Ultima actualizare: azi, 22:06

Externe

Val de caniculă în Europa. 42 de grade în Franţa, Italia raţionalizează apa, incendii în Spania

Val de caniculă în vestul Europei. Recorduri de temperatură (peste 42 Celsius) în Franța. Incendii de vegetație pe nouă mii de hectare, în Spania. În nordul Italiei, mai multe primării au trecut la raționalizarea apei, scrie Biziday.

Franța, Spania și alte țări din vestul Europei s-au pregătit pentru un weekend canicular, temperaturile depășind încă de ieri 40C în anumite părți ale Franței.

În departamentul Gironde, care include Bordeaux, autoritățile au interzis toate evenimentele publice în aer liber sau în locurile fără aer condiționat, iar în jurul Parisului au fost reduse limitele de viteză pentru mașini.

Vremea de sâmbătă va reprezenta un vârf al unui val de căldură din iunie, care este în conformitate cu avertismentele oamenilor de știință că astfel de fenomene se vor lovi acum mai devreme decât de obicei din cauza schimbărilor climatice, potrivit The Guardian.

Temperaturile urmează să scadă ușor de duminică, fiind prognozate furtuni în anumite părți ale Franței și în alte părți ale Europei.

În Spania, incendiile forestiere au ars vineri aproape 9.000 de hectare de vegetație în regiunea de nord-vest Sierra de la Culebra, forțând aproximativ 200 de persoane să-și părăsească casele. Alți 3.000 de oameni au fost evacuați din parcul tematic Puy du Fou din centrul Spaniei, din cauza unui incendiu puternic din apropiere. Pompierii se luptă cu incendiile inclusiv în pădurile din Catalonia.

Mai multe orașe din nordul Italiei au anunțat raționalizarea apei, iar regiunea Lombardia ar putea declara stare de urgență, deoarece o secetă record amenință recoltele.

Marea Britanie a înregistrat vineri cea mai fierbinte zi din acest an, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, temperaturi care pe insula britanică sunt atinse de regulă în a doua jumătate a lunii iulie.

Experții au avertizat că temperaturile ridicate au fost cauzate de tendințele îngrijorătoare ale schimbărilor climatice. “Ca urmare a schimbărilor climatice, valurile de căldură încep mai devreme. Asistăm azi la o degustare a viitorului”, a declarat Clare Nullis, purtătoarea de cuvânt a Organizației Meteorologice Mondiale din Geneva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.