Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

HARTĂ-TRASEU. Specie unică de lalele, observată în Munții Oașului!

HARTĂ-TRASEU. Specie unică de lalele, observată în Munții Oașului! Munții Oaș reușesc din nou să ne surprindă în mod plăcut, de data aceasta prin prezența Lalelei Pestrițe, mai precis a speciei Laleaua Pestriță de Munte, Fritillaria Montana, o plantă care face parte din categoria celor ocrotite prin lege și care crește cu predilecție la altitudini mai mari și în sol calcaros, spre deosebire de cealaltă specie întâlnită la noi in țară, Laleaua Pestriță, Fritillaria Meleagris, care preferă altitudinile mai joase și solul mai umed. Perioada de înflorire Aprilie – Mai.

„Locația unde am găsit această frumoasă floare este pe teritoriul comunei Gherța Mică, în Masivul Frasinul Mare la o altitudine de cca 500 metri. Ca să fim mai preciși în zona Secătura, în dreapta Văii Prihodiște, lângă locul numit de localnici “ La Stâncă “ , acolo unde începe și Jgheabul Secăturii.

Puteți găsi locația pe Hărți Google introducând codul X732+7q apoi dați căutare. În curând sperăm că va fi și afișată de aplicație.

Atenționăm că ultima parte a traseului, respectiv urcarea prin pădure e destul de dificilă, cărarea fiind acoperită cu multe frunze și pietre, ca atare e necesară o echipare corespunzătoare drumețiilor montane ( bocanci, bețe de trekking ) și o atenție sporită în acel sector, atât la urcare cât și la coborâre”, este mesajul celor de la Drumeții Hai-Hui pentru PortalSM.

Cum a ajuns Laleaua Pestriță de Munte în Munții Oașului?!

„Răsare și o întrebare, cum se face că Laleaua Pestriță de Munte a ajuns exact în această locație izolată, mai ales că nu știm alte locații în imediata apropiere unde să întâlnim această specie. Noi credem că semințele au ajuns purtate de fronturi atmosferice din una din zonele apropiate în care se găsește specia ( Bihor – Defileul Crișului Repede, Sălaj – comuna Românași, Maramureș – Defileul Lăpușului).

Am găsit la locație circa 100 de exemplare de Lalea Pestriță de Munte dispuse pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați, deci putem spune că avem deja o prezență destul de bună a acestei plante aici și sperăm ca în anii care vin să fie și mai multe, dacă nu se va interveni în zonă în mod distructiv ( incendiere, tăiere ) .

Poate se sesizează și vreo instituție în măsură ( Primăria Gherța Mică, CJ, Ocolul Silvic care are parchetul respectiv în administrare, etc. ) și se vor întreprinde acțiuni de conservare și punere în valoare a locației, mai ales că pe lângă prezența Lalelei Pestrițe de Munte avem aici și un superb punct de belvedere către Munții Igniș ( Vf Pietroasa și Vf Muntele Mic ), Lacul Călinești Oaș și Vf Jelejnic, Culmea Codrului și chiar către orașul Satu Mare”, au mai adăugat cei de la Drumeții Hai-Hui. 

 

3 comentarii

  1. ecologist Răspunde

    Așa, așa! Dați adresa exactă, localizați ca lumea pentru derbedei ca la anul să nu fie nici urmă de așa ceva! Bravo măi!🤔😱😲🤮😤🥴💩 Să învețe odată minte laleaua aia că ce caută pe acolo! Mare minune că a scăpat până acum!😱😲😤 Nu localizați exact! Și cei de la Friss au publicat un articol recent pe temă dar nu au dat decât aproximativ zona. Apoi cine vrea nu are decât să-și pune bocancii. Asta dacă vreți să mai avem astfel de flori frumoase. Că dacă nu dați-i înainte tot așa și în curând vom semăna cu Luna sau măcar cu ceva deșert.🤯😤

  2. chupacabra Răspunde

    Exact. Iar un prost ca tine le va vedea in piata.

    • piata Răspunde

      Tu nici la piata nu ai observa penru ca tu ai ochii formati numai sa observe tzighitzighi. Asta te intereseaza exclusiv. Pa cat apriu ca nici tu stiai de floarea asta pana ieri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.