Ultima actualizare: azi, 10:57

Locale

Conflictul generațiilor | Monumentul Ostașului Român din Carei, schimbat la față

Conflictul generațiilor | Monumentul Ostașului Român din Carei, schimbat la față

Monumentul Ostașului Român din Carei, schimbat la față. Primăria din Carei are un nou proiect pe care vrea să îl pună în aplicare, mai exact reamenajarea parcului din zona Monumentului Ostașului Român. Prin proiect se dorește ca zona din jurul proiectului să fie pusă în valoare și să atragă oameni, conform tendințelor moderne.

O parte dintre locuitorii municipiului Carei sunt, însă, nemulțumiți de aceste schimbări drastice, considerând monumentul un simbol, și nu doresc schimbarea lui.

„Din orice parte îl privești, că tot ați pomenit de spatele monumentului, în spatele monumentului, are niște elemente, simboluri care indiferent din ce parte îl privești, fie din față, din lateral, din spate fiecare are o semnificație foarte importantă și profundă”, a spus Viorica Bolodor, profesoară din municipiul Carei.

Prin noua reamenajare se dorește reducerea spațiilor verzi, aceștia vor înlocuirea băncilor de lemn cu plăci de beton. Întoarcerea bustului Regelui Ferdinand și amenajarea unui amfiteatru în spatele monumentului. Adăugarea unei terase, un chioșc și locuri de parcare.

„Personal, ca și istoric de artă, consider că firescul, naturalul, istoricul a fost înlocuit cu o complet rentabiă ficțiune. Ce vedem în acest proiect este o totală ficțiune, o plasare ireală și nu merită marele nostru artist, Vida Gheza, un asemenea tratament”, a spus redactorul de la ziarul Făclia din Cluj Napoca.

Autorul proiectului este arhitectul Ștefac Pășcuți, ce a explicat faptul că zona nu se va umple de betoane, elementele de construcție urmând să fie executate din piatră naturală. El a mai spus că își doreste să atragă public în zona respectivă, să valorifice locul. Pășcuți a spus că ideea centrală a proiectului este de a da viață zonei din jurul monumentului, de a atrage în zonă inclusiv tineri și copii.

Directorul Direcției Județene de Cultură, Zamfir Danciu, a spus că nu se vor efectua lucrări în zona de protecție a monumentului.

4 comentarii

  1. M Răspunde

    Zona de protecție fiind de 100 m,trimiteti la plimbare pe toți neisprăviți aciuați in Carei!
    Slava Carei românesc !

  2. Un alegător Răspunde

    Recomand ca nici iarba de pe spațiul verde adiacent să nu mai fie tunsă! Că atunci și ea e protejată!
    Careiul iar excelează în a face scandal chiar și când nu e cazul. Este acolo o specie umană unică în România. Din fericire la Satu Mare astfel de minți hodinite la care nimic nu e bun și care fabrică conflicte nu prea sunt! Spun din fericire!

  3. alt alegator Răspunde

    instigator nationalist cretin. Nimeni nu vrea sa se atinga de monument. Care parte a locuitorilor din Carei nu sunt de acord ?

    • Un alegător Răspunde

      Așa e cum anticipam. E acolo o ciută care bagă bețe prin gard la orice. Ceva pretinsă ziaristă locală la ceva fițuică citită de max. 10 persoane. Să te ferească Dumnezeu de astfel de specimene! Poți să stai în cap că la ăștia nicicum nu va fi bine! Așa a fost și cu capela ortodoxă din Ianculești în 2017-2018. Aceeași persoană cu același mod de abordare. Atâta știe să facă, doar zarvă și nimic constructiv. Nu are nimic sfânt. Careieni, faceți-o primăriță, sacrificați patru ani apoi va fi ca și Coica. Se lecuiesc toți de ea și nu o va băga nici cățelul în seamă. Asta ca și rezolvare a problemei în cel mai rău caz. De când cu democrația și cu dreptul de opinie unii abuzează de asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.