Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Deputatul Radu Panait, poziţie după sacţionarea Primăriei pe tema angajării

Deputatul USR, Radu Panait, a transmis o poziţie referitoare la sancţionarea Primăriei Satu Mare după ce a impus cunoaşterea limbii maghiare pentru angajarea în instituţie. El arată că singurul criteriu care ar trebui să conteze este profesionalismul, nu etnia, nu naţionalitatea.

Redăm poziţia acestuia:

Meritocrația și profesionalismul sunt două valori pe care conducerea municipiului Satu Mare nu a pus niciodată preț. Multe mizerii și nedreptăți au fost ascunse de-a lungul anilor, uneori din cauza fricii, alteori din cauza faptului că oamenii au ajuns să creadă că nu își pot demonstra dreptatea.

Colegul meu din USR, vicepreședinte al filialei noastre, Dan Tordoi, a dovedit că în ciuda sistemului defectuos, încă îți poți face dreptate. În urmă cu 5 ani de zile Dan a aplicat pentru un post de consilier juridic în cadrul Primăriei Satu Mare, după ce postul a fost scos la concurs prin anunț public. Deși aparent bifa toate criteriile impuse pentru a concura, mare i-a fost surpriza să afle că primarul Kereskenyi Gabor a introdus o nouă condiție eliminatorie: cunoașterea limbii maghiare la nivel cel puțin mediu. Ca să scurtez povestea, colegul meu Dan a formulat o plângere către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care în 2018 a decis că noua condiție impusă constituie discriminare, si asta cu votul unanim a celor 7 membri ai comisiei, din care 3 sunt maghiari. A urmat o serie de contestații și rejudecări, însă într-un final, la începutul acestei luni, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizia definitivă care a confirmat abuzul creat de Primăria Satu Mare.

Abuzurile în serviciu, faptele de corupție și traficul de influență sunt tertipuri care ne sunt cunoscute atunci când vine vorba de modul de funcționare al administrației publice, însă este total imoral! Mi-aș dori să existe mai mulți oameni precum colegul meu Dan, cu mult curaj și determinare să își facă dreptate. Fiți siguri că situația de care el s-a lovit nu este una singulară. Astfel de abuzuri se petrec la ordinea zilei în instituțiile publice, însă de prea puține ori ajung să fie cunoscute. Astfel de acțiuni nu fac decât să creeze prăpăstii și mai mare între comunitatea românească și cea maghiară, cu toate că acestea au devenit în timp un adevărat model de conviețuire. Atunci când vorbim de angajări în sistemele publice sau private, singurul criteriu care ar trebui să conteze este profesionalismul. Nu etnia, nu naționalitatea.

29 comentarii

  1. USR PLUS (căcat) Răspunde

    USR să își vadă de treabă am văzut ce pot… Mai hoți că toți…

    • c-block Răspunde

      Fii atent la asta. Aproape jumate oraș este maghiar și acum. Se poate foarte ușor să te trezești cu o hârtie redactată în maghiară. La starea civilă se întâlnește foarte frecvent ca să nu spun ce este la cartea funciară. În loc să pun osul la treabă nu mai bine îmi acopăr lipsurile cu litera legii??? Spiritul legii nici nu mai contează. Apoi nu e mai ușor să trimit omul bineînțeles pe cheltuiala lui la traducător “autorizat”?? Apoi vine omul cu hârtia tradusă și cu care sunt obligat să lucrez după aia în care scrie negru pe alb în loc de “câmp electromagnetic” “pășune electromagnetică”??? Estem perfekto!!!! Important este să am hârtie “uficiale” și nu ca să servim populația! Atâta pricepe usereplusminus din toată treaba!😱😱😤😤😪
      Vă mai mirați că oamenii s-au dumirit repede pe speța asta ??

      • Attila hunul Răspunde

        Marș ma 🤮

        • c-block Răspunde

          Ca ce chestie? Marsh mă tu de ungye ai venyit vinitură de sârmă! Din cauza înțepațitorilor ca voi care nu aveți altă preocupare decât să căutați și acolo nod în papură unde nu e nu poate trăi normal în orașul ăsta un sătmărean getbeget. Nu ai de unde a pricepe asta că tu îți schimbi domiciliul la fiecare doi-trei ani. Că tot te trimit la serviciu alții așa după roza vânturilor.

    • Codruta Răspunde

      Deputatul 0 barat ,ne mănâncă banii degeaba .Zic colegii lui din usr -minus ca este mulți milionar în euro .Se ocupă numai de interesul firmelor lui.

  2. Nagasaky Răspunde

    Succes!

  3. Ășâțî Răspunde

    Eu de acum o să reclam orice anunț de angajare în care este pusă condiția cunoașterii limbii engleze sau a oricărei limbi străine.

    • c-block Răspunde

      Mi se pare și logic. Că doară trăim în România, nu? Dar vezi că ți se va spune că e limbă de circulație internațională, maghiara nu e și pe deasupra e limba UE. Mai caraghios e că englejii au ieșit din acest minunat UE!
      Nimeni nu pomenește că tu ca și funcționar public ești angajat pentru a servi publicul, cetățenii orașului. Toți cetățenii orașului!!! Mai e puțin și explodează INtoleranța din unii! Nu e frumos copiii. Apoi să nu vă supărați dacă la o adică sunteți serviți cu aceeași monedă, bine? Nu aveți loc unul de celălalt?

