Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Permis reţinut abuziv de Poliţia Rutieră Satu Mare. Instanţa a făcut dreptate

Permis reţinut abuziv de Poliţia Rutieră Satu Mare. Un sătmărean a rămas fără permis de conducere după ce Poliţia Rutieră i l-a ridicat în mod abuziv. Poliţiştii au susţinut că acesta a făcut o depăşire pe linie continuă, iar bărbatul a demonstrat în instanţă că nu era linie continuă. Exista, într-adevăr, un indicator cu depăşirea interzisă, însă nu era vizibil din cauza vegetaţiei.

Şoferul a circulat în 27 martie 2020 pe DN19, în zona localităţii Păulian, şi a depăşit o maşină care circula cu viteză mică. Şoferul a fost filmat de aparatul radar al Poliţiei Satu Mare rulând cu o viteză de 90 km/h în timp ce efectua depăşirea şi oprit imediat. Poliţiştii i-au aplicat o amendă de 870 de lei pentru depăşirea vitezei legale, dar i-au reţinut şi permisul de conducere şi i-au mai aplicat o amendă de 870 de lei pentru depăşire în zonă interzisă. Bărbatul a spus că nu era nicio linie continuă şi niciun indicator care să interzică depăşirea, însă cu toate acestea, poliţiştii i-au reţinut permisul.

Ulterior, acesta a atacat procesul verbal în instanţă, iar Judecătoria Satu Mare a făcut dreptate, i-a redat permisul de conducere, arătând că nu era linie continuă în zona respectivă iar indicatorul care interzicea depăşirea nu era vizibil din cauza vegetaţiei.

La dosar au fost depuse înregistrări video, pe baza cărora instanţa a anulat sancţiunea privind depăşirea în zonă interzisă.

Vizionând înregistrarea video depusă de intimată pe suport CD, atașat la dosarul cauzei, instanţa observă că înregistrarea video depusă de intimată la dosarul cauzei nu este clară, în sensul că nu se poate stabili cu certitudine dacă petentul a depăşit autoturismul ce rula în faţa lui prin încălcarea marcajului longitudinal continuu sau nu. De asemenea, nici din planşele fotografice depuse de intimată la dosarul cauzei nu poate fi stabilit cu exactitate acest aspect esenţial, de care depinde sancţionarea petentului. Din înregistrarea video, instanţa reţine că petentul a început manevra de depăşire în condiţii legale, în sensul că se observă cu certitudine că marcajul longitudinal era întrerupt, iar nu continuu, fiind incert felul marcajului la momentul revenirii pe banda de mers iniţială”, precizează instanţa, potrivit portalului Rejust.ro.

 

7 comentarii

  1. Vlad Tepes Răspunde

    Acum, plingere penala impotriva militianului , pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei.
    Asa mi s-ar parea corect .

  2. Eu Răspunde

    Dupa capu’ tau….ii treba instantei sa decida daca a vazut boul indicatorul si nu a militianului! Era un abuz daca nu ii lua permisul…

  3. misi Răspunde

    inseamna ca a gresit gaborul.
    El va fi pedepsit? macar 50% din salar

  4. GB Răspunde

    Total tendențioasă afirmația din titlu “reținut abuziv” și tind să cred că intenționat pentru un titlu cât mai senzațional. Contravenția și măsura complementară(viteză+depășire) au fost constatate pe un sector de drum cu limitare de viteză și depășirea interzisă, dar depășirea nu îi poate fii imputată reclamantului din motive independente de cei doi(Poliție+reclamant) deoarece nu se vede bine linia continuă+indicatorul(de vină e al treilea… ghici cine?) Logic reclamantul a scăpat de suspendarea permisului(asta ne doare pe toți), dar asta sper să-i fie de învățătură să nu repete isprava(să nu fie”bizon” în trafic) , fiind conștient că a greșit și nu înseamnă că a avut dreptate. Corect ar fi ca instanță, pe baza motivației, să îl oblige pe al treilea să-și facă treaba(dacă nu a făcut-o) nu de alta dar toți vrem să circulă în siguranță și să ajungem cu bine la destinație. Drumuri bune și circulați preventiv!

    • altu fără bmw Răspunde

      Eu zic așa. Că dacă agentul constatator are probleme cu înțelegerea și aplicarea proprii legi atunci ce așteptări mai poți avea de la unul care și-a căpătat permisul la loz în plic?
      PS. Știu speța de față concret și treaba nu stă numai într-atâta. Mai sunt și alte lucruri nemenționate (cred intenționat pentru că le e frică că se dau idei și la alții).
      Locația “constatării” a fost atent aleasă ca să poate să “pescui” cât mai grabnic niște “clienți”. Așa se face prevenția la noi? Idem este locația preferată și din comuna Apa.
      Dar cu conduita preventivă sunt și eu perfect de acord. Multe, dacă nu majoritatea accidentelor nu ar mai avea loc. În paranteză am permis din 1993 și fără grozăvii sau amenzi. Chiar deloc. Și nu conduc ca un moș dar sunt atent la ceilalți din trafic. O zi bună și fără evenimente rutiere.

  5. Dodiq Răspunde

    Ai dreptate

  6. Lm Răspunde

    In Caz absolut similar am ramas Fara perims ! Sa turnat asfalt proaspat pe careiului ! Linia nu a fost transata de Nici un fel !!! Indicatorul Depasire intertidal in buruieni de un metru ! In timp ce ma deplasam sore Satu mare m am trezit cu un tir care de Abea se tira pe sosea ! M am bagat sal depasesc ! Si surpriza ! In fata lui cu 25 / 0ra masona politiei ! Ce a urmat ??? Film horror ! S Au aprins girofarurile ! Mini iesite prin geam care Imi faceau semne disparate sa ma opresc ! Mam trezit Fara permis ! Deloc abuziv ! Instanta ??? Pierdere de timp si de bani !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.