Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Deputatul Magyar Lóránd: Cultivatorii de cartofi pot solicita ajutor de minimis

Ministerul Agriculturii oferă o subvenție de 200 de euro la hectar producătorilor care sunt dispuși să aprovizioneze piața cu cartofi de consum într-o anumită cantitate și într-o anumită perioada de vânzare. Guvernul a adoptat noul program de subvenție în ședința de joi.

Ministerul Agriculturii oferă subvenția de 200 de euro la hectar, adică una de tip “minimis”, fermierilor care produc cartofi de consum. Hotărârea de Guvern în acest sens a fost adoptată de Cabinetul Ciucă în ședința din 16 iunie, a declarat Magyar Lóránd, deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților. Deputatul UDMR a adăugat că producătorii interesați pot solicita noua subvenție sectorială “de minimis” timp de o lună, până cel târziu în 15 iulie.

„Toate opțiunile de sprijin ar trebui utilizate în cazul în care fermierii îndeplinesc condițiile. Cred că în acest caz, condițiile pot fi îndeplinite cu ușurință în cazul în care cineva este profilat pe cultivarea cartofilor”, a declarat Magyar Lóránd.

Schema de ajutor pentru cultivatorii de cartofi urmează modelul programelor de cultivare a usturoiului și de cultivare a plantelor în seră. Ajutorul poate fi solicitat de persoanele fizice cu  certificat de producător primar valabil până la sfârșitul anului, de întreprinderile neîncorporate (PFA, II, IF) și de cultivatorii de cartofi înregistrați ca societăți juridice. O altă condiție este ca producătorii să cultive cartofi în scopuri alimentare pe un teren de minim de 30 de arii și să obțină o producție medie de cel puțin 15 tone pe hectar. Agricultorul este obligat să vândă 6 tone din cantitățile preconizate ale culturii controlate înainte de recoltare. Producătorii au termen până pe 29 noiembrie să vândă cartofi și să depună documentele pentru decontare. Agricultorii trebuie să dovedească volumul de cartofi alimentari vânduți în cadrul programului cu documente financiare oficiale, cum ar fi bonuri de casă, facturi și broșuri de producție.

Producătorii înscriși la program, așa cum sunt cultivatorii de usturoi și legume, sunt obligați să publice pe un panou faptul că fermele lor sunt susținute de Ministerul Agriculturii, prin Direcția Județeană pentru Agricultură:  textul standard care conține denumirea oficială a programului și detaliile producătorului sunt indicate  de către beneficiar pe un panou de 50×70 cm.

Suma de 200 de euro pe hectar oferită cu titlu de ajutor se achită cultivatorilor de cartofi eligibili la un curs de schimb de 4.9475 lei/euro. Este important de știut faptul că agricultorii care participă la program pot solicita suma maximă, pe ultimii trei ani, de 20 000 Euro pe fermă, sumă care să includă și subvenția “de minimis”.

Cererile fermierilor pentru program, care are ca scop încurajarea cultivării cartofilor și creșterea siguranței aprovizionării, se pot depune până pe 15 iulie la Direcțiile Agricole Județene. Anul acesta, guvernul va aloca 15 milioane de lei, adică aproximativ 3 milioane de euro, pentru a veni în sprijinul fermierilor din România care cultivă cartofi alimentari, sumă pusă la dispoziție de Ministerul Agriculturii, care derulează programul din bugetul propriu. Potrivit hotărârii de guvern adoptate pe 16 iunie, subvenția “de minimis” pentru cultivarea cartofului va fi plătită fermierilor în cursul acestui an.

Un comentariu

  1. România reală Răspunde

    Eu un lucru nu pricep la țara asta! Subvenționezi însămânțarea cu cartofi? Da, foarte bine! Dar subvenționezi acum când deja de vreo lună-două cartoful e în pământ? Ce subvenție e asta pentru ceva ce deja este în pământ? Nu înainte trebuia lansat totul prin ianuarie-februarie ca țăranii să se pregătească și astfel să crească suprafața însămânțată? Saiu e cu dedicație și deja era treaba pregătită? Pentru unii cunoscători?
    Că vorba aia tot mă întreabă un prieten bun și foarte curios! Ce ați făcut cu asta? No, sunt curios ce cifre va produce recolta de cartof anul ăsta! Chiar sunt curios!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.