Ultima actualizare: azi, 11:02

Locale

Luni începe bacalaureatul. Peste 120.000 de elevi înscriși

Examenul național de bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, începe luni, cu probele de evaluare a competențelor, programate până în 16 iunie. La examen s-au înscris 126.454 de absolvenți de liceu, potrivit Ministerului Educației, care a anunțat oficial, duminică, și calendarul integral al examenului.

Conform datelor înregistrate și transmise de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului de bacalaureat, 126.454 de absolvenți de liceu – 111.329 din promoția curentă și 15.125 din seriile anterioare – s-au înscris pentru a susține probele (integral sau parțial, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare) la examenul de bacalaureat 2022.

Calendarul probelor de evaluare a competențelor la BAC 2022

 • 6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
 • 8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
 • 8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competențelor digitale;
 • 14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Procedura de desfășurare a probelor de evaluare a competențelor la BAC 2022

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ).

În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ, care pot fi desemnate în comisia de bacalaureat de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli, conform Ministerului Educației.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcție de grilele naționale sau europene.

De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Ministerul Educației precizează, într-un comunicat de presă, că în situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele sunt monitorizate audio-video.

Calendarul probelor scrise la BAC 2022

 • Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română.
 • Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie.
 • Miercuri, 22 iunie, are loc proba la alegere a profilului şi specializării.
 • Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Când vor fi afișate rezultatele la Bacalaureat 2022

 • Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00).
 • Contestațiile pot fi depuse în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi.
 • Afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru 1 iulie.

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise.

5 comentarii

 1. Peda Gogu Repetent Răspunde

  Acum vă rog chiar foarte mult urmăriți rezultatele liceelor sătmărene “salvate” de Cozma și veți vedea cât de jos se poate ajunge. Apoi puteți să fiți “mulțumiți” că doar căpătați exact ce doriți! Rezultatele vor fi publice.
  Și la fotbal suntem un kkt mare! Noi luăm bătaie în liga B de la Muntenegru ca niște proști leșinați pe teren iar ungurii în Liga A (atenție !!!) bat pe englezi! La fel la hochei pe gheață! Ungurii promovează iar în elita mondială!!! Iar noi retrogradăm în diviza a 3-a! Atâta putem! Aplaudați vă rog!😱🤔🤮🥴💩💩💩 Am ajuns doar niște sparring partneri.
  Nici nu mai compar rezultatele celor două țări de exemplu la Olimpiadă! Asta este când tu ca țară nu știi sau nu vrei să știi ce trebuie făcut ca să fie mai bine pentru nație! Aseară după meci mi-a fost sincer rușine. Și ce de bani înghit acei leșinați degeaba! Nu vreți să vă treziți odată la realitate până nu e prea târziu???

  • Dilon Răspunde

   Asa la prima strigare eu cred ca vor promova 7 % la bac din liceele salvate de Cozma.
   Defapt acest fenomen e un proiect national gandit foarte bine de guvern, care se numeste prostirea, îndobitocirea populatiei si cum se si vede, da roade.

   • Peda Gogu Repetent Răspunde

    @Dilon. Sar putea ca cifrele vehiculate de tine să fie prea optimiste. Dar cum spunea cineva aici cu altă ocazie și pentru binele tuturor să nu avem dreptate.

 2. CATRINEL RAT Răspunde

  BENy KIRA, TE-AI INSCRIS?

  • sheps Răspunde

   Tot ce-i posibil dacă are la discreție Sheps ținut la rece!😱🤔😲

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.