Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Diplomă acordată de Ceaușescu, vândută de un sătmărean la prețul unei mașini

Diplomă acordată de Ceaușescu, vândută de un sătmărean la prețul unei mașini. Acum mai bine de cinci decenii, Nicolae Ceauşescu îi acorda scriitorului Mihai Beniuc titlul de Erou al Muncii Socialiste. Acum, diploma şi decoraţia acordate în 1971 se vând pe cunoscuta platformă de cumpărături online eBay. Cel care a scos la vânzare pe eBay pentru suma de 9.999 de dolari diploma şi decoraţia acordate lui Mihai Beniuc este din Satu Mare şi are user-ul ”terranumis”, fiind activ pe eBay încă din 2003 şi având scoase la vânzare sute de medalii, decoraţii, bancnote şi monede, potrivit Adevărul.

Sătmăreanul are sute de aprecieri de la cei ce i-au cumpărat produsele până acum.

Iată ce scrie pe diploma acordată pe 4 mai 1971 lui Mihai Beniuc de către Nicolae Ceauşescu:

”Consiliul de Stat ofertă titlul de Erou al Muncii Socialiste tovarăşului Mihai A. Beniuc, academician, scriitor, pentru activitate îndelungată în mişcarea muncitorească şi merite deosebite în opera de construire a socialismului în patria noastră cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.

Mihai Beniuc (1907-1988) a fost cunoscut ca un poet al regimurilor comuniste din România. Licenţiat în psihologie, filozofie şi sociologie al Universităţii din Cluj, în 1931, a parcurs ierarhia universitară de la asistent la profesor universitar, potrivit aceleași surse.

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, a fost conferenţiar la Facultatea de Psihologie din Cluj (ca specialist în psihologia animalelor) şi autorul mai multor volume de versuri.

Adevărata sa carieră literară a început în anul 1946, când a publicat volumul intitulat ”Un om aşteaptă răsăritul” şi a plecat în calitate de consilier cultural la Moscova. În 1948 a revenit în România, stabilindu-se la Bucureşti. Într-un articol publicat în revista Viaţa Românească (nr. 3 din 1951), Mihai Beniuc, în calitate de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, oferea definiţia poetului realist-socialist: “Acesta trebuie să fie un filozof cunoscător al celor mai înalte idei ale timpului […], spre care au deschis drum Marx, Engels, Lenin şi Stalin […], un activist în slujba respectivelor idei”.

Mihai Beniuc a renunţat la promovarea cărţii sale de versuri din 1951, „Cântec pentru tovarăşul Gh. Gheorghiu-Dej”, şi s-a reprofilat, începând să scrie mai multe poeme pentru liderul comunist Nicolae Ceauşescu. În 1965 a fost înlăturat din funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor. În ultimii ani de viaţă s-a stabilit în vila sa din cartierul Primăverii, continuând să publice poezii în principalele ziare şi reviste ale epocii.

6 comentarii

  1. Gheorghe Răspunde

    Măi nesimțiților da nu aveți ce scrie sa ați luat un pumn de galbeni(prețul tradarii)ca să scrieți asta și sa promovați un comunist un lingator de dosuri comuniste???
    Da despre veteranii de razboi care si-au dat viata sau care au venit din război mutilați de ce mama naibii nu scrieți??.Despre inchisoarea din Sighet unde su murit elitele românești care nu au vrut sa pupe dosuri comuniste românești și rusești de ce nu scrieți.Sunteti sub orice critica….

  2. History Răspunde

    Acest articol este o ofensă imensă la adresa celor care au luptat împotriva acestor “binefăcători” parașutați pe capul nostru via Moscova care timp de 50 de ani au vrut să ne învețe că de fapt democrația este contra naturii. Cel care semnează acest articol sau stă în spatele lui 100% nu știe sau a uitat intenționat cum a fost în aceea perioadă. Față de @Gheorghe pe mine nu mă deranjează că cineva comercializează astfel de diplome sau alte astfel de însemne. Se comercializează și relicve naziste bineînțeles între niște limite. Pentru că e mai bine să se știe, să se documenteze în speranța că nu se va repeta. Dar afișarea în articol a pozei cu Mihai Beniuc (Benyik Mihály) fost prezident al Uniunii Scriitorilor în epoca de tristă amintire (asta pentru neavizați) este împotriva legii care spune ceva legat de treburile toatalitare (însemne și cu restul). În ultima perioadă constat că vă place să dansați pe muchie de cuțit. Apoi va veni momentul când s-ar putea să aveți neplăceri mari. A fost doar un sfat. Eu nu vă reclam dar s-ar putea ca cineva să vă facă un “bine”. Vă lipsește?

    • Gheorghe Răspunde

      Histori,pot sa-l vândă și pe scaraosky pot sa-si vândă și mama,cel mai mult te doare atat parșivi și atâta nemernici.De parca asta interesează pe cineva ,ca dracu,lacu,vinde macu….
      Unii incep sa scoată de la naftalina carnetele roșii,diplomele și meritele în întrecerea socialista…bla,bla,bla….

      • History Răspunde

        @Gheorghe, perfect de acord cu tine. Aici se vede iar că ce rău s-a făcut societății când acești exnomenclaturiști nu au fost luxați măcar câțiva ani după Lovituție. Că nu pot numi Revoluție. Între timp puii lor au crescut și te lovești/izbești de ei la fiecare pas în fiecare instituție. Fiecare angajat-aranjat pe post pe măsura INCOMPETENȚEI! Și îți râd în față acum!!!🤔😱😲🥴🤮💩

  3. Gheorghe Răspunde

    History,ce este mai dureros,următoarele,, n”șpe generații de politruci indiferent cum s-or chema ei sunt vânduți sau dacă la început par curați când ii descoperi vezi putregaiul,vezi putoiul din ei.Exemple sunt fără număr virgini(în politica)dar ei de fapt sunt de pe centura!!!Au meserie de specialiști…Toți o apă și un pământ,umblanumai sa se capatuiasca ei și toată cloaca lor de babuini!!!

    • History Răspunde

      @Gheorghe. Mda. A se vedea în acest sens cazul elocvent al scriptic neprihănitului Ponta (ginerele lui Sîrbu împușcatu’ la giuvaerul familiei de către Năstase) care de fapt era profund mânjit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.