Ultima actualizare: azi, 10:14

Locale

Sistemul antigrindină din Satu Mare, tot doar pe hârtie. Patru ani de promisiuni

Sistemul antigrindină din Satu Mare se află în continuare doar pe hârtie, asta după ce, în urmă cu patru ani, s-a anunțat că proiectul intră în faza de implementare. Ne aflăm deja la jumătatea anului 2022, iar sistemul este pe nicăieri.

La începutul anului 2018, Consiliul Județean Satu Mare anunța că județul nostru va avea tunuri antigrindină printr-un proiect cu finanțare europeană. În primăvara anului 2018 s-a dat undă verde pentru sistemul antigrindină, iar proiectul urma să intre în faza de implementare. Nu a trecut mult timp și au apărut primele blocaje.

Licitație anulată

În luna februarie a anului 2019, prima licitație pentru tunurile antigrindină din județul Satu Mare a fost anulată, asta după ce nicio firmă nu a depus o ofertă de preț.

La acea dată, proiectul antigrindină avea în vedere un sistem de combatere a căderilor de grindină prin intervenții active în atmosferă, urmând să fie amplasat în 40 de locații din județul Satu Mare.

S-a anunțat câștigătorul

După mai bine de doi ani de la prima licitație anulată, mai exact în vara anului trecut, a fost încheiată procedura de achiziție publică a contractului ce are ca obiect proiectarea și realizarea rețelei automatizate de generatoare terestre în scopul combaterii căderilor de grindină din cadrul proiectului „Mitigating the negative effects of hail in Satu Mare county”.

Satu Mare a implementat acest proiect în parteneriat cu Serviciul Național de Meteorologie din Ungaria, fiind finanțat prin fonduri europene, iar județul nostru urma să beneficieze de cea mai nouă tehnologie de combatere a efectelor grindinei asupra culturilor și bunurilor materiale.

Oferta declarată câștigătoare a fost cea depusă de ofertantul M SYS SRL, iar semnarea contractului urma să aibă loc la data 31.08.2021. Prețul ofertei câștigătoare avea o valoare de 2.838.055,11 lei fără TVA.

Tot pe hârtie

De atunci a trecut aproape un an, iar sistemul antigrindină din Satu Mare a rămas tot doar pe hârtie.

Când se va implementa până la urmă sistemul nu se știe, însă cert este că până atunci culturile din județul nostru se află ”la mila naturii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.