Ultima actualizare: ieri, 20:09

Locale

FOTO. Turist fără echipament, recuperat de salvamontiști. Intervenția a durat 3 ore

Un turist pierdut de grup în zona Piatra Strungii a fost recuperat de salvamontiștii sătmăreni. Neechipat corespunzător, turistul a apelat de urgență la salvamontiști, care au pornit imediat în căutarea lui. Intervenția a durat nu mai puțin de trei ore.

,,Un astfel de caz a fost rezolvat de către salvamontiștii sătmăreni prin recuperarea unui turist rătăcit în apropiere de Piatra Strungii, pierdut de grupul cu care a pornit în drumeție din Blidari către Vârful Pietroasa. În momentul în care și-a dat seama de dificultatea situației, acesta a solicitat sprijin prin SNUAU 112, iar echipa SPJ Salvamont Satu Mare a intervenit cu cinci salvatori pentru găsirea, stabilizarea și transportul până la echipajul SMURD care l-a preluat pentru investigații suplimentare. Durata totală a intervenției a fost de circa trei ore, identificarea rapidă în teren a apelantului fiind facilitată de profesionalismul operatorilor din cadrul serviciului SNUAU 112 care au oferit coordonatele exacte ale victimei, ușurând semnificativ munca salvatorilor”, precizează Serviciul Salvamont Satu Mare.

Salvamontiștii atrag atenția asupra necesității purtării unui echipament corespunzător pe munte.

,,În zona montană a județului, la peste 1000 metri altitudine, iarna cu greu se lasă dusă. Dacă echipamentul montaniardului încă este adaptat sezonului rece, atunci de principiu nu vor apărea probleme în cazul unor ture mai lungi, de anduranță. Dar dacă pornești la drum echipat cu ,,teniși” pantaloni și bluză sport s-ar putea la un moment dat să întâmpini necazuri. Mai mult, lipsa unui rucsac cu cele necesare pe munte respectiv parcurgerea unui traseu nemarcat și necunoscut, bazat doar pe harta din telefon poate crea neplăceri serioase atât persoanei în cauză cât și grupului din care face parte”, atrag atenția salvamontiștii.

 

2 comentarii

  1. Pop Ioan Răspunde

    Acesti “montaniarzi de duminica” fara echipament corespunzator ar trebui pusi un pic la plata.Altadata sa se gindeasca de doua ori cind se aventureaza in asemenra escapade.Cel putin cheltuielile de salvare ar trebui sa le plateasca.

  2. ecologist Răspunde

    Asta vroiam să spun și eu. Fii sigur că povestea asta se adaugă la șirul de povești de-ale lui că nu cred că e prima dată ce băjat grozav estem! Peste ani poate va zice că nici nu trebuia salvat și că de fapt el i-a ajutat pe salvatori. Inconștiență curată!😱🤮
    Ăsta face parte sigur din specimenul care sare cu “bombe” în piscină peste capul altora și alte asemenea grozăvii. Eu îl lăsam puțin la murat până îi dau lacrimile afară. Nu sunt rău. Pur și simplu este ceva ce se putea evita foarte ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.