Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Copil strivit de o placă de beton în timp ce se juca. Părinții, cercetați pentru ucidere din culpă

Un copil, în vârstă de 7 ani, a fost strivit de o placă de beton în timp ce se juca, în apropierea casei. Incidentul a avut loc în iunie 2019, iar acum părinții sunt cercetați pentru ucidere din culpă. 

Cum s-a petrecut totul

În seara de 22 iunie 2019, polițiștii din Tășnad, au primit un telefon de la medicul de gardă de la spitalul din oraș, prin care erau anunțați că un băiețel în vârstă de 7 ani, A. B, fusese adus de urgență la camera de gardă, însă era deja mort.

Copilul a iesit la joaca cu verisorul său. Cei doi s-au dus pe un teren aflat aproape de casă, unde erau depozitate plăci de beton, legate pe niște paleți, ce urmau să fie folosite pentru construirea unui gard împrejmuitor. La un moment dat, în timp ce se jucau cu monede pe care le rostogoleau pe marginea plăcilor de beton, Andras a scăpat un bănuț sub un palet.

”În momentul în care minorul a împins una dintre plăci pentru a recupera banul, acesta a căzut peste copil, ținându-l captiv. Prietenul său a încercat să ridice placa de beton (…), însă acesta era prea grea”, a relatat prim-procurorul Parchetului pe pe lângă Judecătoria Carei, Robert Sebastian Meszaros pentru BihorJust.

Speriat și văzând că A. nu răspunde, prietenul său a fugit acasă, dar acolo nu a găsit pe nimeni căruia să-i spună ce s-a petrecut. Procurorii spun că a trecut timp îndelungat până copilul a plecat spre locuința verișorului său, dar nici acolo nu a găsit pe cineva acasă.

”După ce a așteptat și aici o perioadă de timp (aproximativ o jumătate de oră), pe o bancă, s-a hotărât să meargă la bunica lui B.A. (Bisi Andras ) Ajuns aici, i-a spus acesteia cele întâmplate, astfel că ea i-a alarmat pe ceilalți”, a explicat prim-procurorul Robert Meszaros.

Tatăl și unchiul lui Andras au fugit spre locul unde băiețelul fusese prins sub placa de beton și l-au scos de acolo. L-au dus de urgență la spitalul din Tășnad, dar era prea târziu: copilul era deja mort.

Conform BihorJust, proprietarul terenului, T.K, a spus ca in acea perioada lucra la ridicarea unui gard în interiorul terenului său, la aproape 10 metri de linia de proprietate, aproape de atelierul auto pe care îl deține.

”Chiar ne-am mirat și noi ce bine sunt legate. Cineva le-a tăiat (legăturile – n.n.) și ele (plăcile de beton – n.n.) au căzut într-o parte. Dacă aș ști cine le-a tăiat, eu aș fi acum foarte fericit”, a explicat T.K.

În apropierea locului în care s-au jucat cei doi copii a fost găsită o foarfecă, despre care verișorul lui A. susținea că acesta ar fi luat-o de acasă, dar nu a văzut ca băiatul să o fi folosit ca să taie legăturile plăcilor de beton. La rândul său, mama lui A. nu a recunoscut unealta, iar procurorii au respins cererea de efectuare a unei expertize care să stabilească dacă pe foarfecă se găsește sau nu profilul ADN al copilului.

Ancheta a început pentru infracțiune de omor, dar încadrarea a fost schimbată, în septembrie 2019, în ucidere din culpă, cercetările fiind preluate de Parchetul Carei. Părinții lui Andras solicitaseră tragerea la răspundere a proprietarului locului unde a avut loc tragedia, pe motiv că acesta nu ar fi respectat toate măsurile legale pentru a asigura securitatea şi sănătatea în muncă şi protecţia persoanelor străine care puteau pătrunde pe terenul pe care erau depozitate plăcile de beton.

Ancheta a fost reluată, dar, după reaudieri și efectuarea unei reconstituiri și a unei anchete sociale, procurorii au dispus din nou, în toamna lui 2021, clasarea cauzei, pe motiv că fapta nu e prevăzută de legea penală (art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de procedură penală). Din nou, părinții au adresat o plângere procurorului ierarhic superior, care, la sfâșitul anului trecut, a dispus, a doua oară, redeschiderea urmăririi penale.

Judecătorul de cameră preliminară a fost de acord cu continuarea anchetei, arătând că trebuie verificat dacă proprietarul terenului putea și trebuia să prevadă posibilitatea producerii unui accident prin depozitarea pe terenul său neîngrădit a unor plăci de beton. În plus, magistratul a cerut să fie verificată și posibilitatea de a le fi imputată părinților lipsa de supraveghere a copilului.

Procurorii din Carei au decis ca părinții lui Andras să fie cercetați pentru ucidere din culpă.

”În cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de B.A. și B.I.E. (părinții copilului – n.n.) pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută de art. 192 alin. 2 C. pen., urmând ca organele de cercetare penală să înainteze procurorului de caz o propunere, conform Codului de procedură penală”, a transmis prim-procurorul Parchetului Carei, Robert Sebastian Meszaros.

”Este evident că nu există nicio legătură de cauzalitate între ceea ce se reține în sarcina părinților – că nu și-au supravegheat îndeajuns copilul – și decesul acestuia, în condițiile în care acțiunea care a dus la producerea rezultatului este căderea unei plăci de beton neasigurată aflată pe un șantier prost organizat, pe un teren aflat în proprietarea suspectului K. T. Altminteri, orice accident în care este implicat un copil minor ar atrage a priori răspunderea penală a părinților, ceea ce în mod evident este netemeinic întrucât nu se înscrise în sfera cauză a rezultatului produs”, a declarat, pentru BihorJust, avocatul Răzvan Doseanu, care îi reprezintă pe părinții lui Andras.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.