Ultima actualizare: azi, 10:08

Locale

Simpozion internațional de istorie la Ardud – un secol de regalitate în România

Asociația Culturală „dr. Augustin Mircea” Ardud cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul local Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud, Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți (Ucraina), Teatrul Scena din Târgu Mureș și Nomen Est Omen din București vă invită la o lecție de istorie.

În 23 Iulie 2022, cu începere de la ora 13.00, în sala festivă a Primăriei Ardud, se va desfășura Simpozionul Internațional de Istorie “Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la ALBA IULIA”, eveniment dedicat celebrării unui secol de regalitate în România.

În urma înfăptuirii Marii Uniri, la 1 Decembrie 1918, noile frontiere ale României reuneau toate provinciile românești (Țara Românească, Moldova, Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul, Basarabia și Bucovina) sub suveranitatea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, care au fost încoronați, pe 15 Octombrie 1922, la Catedrala Creștin Ortodoxă a Reîntregirii din Alba Iulia, ca primul rege și prima regină a României Mari.

Din cuvântarea memorabilă a Regelui Ferdinand de la Alba Iulia amintim acest mesaj adresat tuturor românilor: „Punând pe capul meu, în această străveche cetate a Daciei romane, Coroana de oțel de la Plevna, pe care glorioase lupte au făcut-o pe veci Coroana României Mari, mă închin cu evlavie în fața memoriei celor care, în toate vremurile și pretutindeni, prin credința lor, prin munca și jertfele lor, au asigurat unitatea națională”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.