Ultima actualizare: azi, 12:24

Locale

FOTO/VIDEO. 1 Mai Muncitoresc! Aşa se sărbătorea pe vremuri

Sărbătoarea de 1 Mai, numită la început Ziua Muncii, iar apoi 1 Mai Muncitoresc, a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice.

După revoluţia din decembrie 1989, însă, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, dar a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber. Oamenii erau mai relaxați și nu erau obligați să mai participle la parade sau serbări.
1 Mai în perioada comunistă

Românii se pregăteau cu săptămâni înainte pentru parade de 1 Mai, iar muncitorii sau elevii nu aveau voie să lipsească. Mii de muncitori exersau mișcări și ritmuri pentru parada de 1 Mai. Erau obligați să învețe toți pașii și toate mișcările, pentru ca parada de 1 Mai să fie una impecabilă.

Se făceau repetiții cu mult timp înainte, se scriau mii de pancarte cu lozinci, iar străzile erau pline de parade de muncitori îmbrăcaţi de sărbătoare, pionieri şi şoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire şi înălţau pancarte uriaşe, mobilizaţi de activiștii PCR.

Evenimentul era marcat cu defilări impozante la care participau mii de oameni. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu împreună cu ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu sentimente de înaltă preţuire, adâncă recunoştinţă şi dragoste fierbinte ale întregului popor.

Ziua liberă se încheia la iarbă verde cu mici şi bere. Această ultimă parte este singura care a supravieţuit şi după 1990.

25 comentarii

  1. Norick Răspunde

    TRĂIASCĂ ȘI ÎNFLOREASCĂ 1 MAI MUNCITORESC!!!!

    • Adi Răspunde

      Acum sărbătorim cu domnul Panait și domnul Zdrob .
      Dânșii sunt exponenții națiunii .

      • #rezist Răspunde

        În orice caz, ambii au probitate morală, comparativ cu restul politrucilor traseiști politici de prin PNL și PSD!
        Față de Panait, Cozma nu ajunge nici sub curul broaștei! Să nu pomenim de ciumați!

  2. a Răspunde

    Pt nostalgici, facem cheta de 1 bilet doar dus la Moscova.

  3. Satmarean Răspunde

    Faine vremuri erau în orice caz !!!.

    • #rezist Răspunde

      Vremuri faine erau doar pentru nomenclaturiști și turnătorii securității, restul poporului adevărat muncitor abia își ducea traiul cu rația de pită, lapte, făină zahăr și ulei
      În rest, plin de hoți! 80%dintre vecinii de scară trăiau din furtișagurile de la fabrica la care lucra! Mondiala, UNIO, Abator, 23 august , IPL și altele…

  4. Muresan Răspunde

    Mergeam la pădure, la iarbă verde, sărbătoream, era fain, distracție, etc.

    • Pișta Răspunde

      Dar mergeți și acum, cine vă oprește?
      Aveți loc special amenajat pentru foc, zonă de agrement, ce vă lipsește?

      • Oșan Răspunde

        Haidați la sâmbră !!! Vă aștept !!! Fac cinste !!!. Aici totul e gratis ! Haidați !

        • #rezist Răspunde

          Lasă că aveți “oaspeți” mai importanți! Mulțam mândru pentru invitație, noi om veni săptămâna viitoare!

    • @Muresan Răspunde

      Muresane, pe atunci aveam si erectie! Faine vremuri.

  5. garcea Răspunde

    Mergeam cu bicicleta la padurea Noroieni ,mici ,bere , plaja ,patura ,fotbal etc nu te amenda militia daca beai cu bitzigla…..

  6. c-block Răspunde

    Citesc comentariile. Că ce bine era când erau astea pe gratis. Că partidul veghează și are grije de tine. Panem et circenses. Bleah. Nu mai dispăreți odată??? Nici acum nu vă dați seama că acel “gratis” cât de mult ne-a costat pe toți? Că până la urmă acele lucruri gratis trebuiau achitate cumva de cineva sau ceva. Mai bine beți o bere-două că e vreme faină și nu mai comentați. Bine?

    • c-block Răspunde

      Eu ling mustaru de pe mici ca n-am bani nici de sare. Multumiesc giohanis.

