Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

UDMR: Mai multe investiții agricole extravilane pot fi înființate printr-o procedură simplificată

„Prin proiectul de lege votat astăzi, am reușit să extindem lista investițiilor pentru care se pot face investiții agricole într-o procedură simplificată. În acest fel, am creat posibilitatea ca fermierii să poată înființa hale, sere, proprietăți agroturistice și spații de depozitare finanțate din fonduri europene, care să deservească prelucrarea și distribuția produselor agricole, fără a fi nevoie mai întâi ca terenurile să fie declarate intravilane”, a declarat Magyar Lóránd, deputat UDMR de Satu Mare, după ce Camera Deputaților, ca for decizional, a votat proiectul de lege.

Magyar Lóránd, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, a specificat că în luna noiembrie a anului trecut, ca urmare a intervenției UDMR, legea a fost deja modificată în așa fel încât să permită crearea de investiții agricole pe terenuri extravilane, fără a fi nevoie ca aceste terenuri să fie declarate, mai întâi, intravilane. Prin proiectul de lege votat astăzi, s-a reușit extinderea listei acestor investiții agricole pentru care se poate aplica procedura simplificată. De acum înainte, fondurile UE pot fi utilizate pentru a construi spații de depozitare și proprietăți în scopuri agroturistice într-o procedură simplificată, precum și pentru investiții în producerea de energie electrică, dacă se utilizează surse regenerabile de energie, iar energia electrică produsă este utilizată exclusiv pentru domeniul agricol.

Deputatul Magyar Lorand a declarat: „Agricultorii care doresc să investească utilizând finanțări UE s-au confruntat cu o serie de constrângeri birocratice, iar legile în vigoare au împiedicat, în multe cazuri, obținerea acestor fonduri. Întocmirea planului de amenajare a teritoriului a fost extrem de complicată și costisitoare. Cu ajutorul proiectului care tocmai a fost adoptat, vom scuti fermierii de pregătirea documentației urbanistice pentru mai multe investiții agricole și vom facilita accesul la proiectele de finanțare UE emise de Agenția de Plăți pentru Investiții Rurale (AFIR).”

Legea va intra în vigoare după promulgarea președintelui statului și după publicarea acesteia în Monitorul Oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.