Ultima actualizare: azi, 17:25

Locale

Radu Panait: Se aruncă milioane de euro pe iluminatul festiv. Primăria: Sunt informații false

Deputatul Radu Panait arată cu degetul către Primăria Satu Mare și spune, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, că municipalitatea vrea să cheltuie aproape șase milioane de euro pe iluminatul public de sărbători. Răspunsul primăriei nu a întârziat să apară: ,,Sunt informații false”, spune municipalitatea.

,,Ce înseamnă un oraș dezvoltat, un oraș în mișcare? Înseamnă că primăria își permite să plătească 27 milioane lei pentru iluminatul public de sărbători?”, întreabă Radu Panait în postarea făcută pe pagina sa de Facebook. Deputatul spune că municipalitatea vrea să arunce milioane de euro pe iluminatul festiv, ,,în perioada în care facturile la energie au atins prețuri record iar sătmărenii se confruntă cu o mulțime de lipsuri”. În aceeași postare, Panait spune că acești bani ar trebui investiți în alte proiecte, cum ar fi amenajarea malurilor Someșului sau pasarela peste Someș.

Redăm, mai jos, declarațiile făcute de deputatul Radu Panait:

,,În perioada în care facturile la energie au atins prețuri record iar sătmărenii se confruntă cu o mulțime de lipsuri, primăria are în plan să cheltuie aproape 6 milioane de euro pe iluminatul public de sărbători! Vorbim de o sumă exorbitantă și nejustificată, iar primăria încearcă să motiveze prețul menționând că banii vor fi alocați și pentru sărbătorile Pascale. Mă întreb ce au de gând să lumineze atunci, în condițiile în care și anul acesta dar și anul trecut s-au folosit de elemente de decor care nu au necesitat electricitate, și nici nu văd în ce context ar fi nevoie de mai mult. Permiteți-mi să nu cred că sărbătorile noastre vor fi mai frumoase datorită unor luminițe, și cu facturi record la energia electrică.

Unde ar putea fi investită o parte din cei 27 milioane lei? Priviți costurile următoarelor proiecte de investiții:

– Amenajarea malurilor Someșului: 8 milioane lei;

– Parcarea subterană din față de la Hotel Dacia – 19 milioane lei;

– Pasarela de peste Someș până la mall: 22 milioane lei.

Mă întreb totodată de ce se scoate la licitație un contract pe patru ani? De ce nu s-ar licita în fiecare an? Dacă măsurile de eficientizare a consumului de energie electică și trecere spre energia regenerabilă propuse de USR vor fi puse în aplicare, ne așteptăm ca prețurile să scadă. Ori în cazul de față, sătmărenii ar plăti aceeași sumă exorbitantă dacă acest contract va fi încheiat pe 4 ani.

Să fim clar înțeleși: nu mă opun sub nici o formă iluminatului festiv. Consider însă că de sărbători ne putem bucura de un oraș frumos împodobit și iluminat însă pe bani mai puțini. Satu Mare are reale probleme de infrastructură iar prioritățile ar trebui să fie cu totul și cu totul altele!

Dumneavoastră ce vă doriți? Milioane de euro aruncate pe iluminat festiv sau facturi mai mici și investiții sustenabile?”

Răspunsul primăriei nu a întârziat să apară. Reprezentanții municipalității spun că aceste informații sunt false ,,și nu fac decât să discrediteze un parlamentar care vrea să inducă în eroare opinia publică”.

Ce spune Primăria Satu Mare:

,,Primăria Satu Mare a cheltuit în ultimii 4 ani sume cuprinse între 500.000 și 900.000 de lei/an pentru iluminatul ornamental de sărbători. Aceste sume sunt similare cu cele cheltuite în perioada 2012-2016, în schimb calitatea s-a îmbunătățit substanțial în perioada 2018-2021, lucru remarcat și de sătmăreni. Primăria nu va majora aceste sume semnificativ nici în următorii 4 ani.

