Ultima actualizare: azi, 18:02

Locale

Mii de tineri pornesc într-o călătorie unică, în județ. Drumeție cu căruțe și moment de Cartea Recordurilor

Peste o mie de tineri din Satu Mare și Maramureș vor porni într-o călătorie spirituală unică, în cadrul evenimentului ”Satele unite ale Maramureșului și Sătmarului”. Cele două delegații de tineri vor porni, în data de 21 august, de la mănăstirea Scărișoara, urmând să ajungă, în data de 23 august, la Huta Certeze.

,,Va fi un moment simbol al unirii celor opt Protopopiate care reprezintă comunitățile creștine din Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului”, spun organizatorii. Delegațiile vor porni la drum cu căruțele, iar călătoria se anunță nu doar una specială, ci și unică. Prezentarea evenimentului a avut loc astăzi, vineri 5 august, la Liceul Nicolae Steinhardt, în cadrul unei conferințe de presă.

Proiectul va debuta cu o dublă expediție a celor două grupuri de tineri care vor porni din Baia Mare (Maramureș) și Scărișoara (Satu Mare) în căutarea valorilor identitare ale neamului. Vor lua contact cu oamenii satelor și vor cunoaște istorii de viață, fiind încurajați să analizeze felul în care aceștia se raportează la divinitate, la relația cu semenii și care a fost și este rolul, locul și importanța rugăciunii în viața lor. Cele două grupuri se vor întâlni în punctul culminant al proiectului, în localitatea Certeze unde va avea loc un moment festiv, amplu și diversificat la care se vor adăuga până la 1000 de tineri. Evenimentul va cuprinde cuvântul chiriarhului locului, conferința, rugăciunea tinerilor, și momentul artistic.

,,Este evenimentul anului pe parte de tineret din Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Evenimentul adună o mie de tineri unind satele episcopiei Maramureșului și Sătmarului la care se mai adaugă încă câteva mii de tineri de toate vârstele, credincioși ai bisericii din zonă și nu numai, la Huta Certeze. Va fi și un moment de Guiness Book (nr. red. – Cartea Recordurilor), o pâine gigant de peste 150 de kilograme făcută de profesioniști într-un cuptor special conceput”.

În calitate de reprezentant al bisericii și unul dintre inițiatorii proiectului, Adrian Cozma, a declarat că ,,este un eveniment unic pentru că va aduna toți românii din județul Satu Mare. Vrem să arătăm frumusețea județului, frumusețea credinței, frumusețea unicității și ceea ce reprezintă un patriotism curat”.

La evenimentul de la Certeze va fi prezent și părintele Constantin Necula.

 

37 comentarii

 1. Calin Răspunde

  Si cat primesti tu ptr asta Adisor? Ca nu de ochi frumosi faci.

  • GUNOAIE UMANE Răspunde

   Sa găsit GOVOR…hoțul hoților..COZMA..nulitatea nulitatilor ..💩..să pornească în călătorie spirituală ..🙏..păi mă viermi ce sunteți..imbecili fără pereche..voi chiar credeți că lăsați umbră pe pământ..cacatzi ordinari..sunteți niște NULITĂȚI…ce faceți voi e teatru ieftin..nu vă crede nimeni..vindeți iluzii pt voturi..ftuva în gură de cretini..nu vă e frică de Dzeu..viermii dracului..🖕

 2. x Răspunde

  Adrian Cozma, a declarat că ,,este un eveniment unic pentru că va aduna toți românii din județul Satu Mare.
  Eu sunt roman 100%100 si nu am fost chemat, nu stiu cum ne va aduna acest mic “magician” al orasului implicat in tot mai multe proiecte.
  Voi, restul “romanurilor” ati primit ceva scrisoare/invitate prin posta ? :)))))))))

 3. s Răspunde

  Nici noi tiganii nu am fost invitati, desi avem carute si la recesamant ne-am declarat romani.

  • 🤔🤔🤮 Răspunde

   Probabil ați furat caii, de aia.

  • Intrebare Răspunde

   De ce vorbiti pe maghiara?

   • 💩💩💩💩💩 Răspunde

    😂😂😂
    Bună întrebare!
    L-ai ars pe bozgorel 😂😂😂
    Se știe că toți țiganii se declară unguri, iar unii unguri “adevărați, rasă pură” sunt de fapt țigani! Exemplu bun este șeful guvernului lor!

    • Baftalo Răspunde

     Noi ne declaram hunguri, ca vrem sa apartinem de ăia mai culturati si avansati, altfel rusine, romanii ultimii in UE!

