trei copii și a fost vicepreşedinte al FIDESZ. Are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa. A trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

8 comentarii

  1. Decebal Răspunde

    Mie îmi place de doamna! As accepta cu plăcere să i fac toate poftele!

    • Trilulilu dacica Răspunde

      Vrabia mălai visează. Rămâi tu la coada a știi tu ce.

    • ... Răspunde

      Tu ști o singură limbă, și cu aia dai la rațe, alcoolistule!

    • Märgelatu Răspunde

      @decebal
      Esti o secatura !

    • Scorilo Răspunde

      @Decebal, dar de ‘veorica’ ce parere ai?

      • Istvan Răspunde

        Ba fratilor, asta are nume de sârboaica

        • comentator Răspunde

          Numai nume de sârboaică nu e. Este un nume destul de comun la unguri. Cum ar fi să zicem la români numele de Pușcaș sau Silaghi care e getbeget neromân și ar mai fi exemple bugăt. Sau după tine dacă pe cineva îl cheamă Horvat (croat) ăla sigur e croat?😱😱😱😰

  2. Sifredi Răspunde

    Poponarilor!!! Mai bine felatie la Orbutoi ?
    Si eu as rescrie kamasutra cu ea….poponarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.