  4. satmareanu' Răspunde

    De ce limba engleza poate fi un criteriu dar limba maghiara nu? Eu cred tot mai multi sunt vorbitorii de limba maghiara decat engleza in municipiu. Deci?

  5. Garuboz Răspunde

    @ Satmarean da prost o lepadat mata pe tine!

  6. misi Răspunde

    ce ziceti de locuri de munca unde si anuntul este numai in engleza? Acolo nu comenteaza nimeni. ”Iesit in fata la electrolux sau DRM si faceti tam-tam si acolo.

  7. Pop Ioan Răspunde

    Problema se poate rezolva foarte simplu si elegant , fara ca cineva sa se poata lega de tine.Daca vrei vorbitor de limba maghiara , publici anuntul in presa maghiara.Romanul nu ia in mina presa maghiara ca i scirba.Daca totusi da , atunci nu intelege ce scrie acolo.

    • comentator Răspunde

      Prostia mare este că dacă judecăm strict logic chiar este nevoie de cineva care să rupă măcar la nivel de conversație cât de cât limba respectivă. Dar asta nu mai contează la cei cu gândire exclusiv tricoloră. Apoi ne mirăm că suntem catalogați cum suntem? Ungurii toate pliantele și tot ce se poate le fac în mai multe limbi! La Hajduszoboszlo dacă te duci îți vorbește și în poloneză numai să lași banii acolo. Asta inclusiv la administrație! Mă gândesc că poloneza nu prea ar fi o limbă din aia biudoșe pe acolo că nu știu să fi existat polonezi în zonă. Idem și cu ucraineeana, germana sau multe alte limbiCei cu capete înfierbântate refuză să vadă aceste lucruri că asta este felul lor de a fi. Probabil după acest eveniment unii au avut orgasm. Noi nu vrem că nu vrem.
      Știți care este lucrul cel mai caraghios? Că primarul este jurist cu facultatea făcută la Debrecen. Așa că dacă e până acolo substituie dacă chiar arde undeva aceste lipsuri iar cel supărat care l-a dat în judecată tot rămâne cu buza umflată. Așa e când nu se gândește cu capul. Dar noi suntem toleranți și europeni. Ferească Domnul de noi!

  8. Lantz Răspunde

    c-block si comentator sunteti penibili. Voi ganditi la ce scrieti? limba maghiara….limba maghiara e un cacat de limba ca romana. Oriunde maghiara o vorbesc doar hunii, romanii adevarati vorbesc mai bine engleza decat maghiara.
    Sa compari institutiilor din RO cu “Hajdszscjoajb” plm, e penibil….in “Hagaggsbsj” poate sa vorbeasca si tiganeasca , dar o institutie publica in RO, doar romana e obligatoriu. Iar sa jigniti romani ca sunt migratori in SM din alte parti, atat va spun: SATU MARE E IN ROMANIA SI VA RAMANE PENTRU MULT TIMP ASA…
    ..deci traiasca Romania si mumu oamenilor fara patrie.

    • comentator Răspunde

      @Lantz, nu ai priceput. Am zis că ar fi util. S-ar economisi mulți bani și timp. Plus că ar fi mai la îndemâna primăriei să rezolve anumite aspecte posibil conflictuale de genul funciare. Ca să nu mai spun că ar fi un gest. Dar tu nu știi ce e aia un gest. Apoi când te duci, dacă te duci, dincolo și te trimit la biodoș olah du-te-n franț te superi? Apoi cine tot începe și întreține această stare? Îți convine că mie nu! Cei de la administrația locală sunt în slujba cetățeanului și punct. În Finlanda care e cam în situația în care este Ardealul suedeza se folosește obligatoriu de la 8% în sus. Nu-mi veni tu cu teorii că ei sunt mai civilizați, bine? Pentru că atunci se pune problema cine este necivilizat și ieși în pierdere.

  9. . Răspunde

    Ce comparatie din nou. Finlandezii si suedezii sunt tari fraterne, in schimb noi cu ungurii avem doar granita.
    P.s. imi place totusi pinutza ungureasca. 🤨

    • comentator Răspunde

      Esti mai mult decat prost. Suedezii au ocupat inainte de Rusia sute de ani Finlanda si au interzis atunci folosirea limbii finlandeze (suomi) si a limbii sami. Ca ce e acum este absolut altceva si este rezultatul conceptiilor si gandirii lor civilizate. Ceea ce despre tine nu se poate spune.

      • . Răspunde

        Daca tot m-ai facut incivil : sa imi bei flegma.

        • comentator Răspunde

          Și pentru limba română apăsați tastați1??? Măi copile, eu nu-s cu nimic de vină că tu ai ocolit școala dar bine de tot! Mai nou ai trecut și la inventarea de fel de fel de expresii!🤮 Stai frumos în banca ta până ai pe ce.

  10. M Răspunde

    Domnule deputat, luati ziarul si mergeti la tribunal cu toate firmele care cer alta limba decat lb romana.

  11. RO_ Răspunde

    Dragi cetateni ai minunatului oras !
    Luati o carte si cititi! CU CURAJ

  12. Vasi Răspunde

    Unde putem citi si noi acest anunt de angajare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.