Ultima actualizare: azi, 17:34
Locale

A fost semnat contractul de finanțare pentru Muzeul Industrializării Forțate. ,,Va fi emblematic”

Primarul municipiului Satu Mare, Gábor Kereskényi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și secretarul de stat  în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Csilla Hegedüs, au semnat contractul de finanțare pentru construcția Muzeului Industrializării Forțate din Satu Mare. La semnarea contractului au asistat și senatorul Turos Lóránd, deputații Magyar Lóránd și Szabolcs Nagy.

Proiectul este în valoare de 38 milioane de lei și va fi finanțat prin Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Muzeul va fi una din cele mai frumoase clădiri contemporane din România și va cuprinde o expoziție permanentă despre industrializare, printr-o combinație unică între echipamentele vechi și tehnica digitală, un spațiu multifuncțional pentru expoziții tematice și spații destinate comunității, în care se vor organiza activități culturale și educative din diverse domenii: artă, muzică, literatură.

,,Muzeul Industrializării Forțate din Satu Mare va fi una dintre cele mai frumoase lucrări de arhitectură contemporană din România. Eu văd un potențial uriaș în acest muzeu, ce va fi unul interactiv și educativ și va folosi tehnologia modernă a realității virtuale și augmentate, pe care nu le găsești în muzeele din această parte a Europei”, a afirmat secretarul de stat Csilla Hegedüs.

,,Am semnat un nou contract de finanțare europeană pentru un proiect care va fi emblematic pentru municipiul Satu Mare. Vom construi una din cele mai frumoase clădiri contemporane din România, vom realiza un muzeu de care sătmărenii vor fi mândrii”, a spus primarul Gábor Kereskényi.


CITEȘTE ȘI:

20 comentarii

  1. History Răspunde

    Tot nu-i pricep rostul. Asta în afară de faptul că se dă o destinație jafului acela de fostă centrală care stă să cadă de ani buni. Dar măcar cu ocazia asta poate se trezește primăria și face ceva cu groapa aia a lui Bodi de lângă și care stă bine mersi de cel puțin 16-17 ani! Acuși face majoratul! Mai aveți nevoie de timp de gândire ce se va întâmpla acolo? Sau face parte și groapa din muzeul ăsta nou – secția incompetența autorităților de după 90???? No, așe cheltuim noi banii din PNRR pe astfel de treburi! Ce valoare adăugată va crea nici Dumnezeu nu știe. Poate ceva posturi de director, secretară și șofer. Bune și alea!

    • Litan Răspunde

      Daca nu se face in SM, se aloca banii altundeva si se va face in Iasi, Tulcea sau Craiova, exemplu.
      Ce tot va plangeti ?

      • History Răspunde

        Noi ce câștigăm de aici? O clădire care va sta mai mult fără-fără? Adică cheltuim banii dar să facem și cu cap. Nu e unde să se investească?? Eu zic că sunt multe alte lucruri mult mai prioritare în oraș. Aici îți spun eu care o fi fost ideea. Avem o clădire goală care stă să cadă și hai să facem ceva cu ea. Cineva a avut ceva material pe tema asta, ceva proiect care s-ar fi încercat în altă parte (gen Hunedoara, Piatra Neamț sau Baia Mare unde chiar ar merge așa ceva) și nu a ținut din varii motive. Tu @Litane arunci cu banii? Nu știam că atunci trimit și pe alții la tine. Noi în oraș facem multe lucruri și nu le facem cum trebuie ori nu reușim să terminăm (piste de biciclete, Cubic și multe-multe alte proiecte). Probabil ție îți convine. Probabil contra cost.

    • Zoly 3 lábbal Răspunde

      Rostul e sa se mai bage niste bani publici in buzunare private, cu dedicatie. Plus alti bani dupa pentru mentinerea in functionare, si cateva locuri de munca cu dedicatie. Totul pe bani de la mine, de la tine, si de la restul platitorilor de biruri.

  2. Satmarean Răspunde

    Era mult mai utilă o creșă sau o grădiniță. Sau un centru pentru bătrâni. Și de ce “forțată”? Dacă au existat planuri de dezvoltare economică, industrială a țării înseamnă că a fost “forțat”? Sau era mai bine dacă pășteau vacile? Cei drept…nu-i forța nimeni! Citiți cum a fost industrializată Anglia, de exemplu. Cât “forțat” a fost acolo.

    • History Răspunde

      Foarte bine punctat. Dacă faci prin PNRR ceva util pentru comunitate, pentru dezvoltare atunci asta să faci! Asta ce se vrea e cheltuială din banii altora și a noastră și fără de cap. Dar degeaba spun. E ca și ăla din Ardud care defilează ca cavaleri cruciați și cu domnițe. Istorie fake. Dacă nu ne respectăm istoria și nu ne respectăm comunitatea și facem lucruri după ureche atunci asta va riposta și va fi dureros. În cazul de față muzeul industrializării forțate care nu prea a existat la noi (de industrializare forțată vorbesc) va sta goală. De ce nu s-a făcut un muzeu al sării? Cu tot cu transport pe vaporașe și pe plute apoi descărcare la depozitul de sare care era aici !!! și de acolo vămuirea și transportul până unde se dorea cu căruța???? Că asta chiar e istoria localității, asta a fost sute de ani și nu baliverne. Cine e sfătuitorul care șoptește aiureli la ureche???

    • y Răspunde

      Băi de capul tău că nu știi ce vorbești!

  3. Glumetul Răspunde

    Pe vremuri nici macar Peep-show nu a avut succes, d’apoi un muzeu….. acum…

    • History Răspunde

      Acuma sincer te interesează ce poate fi expus acolo??? Sau e surplus de material la Muzeul județean cu exponate din vremea comunismului?