Valoarea estimată a acordului cadru pe 4 ani rezultă din suma tuturor elementelor decorative ce va sta la dispoziția municipiului Satu Mare să aleagă un iluminat festiv modern și diversificat, în fiecare an de contract. Această valoare nu reprezintă suma pe care municipiul Satu Mare o va cheltui în cei 4 ani. Suma pentru acest capitol este votată de consilieri la aprobarea bugetului anual.

Informațiile false aruncate în spațiu public, în lipsa studierii documentației și a unor cunoștințe elementare de administrație publică și juridică, nu fac decât să discrediteze un parlamentar care vrea să inducă în eroare opinia publică”.

 

13 comentarii

  1. io Răspunde

    Hapoi io zâc atunce să interzicem Crăciunu’! Bine așe șefu’? Ce atâta prostii pe acolo! Mai bine cheltuim banii astfel economisiți pe prostiile tale trendy haștaghiste?

  2. dze Răspunde

    “io”…bine punctat!…..Panait, mai strangeti date, cifre,… …..mai corecte!!!

  3. Gicu Hugi Răspunde

    deci Gabor zice ca primaria a scris minciuni in SEAP la servicii de iluminat festiv?

    http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100148141

    II.1.5) Valoarea totala estimata:
    Valoarea totala estimata:27436871.46 Moneda: RON

  4. dr.Raed Răspunde

    pe astia io luat cu fresoane de la caldura,cum p..a poneyului sa cheltui 27 mil ron fara tva pe iluminat de sarbatori?🤬😤

  5. Corneliu Răspunde

    sa nu mai avem nici craciun nici decoratii de paste nici sf andrei nici ziua orasului…..nimica daca se poate nici 1 decembrie ….bravo …ca in comunism
    Deputatul Radu Panait un om de toate jena……rusine sa ai ,jigodie ce esti !!!!!!

    • Gicu Hugi Răspunde

      deci tie ti se pare normal sa dai 5 MILIOANE de euroi pe niste becuri ma poolifrika??? cine o zis sa nu se cumpere becuri? o zis ca Gaboru vrea sa le ia prea SCUMP fata de altii

      • 🤔🤔🤮 Răspunde

        S-a trezit Tineriada. Nu e nimeni curios de voi. Oricum sunteți pe lâțngă subiect în general. Vine Curtea de Conturi în ultima instanță și lămurește. Trebuia să pornească ceva licitație pentru iluminat de Crăciun gen Constanța care bate spre miliard dar cu dedicație către voi și atuncea era bine????
        Se va termina mandatul și se va trage linie. Nu eu trag linia. Alegătorii vor face asta.

        • Gicu Hugi Răspunde

          Curtea de Conturi… dada… aia manevrata tot de STAT o sa lamureasca hahaha

          • 🤔🤔🤮

            Se pare că ești în temă. Du-te și te culcă. După ce ați făcut mare zarvă ați făcut fix zero în politică. Veți ajunge exact acolo unde vă e locul și exact pe mâna voastră. Tornadă în oliță.

          • Gicu Hugi

            Ti-i cam ciuda ca Gaboru o fost prins cu minciuna, ma poolifrika, se vede pe tine cat esti de necajit

  6. Valahu Răspunde

    Dapoi eu nu inteleg de ce in fiecare an alte instalatii de iluminat stradal ,cele de acu 10 ani nu corespund? Da ar fi banii lui Gabor ase ar face? De ce nu s-e depoziteaza si s-a monteze in anul urmator ? Da poate s-e caseaza ,de fapt s-e dau la firma de specialitate (conta unui comision) si ei vand la altii.Simplu si profitabil pentru (h) uni nu?

    • România reală Răspunde

      Eu nu cred că le cumpărăm. Vine firma și le montează apoi le demontează. Dar costă foarte mult plus consumul de curent e mare. Noroc că stăm bine cu banii, nu???🤔😱🤮🥴😭
      Vorba ta, nu sunt banii lor.

  7. USR PLUS (câcat) Răspunde

    Părerea mea strict părerea mea ii că acești mizerabili din USR PLUS trebuie sa tacă… Am văzut tunurile din așa zisa pandemie pe care USR PLUS l.ea dati vedem sectorul 1 din București vedem Timișoara și oare cum și Brașovul o catastrofă pe mana USR PLUS ciuma poponarilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.