Ultima actualizare: azi, 12:11

Locale

VIDEO. Întrebarea zilei: Trebuia să se oprească pietonul până trece ambulanța?

Un pieton a trecut, astăzi, în grabă, prin fața unei ambulanțe SMURD cu semnalele luminoase pornite, pe o trecere de pietoni din Satu Mare. Totul a fost filmat de o cameră de bord, imaginile au ajuns pe internet, iar acum internauții se întreabă dacă pietonul ar fi trebuit sau nu să se oprească.

Imaginile au fost surprinse astăzi, pe drumul Botizului din municipiul Satu Mare. Un șofer încetinește, iar mai apoi se oprește în fața unei treceri de pietoni pentru a-i acorda prioritate unei femei care urma să se angajeze în traversarea drumului. Doar că, din sensul opus, venea o ambulanță aflată aparent în misiune, fără semnale sonore dar cu semnalele luminoase pornite. Când observă ambulanța, pietonul grăbește pasul și trece prin fața autospecialei, care între timp se oprise.

Totul a fost filmat de o cameră de bord, iar imaginile au fost postate pe Facebook, pe pagina Drivers SM.

,,Ambulanța nu avea pornite semnalele acustice ci doar pe cele luminoase. Pietonul trebuia să se oprească până trece ambulanța?”, este întrebarea adresată de activiștii de la Drivers SM.

17 comentarii

  1. K9 Răspunde

    Da e normal sa se opreasca pietonul deoarece ambulanta cu semnale acustice si luminoase pornite are prioritate generala deci in concluzie si in fata pietonului.
    Sa facem un exercițiu de imaginatie : La o trecere de pietoni pe unde trece o ambulanta cu un pacient in stare grava ,pentru care fiecare secunda conteaza, se gasesc sa treaca la interval de 5 secunde unul de altul 30 de oameni. In ambulanta se afla cineva drag cuiva …

  2. x-ulescu Răspunde

    Sa se gândească pietonu că poate in ambulanță este ,mama,copilul,sotu sau soția lui și fiecare secundă contează că să poată fi salvat

  3. Mihaita Piticu' Răspunde

    Ce vreti ??? Ii femeie. Mie de cate ori nu mi-o sarit in fata pe trecere ,fara sa se asigure. Doamne feri de nu aveam reflex rapid. Astia is suicidali numa l-i rusine de familie…

    • Lol Răspunde

      De ce ai avut nevoie de “un reflex rapid” în apropierea unei treceri de pietoni?
      Din câte știu eu în preajma lor se reduce viteza, tocmai în ideea de a nu avea nevoie de “reflexe rapide”

      • Mihaita Piticu' Răspunde

        @Lol Cum sa incetinesc la fiecare trecere ? Pe Botizului limita ii de 60 km/h. Pietonul trebuie sa se asigure stanga dreapta. si apoi sa treaca

        • Mihai Răspunde

          Codul rutier te obligă să circuli cu o viteză care să nu depășească 30 km/h la apropierea de o trecere de pietoni!

        • Mihai Răspunde

          Art. 123 lit. h din HG1391/2006
          Și, că să nu mori prost, sau să omori vreun biet pieton, să știi că pietonii au prioritate de trecere la trecerea de pietoni!

        • Sik Zsuzsa Răspunde

          Mai cititi odata codul rutier. Daca se afla pietoni in preajma trecerii, sunteti obligat sa reduceti viteza.

    • Zatara Răspunde

      Oricum se opreau caii si singuri …dar mai bine ramai pe sat cu caruta ta.

  4. Mihaita Piticu' Răspunde

    @Alex ….Ai dreptate

  5. Pietont Răspunde

    Pietonul stă frumos pe trotuar și așteaptă să treacă mașinile (deși are prioritate de trecere) iar mașina care filmează se oprește să îi acorde prioritate (perfect regulamentar). Pietonul începe să treacă strada, regulamentar, și se asigură și din partea dreaptă, când vede că vine o ambulanță cu semnalele luminoase pornite, ezită, reduce ritmul, dar constată că și șoferul ambulanței reduce viteza și chiar oprește!
    Acum dilema pietonului este: să treacă repede strada înaintea ambulanței sau să facă pe polițistul rutier și să dirijeze traficul, adică să-i facă semn ambulanței să treacă?!
    Țineți cont și de faptul că plouă, mâinile pietonului erau ocupate cu o plasă și o umbrelă, iar dacă ambulanța avea un caz grav, sigur pornea și semnalele acustice pentru a avertiza ceilalți participanți la trafic!
    Bineînțeles că sunt unii conducători auto care se cred suverani pe drumul public și toată lumea trebuie să le acorde lor libertate de trecere, exemple sunt destule chiar și în comentariile de mai sus!
    Consider că toți participanții la trafic din secventa video au procedat corect! Felicitări!

    • Lili Răspunde

      Corect!
      Ambulanta nu era in misiune, neavand si semnalele acustice pornite (soferul stie foarte bine acest lucru) dar ca sa mai castige un pic de timp “abuzeaza” de o prioritate nelegala.

    • Zatara Răspunde

      Ce te astepti de la niste oameni ce conduc doar caruta si tractorul vecinului.

  6. COCO Răspunde

    Cred ca soferul de pe ambulanta a gresit in sensul ca ori e in misiune si porneste ZIUA semnalele acustice si luminoase, ori nu este in misiune. Din punctul meu de vedere DOAR semnalele luminoase ar trebui folosite noaptea pt a nu deranja locuitorii. Desigur daca e trafic sa foloseasca si cele acustice.

    • Mihai Răspunde

      Așa este, pentru a avea prioritate de trecere, ambulanța trebuie să aibă în funcțiune ambele sisteme de avertizare, atât cel luminos cât și cel sonor!
      HG1391/2006 la art 167 spune clar:
      “Articolul 167
      (1) Se interzice pietonilor şi persoanelor asimilate acestora:
      a) să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulatie prioritara care are în functiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;”

  7. m Răspunde

    Ambulanta a procedat corect,in spiritul umanității pentru care a fost creată ca instituție SMURD.Si dacă era în misiune cu toate zorzoanele pornite tot trebuia să prevină o nouă victimă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.