    • Burebista Răspunde

     Ce vizitează turiștii străini în București. Mulți se tem că vor fi jefuiți și că nu vor avea apă la cazare

    • Rumanul Răspunde

     Marian Eugen Sabău a primit dreptul la „o moarte demnă”. Românul care a împușcat trei foști colegi și doi polițiști, în Spania, va fi eutanasiat
     Citeşte întreaga ştire: Marian Eugen Sabău a primit dreptul la „o moarte demnă”. Românul care a împușcat trei foști colegi și doi polițiști, în Spania, va fi eutanasiat

   • 💩💩💩💩💩 Răspunde

    Mai puțini travestiți, mai mult Chuck Norris” vrea Viktor Orban în Ungaria. Ovații în America pentru premierul maghiar
    Recunosc, eu sunt poponar, fan Lgbtq…

 4. Gheza Răspunde

  Rasism pe fata. Noi, ungurele am fost primurile cu carutele cand de la mongolia venit. Fratii nostru mai bronzati inca mai foloseste calurile. Bistos. De acum o mie de an noi am fost primurile cu carutul !!! Dar la noi Adisor nu invitat. Polgarmester sa ieie atitudine. Sa face festivalul nostru cu caluri fara romanuri. Adisor nici nu potriveste. Uitati numa la Potoki nostrum ca fix fata de fizitiu are, potrivit pentru caluri nu ca Adisor.

  • @gheza Răspunde

   Pt tine gheza,carecesti un raman care bagă bațul prin gard, să mai caștige ceva superioritate ( geaba, romanii sunt ultimii din UE, deja si bulgarii ne depasesc) puțintică cultură generala:
   Mongolii sunt rasa “asiatica” adica oameni mici, piele galbuie, ochi oblici,(de altfel foarte muncitori)
   Daca tu nu ai vazut unguri, mergi la Cenger, sau la TV2, si o să vezi ca sunt rasă Caucaziana ca si romanii, și restul europeniilor. . Cum romanii nu sunt rasă Carpatină, deci locală, te rog să vezi unde este Caucazul….. După aia, poți sa-ți dai cu căramida in piept, dacă te simți asa grozav!
   Google =prietenul nostru: mai citeste despre rasele umane.
   Ps; presedintele țarii noastre a atras atentia că orice derapaj rasial trebuie aspru pedepsit…. Vezi unde ce zici, scrii…

   • Muló Răspunde

    Și cu bronzații care stau lunar la coadă la OTP Bank ca să -și încaseze “alocația” de cetățean maghiar, cu ăia cum este?

 5. T1918 Răspunde

  De mine Adita poti sa mergi cu caruta tras de boi pina la Buc , si sa nu te mai intorci niciodata.

  • 💩💩💩💩💩 Răspunde

   Sau la Buda peșt să înfigă opinca pe parlamentul maghiar, ce zici?!

   • 💩💩💩💩💩 Răspunde

    Cine rahat postează, rahat viseaza, mănîncă…
    💩💩💩💩💩

   • History Răspunde

    Nu m-as lauda cu asta, francezii s-au inteles cu ungurii si restul ca fac armistitiu, nimeni nu misca in front, ungurii depun arnele in depozite. Romanii nu au respectat armistitiul, au tras un mars pană la Budapesta, si amărâtul âla si-a pus opincile sus, dupa ca a luat din picioarele unui ungur impuscat pantofi adevarati. Romanii au impuscat toata lumea in uniforma, inclusiv poștași….. Ar trebui sa vâ fie rusine…..

  • Dacian Răspunde

   Dar tu ce natie esti de spurci romanii? Mongol? Nici aia nu te primesc inapoi ca v-au alungat de acolo de buni ce ati fost. Popor migrator al nimanui, alungat de proprii frati, de buni ce ati fost. Calul si caruta va este specific. Exact ca si la fratii vostri rromi. E de ajuns sa te uiti pe borcanul dr eros pista ca sa vezi ca sunteti aceeasi natie. Si daca nu stii ce e pe borcan, un om cu mustati lungi si palarie. Camca si ala din clipul cu “6 cai frumos”. Lasa gargara extremista, ca suteti indoctrinati si spalati pe creier de mic cu tot felul de minciuni si povesti istorice ce exista doar in mintile voastre bolnave.

   • Profesorul@ Dacian Răspunde

    Inca unul care nu deosebeste mongolii – rasa asiatica, si europenii – rasa caucaziana.
    Nu ati invatat nimic la scoala…..

 6. Beny Kira Răspunde

  Cine nu are cal și căruță, să vină la mine

 7. cetatean Răspunde

  CIRC ieftin si primitiv pe placu popilor .

 8. Ungro-mongol Răspunde

  “During the Mongol invasion of hungary, Mongols couldn’t differenciate between their horseman and hungarians, as hungarians came from the same Mongolia 200 years before.” – citat din tratat de istorie. Binenteles, ca ungurii au versiunea proprie, inflorita si indoctrinata, versiune ridicola duferita de cea a tuturor celorlate popoare de pe lume asta. Asa ca, mai adisor, imi pare rau sa ti-o spun, dar ei sunt mai potriviti pentru activitatea asta cu calul si caruta, ca au un antrenament de multe sute de ani, si le este specific acestor carutasi.

