Ultima actualizare: azi, 12:11

Locale

Fotograful care vede Satu Mare ca pe un loc magic: „E un ireal în plin real și e magic de atrăgător”

Un tânăr fotograf originar din Maramureș definește orașul Satu Mare ca fiind un tărâm încă nou pentru el, cu multe necunoscute și comori nebănuite. Artistul lucreză în zona Satu Mare de aproape un an de zile, practic a fost adoptat de acest oraș, spune el.
„Tot timpul când primesc întrebarea de unde ești, în gândul meu apare un sens giratoriu. Sunt născut și crescut în Maramureș, școlit pe la Cluj și acum cu treabă prin Satu Mare”, a precizat tânărul.
Cosmin Oana, tânărul fotograf din Maramureș, găsește Satu Mare ca fiind un locul cu mult potențial, dar și cu aspecte pe care nu le prea găsești prin alte părți. Cu toate că încă se pierde pe străzi și caută repere ori sapă în memorie pentru a găsi vreun indiciu al locului unde se află, acesta afirmă că îi place la nebunie faptul că natura și spațiile verzi abundă prin oraș, că străduțele au zone cu flori, copaci viguroși și foarte largi.
„Someșul împarte orașul în două, dar adună sătmărenii pe malurile lui frumos amenajate pentru un picnic sau un meci de fotbal, invită lumea la o plimbare pe digurile sale special amenajate pentru iubitorii de plimbări cu bicicleta, alergări si nu numai. Diversitatea culturală e omniprezentă și e o bogăție pe care Satu Mare o poate valorifica frumos, și chiar o face în multe aspecte prin niște oameni care iubesc orașul ăsta, îi înțeleg potențialul și fac pași înspre acel potențial. Încă nu m-am găsit și încă rătăcesc prin drumul meu, curios de ce-o să-mi așterne în cale orașul ăsta. Până acum m-a surprins frumos și cred că e doar începutul!”, a povestit Cosmin pentru PortalSM.
Cosmin a publicat recent pe una dintre rețelele de socializare o fotografie cu Biserica Romano-Catolică Calvaria din Satu Mare. În postare acesta specifica că de la primele plimbări prin oraș a observat numărul mare de biserici, însă cu toate acestea, Calvaria i-a rămas întipărită în minte deoarece îl duce cu gândul la un castel din povești. Ba mai mult, Cosmin spune că își alege de multe ori drumurile în așa fel încât să își pună în fața ochilor acest cadru.
„Un lucru aparte pe care l-am observat în Satu Mare, încă de la primele vizite prin zonă, e numărul mare de biserici răspândite prin tot orașul. Unele mai mari, altele mai mici, unele mai impozante, altele mai modeste, și tot așa. Una totuși mi-a atras mai mult atenția și mi-a zis rămas întipărită. Și aici nu mă refer la partea religioasă, pentru că nu prea mă dau în vânt după așa ceva, însă îi respect pe cei care investesc în asta, mă refer la impresionanta înfățișare pe care o manifestă, la ordinea pe care o aduce în peisajul local și echilibrul frumos construit. Biserica Calvaria. Mă duce cu gândul la un castel din povești, cu un aer de basm totul aliniat pentru a amplifica magia și dimensiunea supranaturală a cadrului legendei din care se desprinde. Îmi imaginez cum poteca care duce la castel e amenajată în așa fel pentru a pregăti sufletele ce-i urmează calea de toate minunile posibile și imposibile ce le sunt scrise. E un ireal în plin real și e magic de atrăgător. Să nu mai zic ca îmi aleg drumurile de multe ori, în așa fel, doar să-mi pun în fața ochilor acest cadru, să-l savurez, să mulțumesc și să merg mai departe”, a scris Cosmin Oana pe pagina sa de Instagram.

2 comentarii

  1. România reală Răspunde

    Ați ajuns ca după jocurile de noroc să promovați și “beneficiile” etnobotanicelor??? Rău ați mai ajuns! Că așa ceva “vezi” numai dacă consumi știți voi ce, 🤮🤢

  2. Mihaita Piticu' Răspunde

    Fain asa photoshopat……Ia sa faca poze si la gunoaiele de pe Somes…..si la praful de pe strazi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.