Ultima actualizare: azi, 16:18
Locale

Sătmăreni acuzați că au ucis și schingiuit animale. Cercetați de Poliție

De la începutul anului 2022, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Satu Mare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, au demarat o serie de activități de informare și control a populației, cu privire la respectarea obligațiilor deținătorilor de animale, prevăzute de legislația în vigoare, respectiv Legea nr. 2005/2004 rep. privind protecția animalelor, O.U.G. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân și O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

În cadrul controalelor efectuate în municipiul Satu Mare și în localitățile  Botiz, Batarci, Călinești-Oaș, Culciu Mare, Hodișa, Homorod de Mijloc, Orașu Nou, Pișcolt, Petrești, Turț, Viile Satu Mare,  polițiștii au aplicat un număr de 176 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 16.200 lei pentru nerespectarea prevederilor obligativității deținătorilor de animale privind:

 • Identificarea animalelor prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de către A.N.S.V.S.A.,
 • Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune și metișii acestora,
 • Vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân și a celor ce urmează să fie dați spre adopție,
 • Asigurarea de către deținătorii de animale a unui adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asistență medicală,
 • Înregistrarea câinilor din categoria celor periculoși la Asociația Chinologică Română și la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele,

De asemenea, au fost întocmite un număr de 8 dosare penale pentru infracțiunile prevăzute de legislația în vigoare, respectiv:

 • Uciderea animalelor cu intenție, fără drept.
 • Rănirea sau schingiuirea animalelor.
 • Intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor.

Pe această cale, le readucem la cunoștință deținătorilor de animale, principalele obligații prevăzute de lege:

 • Să asigure animalelor, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitate de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asistentă medicală;
 • Proprietarii câinilor au obligația să identifice și să înregistreze animalele în RECS în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit, scoaterea în spații publice a acestora ori vaccinarea contra rabiei;
 • Deținătorii animalelor aparținând rasei comune precum și metișii acestora au obligația sterilizării acestora;
 • Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi au obligația să înregistreze câinii la Asociația Chinologică Română și să depună la sediul Poliției în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deținut câinele, o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română precum și o declarație pe propria răspundere cu privire la caracteristicile animalului.

În cazul în care cetățenii au cunoștință despre abandonarea/alungarea animalelor a căror existență depinde de îngrijirea omului, sau alte situații în care le sunt provocate suferințe fizice, prin orice mijloace, se pot adresa organelor de poliție prin: sesizare directă la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, prin e-mail la adresa [email protected], sau la numărul de telefon al Biroului pentru Protecția Animalelor: 0261-807769.

Sursa: IPJ Satu Mare

2 comentarii

 1. trecătorprin satu mare Răspunde

  La început de luna. în Micro 16 din municipiu: pastilă albastră pe jos, contra șobolanilor. Un câine a înghițit-o. Era gata să moară. S-a cerut interventia urgentă a medicului. Câinele a scăpat, cu greu. Ce e de făcut?

  • Unu Răspunde

   Trebuie dresat să nu mai înghită de altă dată ceea ce nu-i aparține.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.