  • vhiță care și-a mâncat opinca din picioare Răspunde

   Dacă tot veni vorba de Asia și cine a venit de acolo ia caută tu ceva informații despre massageți și despre regina lor Tomyris căreia i s-a oferit pe tavă capul împăratului ahemenid Cyrus. Dar ca să vezi bătălia a avut loc între fluviile Amu Darya și Sîr Darya în anul 530 î.Ch.! Oare unde o fi astea prin scumpa noastră patrie că nu le găsesc? Nu amesteca faptele că te faci maro. Bine că nu pomenisei de coreeni. Penibilule!

  • Geo Răspunde

   Hunii au fost ultimii veniti in Campia panonica, magyars erau deja acolo. 6 triburi + 1 de huni. Hunilor li s-a dat pamant ca sa apere partea estica de atacurile tatarilor.
   Hunii erau cei mai buni razboinici, au cucerit Venetia de 2x, au ajuns la Roma, unde Papa si conducerea a dat carute cu aur, argint etc, numai sa nu faca praf orasul.
   Contrar afirmatiilor, nu foloseau carutza….
   Romanii folosesc si acuma….
   Hunii au construit cele mai puternice arcuri, au inventat nadturele si lenjeria intima. Aveau o foarte buna organizare, logistica, ei au “terminat” imperiul Roman. ,

   • S-o suit pista pe cal Răspunde

    Dupa cum s-a spus mai sus. Propaganda dusa pana in penibil. 7 tari in jurul ungariei, toti rad de ce reusesc sa mai nascoceasca capetele acestor oameni fara o identitate clara. Recent mini putin al ungariei a spus “ungurii nu vor sa se amestece cu alte rase”. Ca sa va dati seama de cat de penibila e afirmatia asta, cand ungurii sunt o rasa atata de amestecata si fara identitate de naiba mai stie ce sunt de fapt. Un lucru e clar: europeni nu sunt si nu au fost, nu doar genetic, ci si prin atitudinea extremista.

    • Adevarul Răspunde

     Marile realizari ale dacilor: luat caftoi de la toata lumea, conducatori sinucigasi…..
     In rest…. Brânză…

    • io Răspunde

     De parca restul europei ar fii pur sange. Fugi tare! Toata europa e o corcitura imensa. Ca amu s-o trezit populimea europeana sa promoveze nationalismul rasial … na mare flatulatie.
     Nici romanimea nu e pur sange din dac si romani.

    • s-a suit calul pe ma-ta Răspunde

     Fara vestigii, fara morminte, fara asezari umane redescoperite, fara cuvinte dovedite a fi dacice si as mai putea enumera tu gasesti sa vorbesti despre identitate si tu vorbesti despre amestecare???? U gurii in momentul de fata isi apara identitatea. Care despre noi nu se poate spune. Punem botul la orice propaganda tampita venita din vest fara discernamant si care nu are absolut nici o legatura cu natia sau identitatea romana. Zici ca ne-am pierdut demnitatea nationala si cateodata refulam ura acumulata unidirectional catre unguri. Pentru ca sa nu ne sanctioneze Bruxelles. Multi ai impresia ca si-au pierdut si coloana vertebrala. Na de asta poti fi mandru! Si de milioanele de capsunari care si-au uitat si limba materna! Care natie umbla de-a lungul si de-a latul Europei? Nu ungurii. Deci cine are in sange migratia?

   • De hunde a venit Răspunde

    Hunii or inventat gaura-n coor. Doar ca ungurii inca n-au invatat sa o foloseasca. De asta se tot kk pe ei de fiecare data cand le pune cineva in fata adevarul despre originile lor de popor migrator.

    • Escu Escobar Răspunde

     Asta este propaganda ceausista, ca cica un popor migrator este inferior la ciobanii care au stat pe loc.
     La urma urmei toata lumea e migratoare, s-a pirnit din Africa, s-a ajuns in Asia si Orientul mijlociu, Europa a fost la capatul drumului.
     Apropo, americanii sunt migratori?

    • Adn Răspunde

     Analizele genetice arata altceva : romanii sunt mai asiatici decat ungurii, datorita genelor provenite din : India, Irac, Turcia.

    • Hunde a plecat Răspunde

     Da ala ce a fost inventat? ala care a stat cu cooroo la poola cailor ungiuri? ala ce face?

 9. P.S.D. Satu Mare. Răspunde

  Ce caută Gunoiul de govor acolo?
  Pe unde trece el miroase a hoție.
  Alupigus govor.

 10. Calin Răspunde

  Măi măi să vezi …. Câți istorici a răsărit.
  Măi incă nu v-ati prins că istoria scrisă e o poveste de adormit copii! Istoria este scrisă de câștigătorii conflictelor, războaielor.
  Ați fost acolo personal să notatți cine de unde și pe unde a venit? O lae! Da le știți pe toate! FELICITĂRI NAIVILOR!
  Doamne multi prosti ai creat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.