      • c-block Răspunde

        Asta este comentariul meu pentru hoț. Eu ling muștarul de pe micul meu acasă, făcut în condiții igienice și pe banii mei. Nu vreau nici o pomană. Și măcar știu că micul este făcut cum trebuie și nu crud pe interior. Că îs pățit de la sindrofia de zilele orașului. Așa că de 10 ani eu mă aprovizionez din timp cu tot ce trebuie și pun de un grătar la mine în curte cu prietenii. Și să nu mai povestesc că ies și infinit mai ieftin. Voi faceți ce vreți. Puteți linge muștarul și poate căpătați și ceva salmonella sau hepatită. Ca să spuneți apoi că nu degeaba ați bătut 60 de km până acolo. Aplauze organizatorilor și partidelor! Că fără de ei nici Soarele nu răsare!😱😱😲💩💩🤮🤮

  7. 007 Răspunde

    Pana in anul 1990,la conducerea acestei tari erau proletarii.Ce vreau sa spun cu asta ?Vreau sa spun ca acum conduc ,,INTELECTUALII” si dezastrul este direct proportional .Daca voi ,primele ,,ciuperci” dupa revolutie,cum ar spune poetul,nu intelegeti(dar vedeti si/sau cititi,desigur daca aveti cu ce ?) ca atunci s-a cladit fundatia acestei tari ca structura imobila (locuinte,spitale,scoli ,teatre etc,etc si o clasa intelectuala si profesionala bine profesionalizata si/sau educata, indiferent de domeniu,iar dupa ’90 TOTUL ESTE O SMENEALA si o PROSTEALA cu efectele si consecintele pe care NUMAI DOBITOCII nu le inteleg si desigur ,cei care sunt complicii politrucilor hoti, pentru o mica farimitura DIN DEZASTRUL NATIONAL.O parte a presei nu face exceptie de la regula.
    P.S.1 Ca sa vedeti daca am dreptate recititi ce scrie aceast portal raportat la ziua de 1 Mai,adica sarbatoare comunista(????!!!),auzi la cretinii de ,,ziaristi”ce va prostesc zi de zi.Dar la boi nu trebuie cultura LITERARA ci IERBIVORA,nu-i asa? !Iata ce spune Wikipedia;Data de 1 mai apare pentru prima dată în legătură cu întrunirea din anul 1886 a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor, a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, și după 1 mai 1886”, sugerându-se organizațiilor muncitorești respectarea acesteia.[1]
    La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de demonstranți, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.
    Ati citit ?! Deci ce are a face comunismul cu o sarbatoare CASTIGATA de MUNCITORI IN ESENTA CAPITALISMULUI ?!Daca nici acum nu pricepeti cum sunteti manipulati si porostiti(daca cumva nu sunteti asa din nastere }atunci chiar sunteti mai prosti decat prevede legera,vorba unui mucalit.
    P.S.2.Nu fac apologia comunismului,pentru ca niciun sistem nu e perfect,dar sa nu puteti vedea diferentele practice de analizat intre cele doua sisteme si sa fiti impartiali si corecti, este peste puterea mea de intalegere,pentru ca atunci chiar nu e nimic de spus…doar de stins lumina.
    P.S.3. Vedeti logo-ul GOOGLE de azi si vedeti daca intelectualii sunt reprezentati de ziua muncii?Nu,nu sunt ,pentru ca ei nu MUNCESC,nu-i asa?MAJORITATEA intelectualilor te fura , te mint,te manipuleaza(media) si te fac SCLAVUL PROPRIULUI INTERES !

    • cârcotaş Răspunde

      @007, De reţinut este că dacă sărbătorirea Zilei muncii nu era obţinută în capitalism, în comunism ai fi făcut puşcărie dacă ai fi cerut-o. Dealtfel deseori era sărbătorită prin muncă la noi, la cererea oamenilor muncii, bineînţeles. Că baza modernă a ţării s-a construit în socialism n-are a face cu meritul sistemului ci cu faptul că românul nu ştie de vorbă bună ci doar de constrângere. Şi alţii şi-au construit ţara lor în capitalism, şi au făcut-o bine. Cele două sisteme se pot compara punând faţă în faţă RFG şi RDG. Dacă în România ar fi n-ar fi fost socialism n-ar fi fost atâta de furat, am fi avut probabil alt parcurs. Trăiască 1 Mai, moarte comunismului!

      • cârcotaş Răspunde

        Binenteles, eu vorbesc din auzite de la persoane gen iliescu si petre roman, cei care ne-au adus capitalismul si au inrobit tara de am ajuns sluga occidentului, indatorata pentru totdeauna. Si binenteles, atunci cand afirm ca sistemul socialist nu a avut de-a face cu cladirea unei tari, ce ulterior a fost redusa la stadiul de ruina de catre capitalisti, vreau de fapt sa spun ca sunt un imbecil. Va multumesc.

        • Asztalosh Răspunde

          Nu sistemul a cladit tara, ci oamenii, care au avut un conducator in adevaratul sens al cuvantului.

  8. History Răspunde

    @007, cam tot așa a fost și este exploatată încă data de 8 martie. Deja ce se întâmplă acolo este o piesă de teatru prost pus în scenă de …… Păcat. Nu de asemenea evenimente avem nevoie. Mai puțin bețivanii și puținii comercianți. Da, și ați ghicit încă cine: exact p@liticienii.🤔😱😲🥴🤮

  9. Altu Răspunde

    @007,un mare adevăr grăit-ai

  10. Ceausescu Răspunde

    Traiasca Republica Socialista Romania !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.