Ultima actualizare: azi, 08:53

Locale

Fenomenul Star Trek și cum ne-a arătat acesta prezentul și viitorul

Star Trek reprezintă un adevărat fenomen și unul dintre cele mai emblematice seriale SF din toate timpurile. Deși este în totalitate ficțional, a prezis în mod ciudat prezentul și viitorul nostru tehnologic, chiar în repetate rânduri.

De când spectatorii au văzut pentru prima dată un comunicator în Star Trek: Seria originală, franciza a demonstrat că are capacitatea de a prezice viitorul. Pe măsură ce tehnologia din viața reală avansează, fiecare serie Star Trek vine cu noi tendințe. Și pentru că acestea devin parte din viața noastră de zi cu zi, uităm într-o mare măsură că acest serial a fost pionierul lor. Tendințele se referă de multe ori la activități de zi, la hobby-uri diverse și nu doar la tehnologie.

Personajele din Star Trek practicau multe sporturi pe care le știm cu toții astăzi, la fel cum erau și oamenii populari cu ele la acea vreme. Acestea au apărut fie pentru un timp scurt, fie pentru multe episoade la rând. În episodul The Forge, echipajul punții de control este văzut jucând baschet pentru un interval scurt de timp. Doctorul Phlox are o precizie uimitoare a loviturii. În alt episod s-a prezis și un viitor care nu a avut loc încă. Este vorba despre Câmp minat, unde căpitanul Archer îi menționează locotenentului Reed că Anglia a ajuns în finala Cupei Mondiale (aceasta având loc în 2152). De asemenea, în Star Trek s-a pus accent pe sporturile minții, cum ar fi șahul și pokerul. Într-un număr de episoade, Kirk și Spock pot fi văzuți jucând împreună o variantă de șah tridimensională. Fiind tridimensional și neobișnuit ca design, acest sport al minții arhicunoscut astăzi, lasă impresia că este un joc care necesită mai multă îndemânare și inteligență decât îi asociem noi acum și poate fi accesat pe o platformă online ca sahonline, unde au loc non-stop partide de șah live și este anunțat cel mai bun jucător. Pokerul se juca într-un holodeck, un simulator de mediu holografic, ceva cu totul diferit de opțiunea actuală, o platformă online precum PokerStars, unde persoanele interesate au posibilitatea să învețe de la cei mai buni și să se perfecționeze, experimentând chiar și realitatea virtuală.

Deși este posibil să nu ne putem bucura astăzi de realitatea virtuală la același nivel cu echipajul Enterprise din TNG sau cu locuitorii stației spațiale din Deep Space Nine, putem experimenta ceva la fel de avansat precum holodeck-ul deja menționat. Fie că vrem să ne cufundăm într-un joc video sau să vizităm alte părți ale lumii, tot ce trebuie să facem este să ne punem ochelarii de realitate virtuală Oculus Quest sau Samsung Gear. Astfel recreăm amintirile noastre preferate sau avem parte de o aventură în postura cel mai mare erou fictiv al nostru, implicându-ne toate simțurile și nu doar pe cel vizual.

Posibilitatea de a vedea persoana cu care purtăm o conversație telefonică poate părea ceva comun astăzi cu FaceTime și Skype, dar când spectatorii l-au văzut pentru prima dată pe căpitanul Enterprise plasându-și apelul spațial „pe ecran”, părea că acest tip de tehnologie ar fi la o distanță de ani lumină. Deși poate părea un fleac să realizăm un video call astăzi, ne aflăm încă puțin în urmă, deoarece nu putem comunica de la sute de kilometri distanță în spațiul profund. Poate că într-un viitor nu atât de îndepărtat, vor fi posibile conversații video în spațiu, cu oameni de pe diferite planete și nave diferite.

Suntem atât de obișnuiți cu prezența căștilor Bluetooth, încât atunci când vedem oameni vorbind singuri pe stradă, nu cădem în nici un caz pe gânduri. Dar în anii ’60, atunci când a apărut Star Trek: Seria originală, văzându-l pe locotenentul Uhura comunicând fără fir cu oamenii din jurul navei era un fapt revoluționar.

Dispozitivele de comunicare hands-free, precum și dispozitivele de ascultare, ne-au făcut viața mai eficientă, salvându-ne timp pentru a ne concentra asupra altor domenii. Și chiar avem parte de numeroase îmbunătățiri, față de dispozitivul lui Uhura.

Trecând un pic în universul gastronomic, dar fără să ne îndepărtăm prea mult de tehnologie, ajungem la val-vârtejul inițiat de Impossible Burger și Beyond Burger, a căror invenție demonstrează că există cerere pentru alternative de carne. Acestor opțiuni pe bază de plante li se vor alătura în curând înlocuitorii de carne de cultură, cultivați în laboratoare. Aceștia au fost deja realizați de compania alimentară Just, care a reușit să crească celule în laboratoarele lor, pentru a fabrica de la chorizo, până la foie grois. Star Trek: Seria originală înfățișa echipajul Enterprise bucurându-se de carne de cultură, iar Star Trek: The Next Generation a avut mai multe episoade de prezentare, în care părea să fie deosebit de gustoasă.

Franciza este într-adevăr un fenomen „inexplicabil” al timpului nostru, tocmai pentru că oferă o viziune asupra viitorului pe care îl trăim deja și al celui care ne așteaptă.

 

6 comentarii

  1. un cunoscător Răspunde

    1. Deep Space Nine e SF dar nu face parte din seria Strat Trek. Ca și Stargate sau Babylon 5.
    2. Cu această ocazie scriitorul dacă este mare fan SF putea să aducă într-o frază un elogiu în memoria actorilor care nu mai sunt printre noi. Asta începând cu Leonard Nimoy (Spock) sau Nichelle Nichols (Uhura), dacă tot s-a aminitit în text și de ea. Măcar în memoria celor foarte cunoscuți.

  2. Victor Răspunde

    E deranjanta partea gastronomica.. Va spala pe creier si o sa fiti fericiti traind in containere si mancand burger cu insecte si salata cu larve. Carnea, bineinteles va ramane doar pentru elite..

    • ... Răspunde

      Despre asta e vorba în tot balamucul ăsta de aproape trei ani deja. Reducerea consumului de resurse disponibile, dacă nu se poate altfel atunci forțat. Am zis asta încă la începutul pandemiei și din ce se vede am avut dreptate. Cu blabla energia verde și alte cele. Numai că nimeni nu vrea să intre în detalii privind cu ce se mănâncă exploatarea de Li în Chile (e de toată groaza) sau ce presupune energia solară. La ambele este necesară o cantitate enormă de apă pentru producere și stocare care în zona în care se exploatează sau se vrea a se produce (deșertul Atacama sau în Sahara) nu prea este!
      Acum cu slavonazistul Putin și cu răzbelul lui s-a pus cireașa pe tort. Adică ca la 21 a tras încă o carte la 19!
      Să știi că urăsc că iar am dreptate.

  3. IT Răspunde

    Asta ce o publicat asteapta extraterestrii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.