Ultima actualizare: azi, 21:31

Locale

Consilierii PNL împotriva primarului Kereskenyi. Nu vor parcare prin parteneriat public-privat

Consilierii PNL din municipiul Satu Mare explică, printr-un comunicat de presă, de ce se împotrivesc construirii parcării subterane din faţa hotelului Dacia prin concesionare. Ei arată că municipiul ar putea cumpăra un teren central pe care să construiască o parcare supraterană de circa 300 de locuri. Liberalii consideră oportună realizarea unei parcări sub parcul central din Piaţa Libertăţii şi în Parcul Iuliu Maniu, însă nu printr-un parteneriat public privat, ci cu ajutorul fondurilor nerambursabile sau fondurilor de la bugetul de stat.

Comunicatul consilierilor PNL

In aceasta perioada foarte scurta in care Primaria Municipiului Satu Mare a prezentat posibilitatea realizarii de parcari printr-un parteneriat public-privat, am analizat intreaga problematica care priveste necesitatea si modalitatea realizarii de locuri de parcare in centrul orasului Satu Mare.

In acest moment consideram ca varianta optima prin care putem rezolva aceasta problema importanta privind traficul din oras, este achizitionarea unor terenuri care sa corespunda realitatii actuale, care sa raspunda nevoilor actuale dar si viitoare ale orasului si care sa fie in concordanta cu strategia de dezvoltare a orasului.

Pe langa propunerea inaintata de executiv, ne dorim ca toate propunerile care vin din partea consilierilor locali dar si din partea societatii civile si a cetatenilor sa fie studiate cu celeritate de serviciile de specialitate ale Primariei Municipiului Satu Mare. In acest sens, va propunem o locatie adecvata pentru a rezolva intreaga situatie a parcarilor din jurul centrului orasului, prin achizitionarea terenului situat Municipiul Satu Mare str. Mihail Kogalniceanu nr. 5 (in spatele hotel Aurora), proprietate privata, care sa deserveasca realizarea a unui numar de peste 300 de locuri de parcare, prin construirea unei parcari supraetajate, in proximitatea centrului. Dintre toate propunerile de pana acum, consideram ca prin realizarea unei parcari de dimensiuni mari s-ar rezolva aceasta problema intr-un timp rezonabil. Constructia unei parcari supraetajate nu e una complexa si credem ca se poate realiza foarte repede asa cum am amintit. Nu in ultimul rand, proiectul va trebui sa corespunda din punct de vedere urbanistic cu regulile de costructie specifice zonei respective.

Nu in ultimul rand consideram oportuna realizarea de locuri de parcare sub parcul central din Piata Libertatii si in Parcul Iuliu Maniu de catre Primaria Municipiului Satu Mare, cu fonduri nerambursabile sau fonduri de la bugetul de stat.

Credem ca un dialog mai larg cu cetatenii, cu operatorii economici care isi desfasoara activitatea in centrul istoric este absolut necesar. Avem cel putin 4 mari operatori hotelieri, avem zeci de operatori de servicii, care consideram ca trebuie consultati inainte. Acest lucru se poate face saptamana viitoare, iar executivul e cel care poate aduna pe toti cei interesati de acest lucru, prin organizarea unei consultari cu toti cei afectati intr-un fel sau altul de proiectul de realizare a acestor parcari publice.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, grupul consilierilor PNL a votat impotriva proiectului initiat de primarul municipiului Satu Mare si lasa deschisa discutia cu privire la rezolvarea in cele mai bune conditii a realizarii de parcari publice in centrul orasului si nu numai.

Cu stima, gupul consilierilor locali PNL

14 comentarii

  1. ABBA 😉😉😉 Răspunde

    Atunci construiti si nu tot comentati! Azi-maine incepe reamenajarea centrului vechi/sens giratoriu si nu avem inca o alternativa pentru parcarea in centru, respectiv parcare pt. cele 3-4 hoteluri/baze de cazare din centru. Unii vor sa faca iar PNL baga batu’ in roate.
    HAI LA SAPA SI LA TARNACOP si bagati mare la parcare!

    • urbanism Răspunde

      Tu nu o ricepi că orimpria nu re nici bani, nici resusre, nici altceva ca să facă acea chestie sunbterană în centrul vechi? Nuci studii geo nu-s făcute sigur. Și dacă după săpare încep să crape clădirile din centrul vechi? Tu crezi că pocnești din degete și gata problema rezolvată? Partea tehnică e pe nicăieri, finanțare idem. Tu crezi că cei de la Dacia/Pannonia au bani de așa ceva când nici bani de reabilitare a clădirii nu au? Inițiativa primpriei vrea să le servească oe tavă acest proiect pentru că e prea mare gălușca și lor. Dar asta nu înseamnă că în momentul adoptării hotărârii în Consiliul local ziua următoare totul e resolvat! Minim 2 ani până se face o așa investiție! Și până atunci ce facem? Are dreptate PNL, Avem acolo terenul de pe Kogălniceanu, oricum stă degeaba nefolosit și este și ceva proiect gata făcut exact pentru asta de vreo 4 ani pe puțin. De ce tot schimbăm soluțiile că până la urmă nu facem nimic și mai ales dacă facem nu terminăm!

