Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

HARTĂ. Un val de aer cald din Africa vine peste Satu Mare/România

Un vald e aer cald din Africa vine către România, urmând să treacă şi peste judeţul Satu Mare, informează Sewere Weather Alert.
Potrivit sursei citate, vor fi maxime de 38-40°C, secetă persistentă, risc ridicat pentru incendii de vegetație (20-24 iulie) 🌤🌡
“În următoarele 5 zile, o masă de aer cald, de origine tropicală, va avansa dinspre nordul Africii către sudul și sud-estul continentului european, implicit în zona geografică a țării noastre”, precizează sursa citată.
🌡 În acest context, vremea va intra într-un proces de încălzire, devenind caniculară – mâine, 20 iulie, în vest, iar începând de joi și în nord-vestul, sud-vestul, sudul și parțial centrul teritoriului. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-38°C, iar în zonele joase de relief din Banat, sudul Crișanei, vestul și sudul Olteniei – cu precădere vineri și sâmbătă – 39…40°C. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități, iar local, minimele termice vor caracteriza nopți tropicale (20-23°C).
🌤 Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales miercuri și joi, în estul, sudul și sud-estul țării. În orele după-amiezelor, pe alocuri în zonele montane, trecător se vor semnala averse slabe, posibil însoțite de descărcări electrice.
🔥🌬 Cu precădere în vestul și nord-vestul țării, umezeala scăzută a aerului, uscăciunea vegetației, precum și vântul care va sufla până la moderat, cu viteze – în general – de 20-35 km/h, creează premisele unui “pericol extrem” de incendii de vegetație, cu o extindere relativ rapidă, conform prognozei dezvoltate de Sistemului European de Informare privind Incendiile Forestiere (EFFIS).
🚫 Având în vedere gradul semnificativ de pericol, dar și numărul mare al incendiilor de vegetație deja semnalate în ultimele săptămâni, se recomandă ferm evitarea utilizării focului deschis, incendierea miriștilor și aruncarea țigărilor la întâmplare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.