Ultima actualizare: azi, 10:08

Locale

Cum s-ar răspândi materialul radioactiv de la centrala Zaporojie. Satu Mare ar putea fi afectat

Ucraina și țările imediat apropiate ar avea cel mai mult de suferit dacă material radioactiv de la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi aruncat în aer în urma unui incident, potrivit unei simulări făcute de Institutul Hidrometeorologic ucrainean, informează hotnews.ro. În cazul unui accident nuclear în Ucraina, ar fi afectat inclusiv județul Satu Mare.

Simularea a fost făcută pentru zilele 15-18 august și arată cum s-ar fi dispersat în aer un nor cu material radioactiv (CS-137) rezultat în urma unui incident de la atomocentrala de la Zaporojie, potrivit Pravda.

Concentrațiile radioactive cele mai mari s-ar fi deplasat spre vest, deasupra teritoriului Ucrainei și s-ar fi dispersat încet spre Belarus, Polonia, Slovacia și Țările Baltice. O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit și țara noastră, inițial nordul țării apoi nord-vestul și sud-vestul țării. În ultimele ore ale simulării material radioactiv ar fi urmat să se îndrepte spre Rusia și spre zona Mării Azov.

Centrala nucleară Zaporojie a fost cucerită de forțele rusești în luna martie. Ea rămâne aproape de liniile de front și a fost bombardată în mod repetat în ultimele săptămâni. Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru loviturile asupra centralei, în special începând din 5 august.

Ministerul rus al apărării a declarat joi că centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să bombardeze instalația, lucru pe care Kievul neagă că l-ar face, transmite Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este „urgent” ca o „inspecție” a Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

Ocuparea centralei de către soldații ruși „constituie o gravă amenințare pentru securitatea acesteia și sporește riscurile unui accident sau incident nuclear (…) Este urgent să fie autorizată o inspecție a AIEA și să se obțină retragerea tuturor forțelor ruse de acolo”, a estimat șeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, a ţărilor vecine şi a întregii comunităţi internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Sursa: hotnews.ro

8 comentarii

  1. 🤔🤔🤮 Răspunde

    Întrebare. De ce răspândiți panică? Mulți cretini au consumat deja pastilele cu iod! Sau se consideră că pandemia nu a atins scopul? Că așa se pare.🤔😱😲🥴😤🤯

  2. Vlad Tepes Răspunde

    Nu s-a creat absolut nici o panica.
    Oamenii au fost doar informati.
    Asa si trebuie, sa fim informati.
    Cum valorifica fiecare informatia, e alta poveste.
    Eu unul am pretentia sa fiu informat.

    • 🤔🤔🤮 Răspunde

      Dacă oamenii din informările precedente atât au priceput că au și luat pastilele de aici vor pricepe nu că e o modelare ci că se și întâmplă. Iar de aici până la panică nu trebuie nici măcar un pas!

  3. Bat Man ;-) Răspunde

    Ce aberatie!!! 🙂 Hai ca va desenez si eu pe harta cum cred ca se va raspandi norul radioactiv, numai si numai peste Hrip, da peste Tatarasti sau Solduba nu. Nemaivorbind ca in ziua in care se va intampla (daca se va intampla) tragedia, habar nu avem cum va bate vantul…stire pentru speriat prostii…am vazut-o pe toate posturile TV si siteurile nationale.
    Apropo, au uitat sa ne “deseneze” cum ca, Carpati I va fi afectat si Carpati II nicivorba. Simularea rusilor este si mai “exacta”, ii facuta pe hectare si ochi frumosi. La ei si la tarile prietene nu ajunge niciun strop de nor radioactiv. 🙂 Numai peste occidentul decadent.

  4. 007 Răspunde

    Ziaristii, in mare parte sunt niste marionete(desi eu cred ca nu gresesc cu nimic ,daca spun ca UNII sunt analfabeti cu diploma, sau chiar mai grav,retardati mintal,adica nu pot face distinctie intre fictiune si realitate ) in mana unor patroni, care vor doar audienta si Breaking News(Breaking News-ul mai fiind numit si ca HRANA(ATRACTIE) pentru inculti si/sau analfabeti,desigur uneori,cand stirea nu cadreaza cu minima realitate si/sau deontologie profesionala si desigur ,FARA O RELEVANTA practica,logica, si/sau corecta, ci doar ca sa fie folosita pentru panica,ca scopuri oculte,ca vorba aia ,boi sunt pe toate palierele societatii ,fie intelectuale,etnice si civice, a acestei tarii (oare asta e o tara ?)!
    Deci revenind la titlul articolului,, Cum s-ar răspândi materialul radioactiv de la centrala Zaporojie. Satu Mare ar putea fi afectat…(fara semnul intrebarii, atunci sigur nu mai comentam) va spun din studii matematice efectuate de-a lungul timpului de catre centrul NASA,ca ori ce prognoza meteo nu poate fi luata sigura de 100%, pe nicio zi,procentul poate fi aproximat ca 80%, in ziua prognozei,60,%, in a doua zi a prognozei,si 30-40%,in a treia zi de la prognoza.De unde si pana unde se stie care va fi traiectoria curentilor de aer in data(momentul) exploziei(atacarii centralei nucleare de la Zaporojie ???)Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa copistii astea de ziaristi deja stiu SIGUR …VINE IN ROMANIA !Of doamne…

  5. Beny Kira Răspunde

    Nu se va întâmpla nimic. Guvernul Ciuca a luat toate masurile

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      Și oricum ungurii sunt de vină. Aaa, era să uit! Și încălzirea globală. Beți un sheps și dacă e ceva vă va trece!

  6. dr.Raed Răspunde

    bine bine ca vine norul..dar daca este sub control rusesc din martie cum se bombardeaza rusii pe ei?sau vb prostii volodimir?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.