Ultima actualizare: ieri, 21:26

Locale

FOTO/VIDEO. Comemorarea victimelor inundațiilor din 14 mai 1970, de la Satu Mare

Astăzi se împlinesc 52 de ani de la inundațiile catastrofale din Satu Mare. Victimele din 14 mai 1970 au fost comemorate, în această dimineață, la monumentul din Piața 14 Mai din municipiul Satu Mare.

La evenimentul de comemorare au fost prezenți, printre alții, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, prefectul Radu Roca, deputați, consilieri locali și județeni, precum și mai mulți sătmăreni.

Preoți de toate confesiunile s-au rugat pentru cei care au decedat în urma catastrofei din data de 14 Mai, fiind ridicat și un Parastas în memoria lor.

Apoi a luat cuvântul primarul Kereskenyi Gabor care a vorbit despre cea mai mare catastrofă naturală ce s-a abătut de-a lungul timpului asupra Sătmarului.

,,În fiecare an, de 14 mai, omagiem memoria victimelor inundațiilor din 1970. Momentul este unul de reflecție, de învățare din lecțiile trecutului, pentru că aceste tragedii să nu se repete niciodată, sub nicio formă. Se cuvine să aducem un pios omagiu celor care au murit în urmă cu 52 de ani. De la supraviețuitorii acestei tragedii, de la salvatorii care și-au riscat viața pentru a-și salva semenii putem învăța despre curajul de a înfrunta istoria. 14 mai 1970 a însemnat însă și un moment de renaștere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii și solidarității. Puterea de care au dat dovadă sătmărenii pentru a reconstrui orașul a impresionat întreaga Românie, întreaga Europă”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.

La final au fost depuse coroane de flori.

56 de oameni şi peste 20.000 de animale a ucis Someşul în data de 14 mai 1970. Alţi mii de sătmăreni şi-au pierdut agoniseala, după ce apele învolburate au acoperit o treime din judeţ şi mai bine de jumătate din oraşul Satu Mare. În cifre seci, pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile de atunci la 259 de milioane de lei.


CITEȘTE ȘI:

 

Un comentariu

  1. comentator Răspunde

    Comemorați victimele an după an și nici după 52 de ani nu se spune de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Pentru că faptul că a nins în iarna lui 69-70 foarte mult și că s-a topit repede zăpada plus că a plouat foarte-foarte mult înainte este numai o parte a adevărului. Eu mă refer aici la cele două “ruperi” ale digului la noi, amonte și aval de oraș. Unii pe chestia cu “mi-a luat apa casa” au primit materiale de construcții cât au vrut. Așa s-au născut de exemplu casele cu etaj și cu balcoane (ce era un lux atunci) de pe Barițiu. Și nu toți despăgubiții aveau casele distruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.