Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

FOTO. Deșeuri din aluminiu, oprite la Petea. Peste 48 de tone în două camioane

Poliţiştii de frontieră sătmăreni în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Satu Mare nu au permis intrarea în ţară a două automarfare încărcate cu deșeuri din aluminiu, destinate unei firme din județul Satu Mare.

Joi, 13 octombrie, în jurul orei 16.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-au prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, doi cetățeni – unul maghiar și celălalt slovac. Fiecare conducea câte un automarfar, unul înmatriculat în Ungaria, iar cel de-al doilea în Cehia.

Cei doi șoferi transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri din aluminiu, de la o societate comercială din Cehia către o firmă din județul Satu Mare.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transfer de deşeuri, a fost solicitat sprijin autorizat reprezentanților Gărzii de Mediu Satu Mare care au stabilit că bunurile transportate – în total 48.176 kg – nu pot intra pe teritoriul României întrucât nu există documente necesare importului de deșeuri.

Conform legislaţiei în vigoare, persoanele în cauză nu a putut prezenta Anexa nr. 7 la Regulamentul (CE) nr. 1013/2006.

În acest caz, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a bunurilor transportate, fiind înapoiate pe teritoriul maghiar.

Sursa: Poliția de Frontieră

17 comentarii

  1. Alex Răspunde

    “Deseul” de aluminiu se poate refolosi aproape 100% in turnatorii de aluminiu.

  2. Fasz Răspunde

    O mare greșeală!

  3. 🤔🤔🤔 Răspunde

    Ungurii sunt de vină.

  4. Zoly 3 lábbal Răspunde

    Sofer maghiar, automarfar inmatriculat la ungaria. Astept popandaii de etnie minoritara sa sara cu propaganda.

    • cucurigu Răspunde

      Zolyka, totul incepe din momentul in care patronul rrroman cumpara pe bani grei mizeria altora. Vezi ca ceea ce nu zice stirea e ca au fost oprite multiple transporturi azi. Si din Polonia si din Bulgaria. Groapa de gunoi se face cu largul concurs al afaceristilor rrrromani. Apoi mai e o problema aici cu asta de aluminiu. Parca vad ca vor urma telefoane si interventii pentru transport. Penru ca cine si unde lucra in aluminiu puiule in judet???? No ia zi! Acum ai voie sa te mandresti. Cucuriguuuu!

      • Satmarean Răspunde

        Trebuia să ajungă la Alumenzer în Medieșu Aurit.

      • Gabor Răspunde

        groapa de gunoi a europei e ungaria. fiind deja plina de gunoaie, incearca sa trimita aici. ar fi bine daca si-ar lua inapoi si gunoaiele (de oameni) care populeaza daunator Romania.

        • Unu Răspunde

          Groapa mare de gunoi a lumii e România. Din păcate s-au adus foarte multe gunoaie, exagerat de multe, începând cu autovehicole până la rondyuri, etc. Full full full !!!

          • Altu

            popandaul numarul doi :)) se vede dupa frustrarile generate de neajunsuri si esecurile din viata. hai topaie putin cum iti comanda stapanul tau orban miniputin :))

      • Medies Răspunde

        Hop primul popandau – cucurigu

        • cucurigu Răspunde

          Hopa! NU! Dar tu ai o problemă serioasă la etaj și refuz să recunoști adevărul care îți scoate ochii! Mai ții minte faza din 1990 când deșeuri din Jermania au ajuns hăpt în Delta Dunării?? Sau ai și uitat? Și alea chiar erau deșeuri industriale, chimicale foarte-forate toxice din industriua chimică, metalurgică sau farmaceutică. Noi frățică cumpărăm pe banii noștri mizeriile altora. Asta cu aluminiul ăsta lejer se poate turna în 10 secunde din nou și gata materia primă și nici nu-i mai dai de urmă!!! Îți explică asta ce și cum orice țigan din Sinești, aia de lângă București! Ce crezi din ce și-au clădit ăia palatele? Continuu să afirm că vor venni pe tema asta data viitoare înainte de transport niște telefoane. Asta ca să nu se fi oprit la border decât așa light.

    • X Răspunde

      Da nene, ca s-o trezit ungurii si o zis, fi atent fiom avem 48 tone de aluminiu, hai sa-l aruncam in Romania pe undeva. Ca oricum n-avem ce face azi

  5. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Pentru cei care dau cu părerea în necunoștință de cauză. Producerea aluminei din bauxită și a aluminiului metalic este foarte-foarte-foarte costisitor și foarte-foarte-foarte energofag. Pe vremea comunismului citeam o lucrare vizavi de consumul energetic al combinatului de aluminiu din Slatina că aceea consuma cât tot Bucureștiului cu tot cu populație și cu toată industria de acolo!!! 10% București, 10% combinatul de aluminiu Slatina, asta din consumul total nominal al țării! Acum este interesul tuturora să recuperăm tot ce mișcă în materie mai ales că UE vrea să blocheze importul de Al din Rusia, adică vom rămâne fără materie primă de la ei. Și aluminiul se poate refolosi mult mai ușor decât fierul vechi de exemplu. Iar dacă nu facem asta industria aviatică rămâne fără materie primă pentru construcția de avioane. Oare asta vrem? Băgați asta cine trebuie la calculator. Și asta din cauza a niște hârtii până la urmă. Rușii de află râd și cu kurul de noi.

  6. Ghita Răspunde

    Încetarea statutului de deşeu

    ART. 6
    (1) Anumite categorii de deşeuri încetează să mai fie considerate deşeuri, în sensul pct. 9 al anexei nr. 1, în cazul în care au trecut printr-o operaţiune prevăzută în anexa nr. 3 şi dacă îndeplinesc criteriile specifice stabilite la nivelul Uniunii Europene, potrivit următoarelor condiţii:

    b) există o piaţă sau cerere pentru substanţa sau obiectul în cauză;

    ANEXA 3
    Operaţiuni de valorificare
    R 4 – reciclarea/valorificarea metalelor şi compuşilor metalici;

    Anexa 1
    9. deşeu – orice substanţă sau obiect pe care deţinătorul îl aruncă ori are intenţia sau obligaţia să îl arunce;

    Cum ii deseu daca a fost vandut catre o societate care il foloseste ca materie prima?!

    • ecologist Răspunde

      @Ghita, trebuia sa aiba niste hartii pe care sa le prezinte la granita. Acele hartii dovedea ce ai spui adineauri. Atat tot. Restul sunt petarde ca cica cineva lucreaza. Intelegi?

  7. Sătmărean Răspunde

    Unii cumpără haine vechi să se încălzească la iarnă, vai dye **** nostă ce am ajuns și fără bani, plini de gunoaie și de datorii !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.