Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

Tot ce trebuie să știi despre memoria EEPROM

Dezvoltarea tehnologiei informatice și electronice este însoțită de o dezvoltare foarte dinamică în ultimii ani a dispozitivelor portabile, precum playere MP3, camere digitale și chiar telefoane mobile moderne. Toate aceste dispozitive au nevoie de din ce în ce mai multă memorie pentru a stoca date. Cele mai mici lucruri nu pot folosi hard disk-uri, deoarece sunt pur și simplu prea mari și prea consumatoare de energie. Așadar, amintirile flash care se pot șterge sunt soluția perfectă. Dar ce este mai exact această unitate flash?

Ce tipuri de memorie există?

Pentru a spune simplu, inițial existau doar două tipuri de memorie: RAM(Random Access Memory) și ROM(Read Only Memory). Prima este memoria cu acces aleatoriu, pe care, de exemplu, computerele moderne o folosesc ca memorie de operare. A doua este memoria programată, ce poate fi doar citită. ROM-ul nu își pierde conținutul atunci când se pierde alimentarea, spre deosebire de RAM care trebuie alimentată tot timpul.

Pe măsură ce dezvoltarea electronicii a progresat, au început cercetările asupra unei memorie care ar avea unele capacități RAM, dar funcționalitate ROM. Așa a fost creată PROM (Memorie programabilă numai pentru citire). O astfel de memorie ar putea fi programată de utilizator folosind echipamente speciale, dar totuși ar putea fi programată o dată și apoi doar citită.

Dezvoltarea în continuare a tehnologiei a dus la dezvoltarea memoriei EPROM (Memorie doar pentru citire, programabilă, ce poate fi ștearsă). Din păcate, procesul de ștergere este foarte complicat și supărător.

Memoria EEPROM – ce trebuie să știi?

Cercetările ulterioare au dus la o nouă descoperire. Era o memorie EEPROM (Memorie doar pentru citire, programabilă, care poate fi șters electronic), așa cum este disponibilă pe https://www.tme.eu/ro/katalog/memorii-eeprom-circuite-integrate_112870/.

Procesul de ștergere a fost acum foarte asemănător cu procesul de programare. Memoria era plasată în programator, care avea și funcția de ștergere a memoriei. Desigur, aceasta a fost o îmbunătățire mare față de ștergerea cu UV-A. Primele copii – în funcție de capacitate – au fost programate chiar și pentru câteva minute și, în cel mai bun caz, au fost șterse pentru câteva sau o duzină de secunde. Deși memoria EEPROM a evoluat și continuă să evolueze, viteza ei lasă de dorit.

Acest lucru ne aduce la miezul problemei, adică memoria flash . De fapt, memoria flash este un tip special de EEPROM foarte rapid. Deci, o memorie permanentă doar pentru citire, ștearsă electronic. Astfel, dacă ești în căutarea unor memorii sau a altor componente electronice de înaltă calitate, merită să verifici cele peste 500.000 de produse disponibile pe tme.eu și să alegi conform propriilor nevoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.