  2. Puie MNL! Răspunde

    Problema peneleilor este, de fapt, problema Budului!
    Dacă ungurii (cel mai probabil) construiesc parcarea, el va trebui să plătească suplimentar pentru locurile de parcare ale hotelului!
    Păi se poate că tocmai unul dintre cei mai buni contribuabili ai peneleilor, prieten la cataramă cu vechea gardă, să trebuiască să plătească!
    A dat un telefon, și OS-ul i-a ordonat lui adișor să facă ceva, dar să nu iasă!

  3. Alexandrova Răspunde

    Parcarea este bine asa cum s-a votat. Iar clădirea aia din spatele Aurorei trebuie reabilitat și locuințe în ele.

    • Cocojambo Răspunde

      Care clădire? Tu ai fost recent pe acolo? 90% e la pământ deja. Clădirile alea foarte vechi din zonă oricum nu sunt de reabilitat la halul în care s-a ajuns cu ele. Sunt pericol de a se dărâma. Mai mult costă consolidarea și reabilitarea decât să dai jos și să construiești ceva nou. Și consolidarea ca atare îți limitează opțiunile adică ce se poate face acolo. Oricum nu are valoare arhitecturală.

    • Vorbești prostii Răspunde

      Vorbești prostii!
      Clădirea în locul căreia primăria vrea să construiască parcarea, este pe colțul străzilor Retezatului și Kogălniceanu, în locul LPF!
      Locuințe sociale în centru este cea mai mare prostie!

      • Cocojambo Răspunde

        @Vorbești prostii! Exact așa este cum spui! 👍👍👍
        A se vedea în acest sens istoria cu locuințele sociale de pe Horea.
        Singura completare de-a mea ar fi că nu știu cum de am așa o impresie vagă cum că Primăria ar cam fi abandonat ideea cu parcările de acolo în favoarea acestui vis al unei nopți de vară numit și parcare subterană în centrul vechi! Adică într-o parte avem un proiect pornit iar dincolo visăm frumos când noi spunem clar că nu avem bani, nu avem capacitate tehnică și creăm oportunitatea unui biznis pentru un privat pe terenul Primăriei! Cum se mai cheamă asta? Groapa betonată vizavi de Finanțe vă place? Că tot așa s-a născut și aia!

        • Vorbești prostii Răspunde

          N-a abandonat nimic, proiectul este depus la Ministerul (sub) Dezvoltării pentru obținerea de finanțare europeană! Procedura durează mult!
          Nu laud pe nimeni, dar când au merite, trebuiesc recunoscute!

  4. GB Răspunde

    “Parteneriat public-privat” E sintagma care mă pune pe gânduri. De ce? Cunoaștem toți istoria Administrației Locale în genul acesta de afaceri(Ștrandul, Complexul Bud, groapa de lângă Finanțe, etc.) după care nu am aflat sau perceput concret nici astăzi care este câștigul orașului, al nostru din genul acesta de afaceri. Aaa, faptul că “privatul” câștigă din aceste afaceri e normal(el vine cu finanțarea, executarea, tot… de obicei), dar “publicul”? Până în prezent nu am aflat. Eu cred că trebuie schimbată puțin abordarea, respectiv asociere public-privat 51%-49% în toate proiectele(finanțare, execuție, etc.) nu concesionare sau alte forme în care administrația pierde/nu are controlul investiției și de cele mai multe ori nu își poate apără interesele. Atunci și la beneficii orașul va avea 51%-49%. Deci AL\Prmăria să între în afaceri și doar așa, altfel alții vor profita tot timpul de patrimoniul orașului. Aceasta a fi singura soluție să ne ferim de alte afaceri păguboase pe viitor și pun pariu că dezvoltatorii imobiliari serioși vor întra în afaceri în detrimentul “țeparilor”.

    • Mihai Răspunde

      Problema este că avem juriști incompetenți la primărie, care nu includ clauze corecte pentru oraș, în schimb, pentru investitori sunt incluse tot felul de beneficii!

      • c-block Răspunde

        Deci atunci hai să punem întrebarea ce meserie are primarul! Că doar el promovează din greu și el semnează la o adică în final contractul! Trecând cu vederea că a căpătat diploma la Debrecen dar tot diplomă de jurist se cheamă, nu? Sau semnează ca primarul? Sau….. altceva ?🤔🤔😱😱😲🥴😨 Că eu altă variantă nu văd.
        Eu așa știu că primarul și restul sunt aleși spre binele urbei. Nu spre binele unora pentru umplerea unor buzunare sau nu știu ce alte învârteli prin subterane care oricum nu e pentru noi. Că nu văd sincer altă variantă.🤔🥴😤

  5. Satmarean 1 Răspunde

    Eu spun sa se tot gandeasca cum fac parcarea de sub parc, si dupa ce termina reabilitarea centrului vechi sa vina sa sparga pt parcare!!!!!! Nu asa se face la noi? Cea mai simpla si rapida realizare at fi parcarea supraetajare din spatele Hotel Aurora, si care trebuia sa inceapa de …..ieri , fiecare zi de acum incolo este in defavoarea satmarenilor.

  6. c-block Răspunde

    Și este absolut soluția cea mai la îndemână din mai multe puncte de vedere! Una este ce ai dori și alta este ce se poate! Plus că facem ceva cu bomba aia de teren în proprietate care arată vai de mama lui hăpt în centru! Câteodată ai impresia că intenționat se tărăgănează. Asta a fost printre propunerile la primul mandat al lui mr. K care a trecut de doi ani deja! Câte mandate mai sunt nevoie?

  7. Satmarean 1 Răspunde

    @c-block. Corect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.