Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Călătorii cu avioane private între Satu Mare și alte trei țări. Cum va funcționa ‘’Uberul’’ aerian

Aeroportul Internațional Satu Mare va dezvolta, printr-un proiect european, prima platformă de flight sharing din această parte a Europei. Prin acest proiect, sătmărenii se vor putea deplasa în Ungaria, Slovacia și Ucraina la bordul unor avioane private de mici dimensiuni de pe Aeroportul Satu Mare.

Proiectul își propune să-i aducă la un loc atât pe deținătorii de avioane de mici dimensiuni, cât și pe cei care doresc să călătorească între Satu Mare, Nyíregyháza, Ujgorod sau Košicė. Clienții vor putea alege zboruri și vor putea să împartă costurile transportului cu alți pasageri doritori. ,,Un fel de Uber între avioane’’, a explicat conducerea Aeroportului Satu Mare.

„Practic, un drum de la Satu Mare la Ujgorod înseamnă pe cale rutieră patru, cinci ore, eu am făcut acest zbor în mai puțin de o oră și asta înseamnă mult, nu mai spun de economia de carburant sau de costurile foarte reduse cu care se poate ajunge la una dintre destinațiile respective. (…) E ca o ofertă de zboruri, o bursă de oferte, de necesități de zboruri. Atât piloții, cât și persoanele fizice sau oamenii de afaceri pot să își depună oferta dacă vor să călătorească în una din țările respective. Astfel o să se întâlnească cererea cu oferta și o să se poată împărți costurile călătoriei într-o variantă mult mai eficientă decât ar face-o pe cale rutieră sau feroviară”, a declarat directorul Aeroportului Satu Mare, Mihai Pătrașcu.

În acest moment, în noua platformă pot fi incluse un număr de 30 de astfel de aparate de zbor, a mai adăugat directorul Aeroportului Satu Mare.

Întregul proiectul mai are în vedere achiziționarea unui utilaj multifuncțional pentru întreținere și curățare pistă și suprafețe de mișcare, realizarea primului ghid VFR transnațional cu aeroporturile și aerodromurile din regiunile aferente proiectului, promovarea zborurilor și a aviației generale în cele 4 țări, achiziția unor dotări IT, organizarea de întâlniri în vederea facilitării conexiunilor publice pentru aeroporturile mici din zona eligibilă, precum și organizarea unui Meeting aviatic în Satu Mare.

Suma de care va beneficia Aeroportul Internațional Satu Mare prin acest proiect este de 446.230 de euro. Contribuția proprie a R.A. Aeroportul Satu Mare este de 22.311,50 euro, reprezentând 5% din valoarea cheltuielilor eligibile din bugetul proiectului, sumă ce va fi asigurată din bugetul local al Județului Satu Mare.

Proiectul ar putea prinde viață în această toamnă, sau cel târziu în primăvara anului viitor.

 

4 comentarii

  1. Ciuciu Răspunde

    Ce cautati mai la Ujgorod? Da va-npusca astia ca pe un ciuri.

  2. Banana Răspunde

    Cât crezi că va dura criza lui Putin?
    Îl împușcăm și s-au terminat cu el!

  3. Keresmeny Potoki fata de curcan Răspunde

    Alti bani sifonati in buzunarele celor implicati. Suntem luati de prosti zilnic, de catre cei care conduc orasul (udemereu) care-si fac manariile deja intr-un mod dezinvolt…gen trecerea terenului din spatele catedralei din sens, in proprietarea privata a lui tarr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.