Ultima actualizare: azi, 14:47
Locale

Scumpirile prind viteză. Rata inflației a ajuns la un nou nivel record

Scumpirile prind viteză. Rata inflației a ajuns la un nou nivel record – 14,5% în mai, titrează Digi24. Gazele s-au scumpit cu peste 86%, combustibilul cu 38%.

Rata inflației a ajuns în luna mai la 14,5%, după o creștere de 0,7 puncte procentuale. Rata inflației a crescut de la 13,8%, cât era în aprilie. În luna mai s-au scumpit mărfurile nealimentare cu 17,8%, mărfurile alimentare cu 14,25% iar serviciile cu 7,47%. Cartofii au înregistrat cea mai mare creștere a prețului dintre alimente, cu 50,93%, urmat de ulei, cu 44,14%, mălaiul cu 31,55%, făina cu 30,13% iar pâinea cu 22,51%.

Între scumpirile la mărfurile nealimentare se numără și cele la utilități. Prețul gazelor s-a mărit cu 86,71%, energia termică cu 22,98%, energia electrică cu 18,46% iar combustibilul cu 38,48%.

„Pe termen scurt, rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată să avanseze până în luna iunie, când ar urma să atingă un maximum de 14,2%. Evoluţia va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de producţie (cu energia, materiile prime, transportul), exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a ocazionat o transmisie relativ accelerată a acestora asupra preţurilor de vânzare ale bunurilor şi tarifelor serviciilor din coşul indicelui CORE2 ajustat. De asemenea, dinamica IPC va reflecta şi majorarea preţurilor la energia electrică şi gazele naturale în luna aprilie 2022, în condiţiile expirării măsurilor anterioare de compensare şi plafonare şi ale trecerii la noua schemă, care presupune condiţii de eligibilitate mai stricte. Totuşi, intensitatea acestor presiuni este apreciată a se diminua pe termen mediu, pe măsura disipării presupuse a efectelor asociate războiului”, se spune în Raportul publicat pe 12 mai.

Sursa: Digi24

7 comentarii

 1. Cosmin Răspunde

  Multumim conducatorilor .

  • Ciuciu Răspunde

   Multumim conducătorilor, multumim Ukraina si Rusia, dar cele mai mari multumiri merita UE si USA.

   • X Răspunde

    Ce plm de legatura are UE si USA cu inflatia ?

    • USR PLUS (căcat) Răspunde

     EU și SUA au făcut înțelegere cu Putin să atace Ukraina ca să poată vinde Amerika arme și mai ales gaze către EU! A zis-o clar Orban!
     Dacă nu crezi, mai schimbă postul de televiziune de la care te informezi!
     M1, M2, Duna TV și mai sunt câteva posturi credibile, restul te dezinformează, că și cu covidul!

     • USR PLUS (căcat)

      Adevărul este că Ukraina merită ce primește, a interzis limba maghiară în toate zonele ocupate unde trăiesc magyari!

     • Dacus

      A interzis limbile la toate minoritatile: maghiara, romana, rusa….
      Ungurii au tot latrat, pe romani nu i_a interesat, rusii au avut motiv….

     • USR PLUS (căcat)

      Nincs kivel, tesó

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.