  4. Ion Răspunde

    Bravo! Trebuie pastrati si oamenii carora le place cultura in oras, iar orice initiativa in aria culturala ajuta. Omul sfinteste locul in primul rand. Sa fie cu succes!

    • History Răspunde

      Acum doar urmează să ne explici unde este cultura aici. Că eu unul nu văd. Văd doar dorința de a cheltui banii căpătați greu pe proiecte care nu știu ce plus aduc comunității. Aștept cu nerăbdare explicația ta. Bine că nu facem un muzeu marinăresc acolo sau ceva legat de vikingii. Că poate de-a lungul istoriei a fost un viking rătăcit prin zona noastră. Mai știi???
      Repet, am dat un exemplu foarte elocvent mai devreme cu ce tematică se putea face un muzeu și este și material. Dar probabil tema de casă dat de sus este alta.

  5. Ion Răspunde

    Nu am sa intru in polemici oarbe deoarece nu cunosc proiectul actual si nu am nici un concept in detaliu despre un posibil Muzeu al Sarii. Dar da, posibil ca ar fi fost mai bine, nu stiu. Drumul Sarii este acoperit si de Muzeul Judetean, chiar daca poate nu destul. Totodata, uzine importante au fost in Satu Mare, si au afectat viata satmarenilor intr-un fel sau altul, nu putem spune ca e un element strain zonei. Iar dpdv turism, patrimoniul industrial e apreciat, conservat si reintegrat in circuit in tari mai bine organizate ca a noastra, deci e un subiect de interes international. Muzeul acesta e mai degraba un plus decat un minus. Intotdeauna este loc de mai bine, bineinteles, dar tot asa si de mai rau. Iar cladirea in sine este un nou punct de interes si o noua valoare in oras. Faptul ca se face un muzeu nu anuleaza posibilitatea de a se mai face altul in viitor, sau o ‘aripa’ cu expozitie dedicata transportului/comertului sarii. Depinde cum evolueaza orasul si cetatenii. Eu ma bucur pentru acest muzeu si sper ca si copiii nostri sa se poata bucura de el.

    • History Răspunde

      Eu atât am vrut doar să specific că nu este nici prima, nici a doua și nici a treia opțiune după mine acest muzeu. Cu greu poți spune că mamă-mamă ce industrializare forțată s-a făcut la noi comparativ cu alte orașe. Numai să ne gândim la Zalău. Se fac prin proiect 6 muzeu. Sighetul Marmației e cu muzeul comunismului și fiecare oraș în parte care participă este cu ceva care îi este caracteristică. Să spui că această industrializare forțată a fost caracteristică (adică sare în ochi față de alte orașe) municipiului nostru este puțin deplasat. S-au făcut industrializări forțate gen combinatul de aluminiu de la Slatina, adică de la zero sau s-a făcut combinatul siderurgic de la Călărași care nici sens și nici materie primă nu avea, sau la Săvinești combinatul chimic. Sau la Bârlad cel de rulmenți. Noi de bine-de rău am fost industrializați light. Chiar foarte light. În continuare nu-i văd rostul la noi. probabil/sigur erau 6 tematici de muzee și trebuie găsiți 6 pacienți cu amplasamente disponibile. Eu dacă era muzeu altfel de muzeu făceam. Dacă tot vorbim de industrie. Legat de prelucrarea cânepii și a tutunului, alea care nu mai sunt dar deloc. Dar nu poți spune nici acolo că era ceva forțat devreme ce țăranii cultivau cele două plante mult înainte de comunism în zonă.

  6. Bibi Răspunde

    Mai aceștia faceti de capul vostru, ce va trece prin coaie? Nu dati socoteala la nimeni? F-teti banii pe tot felul de kk. Erau n-spe obiective de făcut, dar se pare ca primaria-prinarul gândesc cu curu’! Mai Gabore chiar asa sa-ti bați joc de bani și la anul sa zici ca nu sunt bani ca să mărești impozitele? Cate lucrări ai făcut cu curu fara utilitate și rost (cubicul, stația auto interurbana, casa de invenții și inovație, etc., etc., mai vrei?…)

    veniți, etc.

    • History Răspunde

      La asta mă gândeam și eu. Stația de bus stă de mai bine de un an și nu e folosit. Cubicul de mult trebuia să fie gata. Parcări noi promise pentru mașini în zona centrului vechi nimic. Pe Rosetti dorm muncitorii în nădragi. Chiar nimeni nu se ocupă de treburile elementare?

  7. Trol UDMR Răspunde

    Mita pt.UDMR din bani europeni!Nimic altceva.Hai sa inventam o tâmpenie, sa o finanțăm cu bani europeni și sa o încredințam spre execuție unei firme de casa ( probabil Tarr,dacă nu una din Ungaria direct)! Bătaie de joc!Uitati-va la ei, s-au strâns toți udemereii pleoscăind bucuroși ca la alegeri nu o sa trebuiască sa vina cu parale de acasă ca le cade pleașcă PNRR.Bă vizionarilor și dacă populați Someșul cu rate și ciortani și tot făceați ceva mai bun de banii aia decât sa mai băgați in schema niște mii de tone de beton aiurea.

  8. s.m. Răspunde

    Bun, categoric este fara sens. Si cat va costa intretinerea lui pe an? Personalul de acolo?Salarii? Unde pot sa depun un C.V. si eu? sau locurile deja sunt rezervate pentru membri de partid si rude?

  9. Comsa Răspunde

    kelu cu ochelari si alalalt parlamentaru fata de castor in prim plan asta spune tot daca nu v-ati dat seama ce si cum. tarr prezenta la constructie e clar deja

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.