Preţul la apă a fost majorat cu 25% începând cu 1 ianuarie 2023. Consilierii locali au aprobat în şedinţa de astăzi majorarea preţului la apă ca urmare a creşterii costurilor cu energia electrică. Totul s-a desfăşurat după o serie de acuze şi un schimb de replici între PNL-ul aflat în opoziţie şi reprezentat de către consilierul Victor Cernea pe de o parte şi primarul Kereskenyi Gabor şi conducerea Apaserv din care fac parte şi membri PNL, de cealaltă parte.
Consilierul PNL Victor Cernea a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat că se opune majorării acestor preţuri, acuzând conducerea Apaserv de lipsa unui management performant şi că nu a făcut nimic pentru a se adapta la situaţia curentă.
În şedinţa de consiliu el a spus că o simplă majorare a preţului nu poate rezolva problema majoră de la Apaserv.
“În continuare avem un management defectuos care nu a considerat să efectueze nişte investiţii care să reducă pierderile, în continuare avem premii la nivelul Apaservului către conducerea acesteia, care de multe ori s-au deovedit a fi nejustificate”, a spus Cernea.
Leitner arată cum s-au majorat tarifele la curent
Tot într-o conferinţă de presă, directorul Apaserv, Ioan Leitner a explicat de ce este necesară această majorare, arătând modul în care a crescut preţul la curent.
În urmă cu doi ani, energia electrică a costat 290 lei MWh, după care a ajuns la 1.000 de lei MWh, în luna septembrie a ajuns la 1.200 de lei Mwh şi acum la 1.500 de lei Mwh.
„Cu această creştere nu putem asigura nici măcar profitabilitatea secţiei. La un moment dat, toate veniturile trebuiau cheltuite pe energia electrică. Astăzi, cu 1.500 lei MWh începem să intrăm în pierdere, o pierdere care se situează între 2 şi 3 milioane de lei pe lună. Avem un profit astăzi de 8.200.000 de lei, încercăm ca până la finalul anului totuşi să ieşim în profit şi să nu intrăm în pierdere. În aceste condiţii, noi nu vom mai putea asigura cofinanţarea fapt pentru care s-a făcut o nouă analiză cost-beneficiu şi o nouă strategie de tarifare”, a spus Leitner.
El a explicat că Apaserv are în derulare proiectul uriaş de peste 200 de milioane de euro de extindere a conductelor în judeţ.
În timpul şedinţei, viceprimarul Adelin Ghiarfaş i-a atras atenţia lui Cernea că ministrul Energiei este un membru PNL care nu a inclus companiile de apă pe lista societăţilor care beneficiază de preţ plafonat, acuzându-l de “infantilism şi o ipocrizie politică fără margini”.
Matuz, replică pentru Cernea
Directorul tehnic al Apaserv, Matuz Bela, membru PNL, i-a dat replica lui Cernea în şedinţă.
“Nu ştiu de unde scot poziţiile de management defectuos pentru că managementul face orice este posibil ca să supravieţuim acestei perioade. Cealaltă problemă este total gratuită. Managementul nu are niciun fel de premii. Nu cred că aşa trebuie pusă problema, politicianist. Dacă vreţi să vă informaţi, informaţi-vă de la surse directe pentru că suntem acolo”, a spus Matuz Bela.
Kereskenyi către Cernea: Aştept demisiile!
Şi primarul Kereskenyi Gabor, la rândul său, i-a dat replica lui Cernea.
“Vreau să atrag atenţia domnului consilier Cernea şi mentorului dumnealui. Ei adoptă un comportament al politicienilor care seara critică oaia, iar dimineaţa mănâncă caşul. Încă o dată, vă spun foarte foarte răspicat: aveţi membri în consiliul de administrație de la Apaserv, aveţi membri în consiliile de administraţie în diferite locuri de unde aceşti oameni primesc indemnizaţie. Aştept demisiile de la aceşti oameni! Mergeţi până la capăt şi părăsiţi acele locuri călduţe. Aştept în continuare demisiile din consilii de administraţii şi diferite funcţii pe care le ocupaţi în continuare”, a spus primarul.
După discuţii s-a supus la vot proiectul, care a fost adoptat.
Astfel, din 1 ianuarie 2023 preţul la apă va fi majorat cu 25%.
In Romania cresterile sunt toate multiplu de 5.
Cum sa ii credem ca au facit o analiza serioasa?
Binenteles, probabil si salariile cercopitecilor urmeaza a fi majorate tot cu 25% ,si tot de la 1 ianuarie 2023 ! Nu-i intereseaza ca cei multi si amarati cu pensii mici, a caror pensii chiar daca se vor majora suma va fi infima, abia daca-si duc traiul de la o zi la alta !!Ei sa iasa in profit,sa-si dea salarii si prime babane,asa ca la fiecare sfarsit de an de sarbatori,iar pulimea sa se descurce cum le-o ajuta cel de sus !!Ca asa e in capitalism !!
Voi nu sunteți normali ??? Cu 25% ??? Este total inacceptabil așa ceva !!! Și așa e foarte scumpă !!!
Ar trebui atunci să discutăm și despre acele premii, știți voi care, despre care s-a dovedit că sunt absolut ilegale și pe care nu le-ați dat înapoi? Cum vine asta? Apaserv e plin de lipitori de afișe și cu o organigramă superumflată. Normal că nu are profit că trebuie să care în spinare n+1 de oameni în plus! Dar cine admite asta? Nu primăria este proprietara societății??? Să nu spuneți că asta nu se știe că nu vă cred! Totuși este vorba de premii în valoare de cca. 350.000 euro!!!
https://www.presasm.ro/ancheta-sute-de-prime-ilegale-la-apaserv-satu-mare-directorul-pus-sa-restituie-o-suma-colosala/
25% e enorm?!voi chiar nu realizați lucrul acesta?!chiar vreti sa îngropați cu totul sătmărenii?!rusine sa va fie!!!tot pe spatele oamenilor va faceți damblaua
Doar puturile au 54 buc pompe de mare putere, de restul de pompe nu mai zic…. si nu consuma cat un bec….. la cat a crescut curentul , 25% nici nu e mult.O sa vedeti cand nu va fi apa….
Doar că optimizarea cheltuielilor se poate face și prin a judeca ce îți permiți și ce nu. La o adică se poate să reduci alte cheltuieli ca să te menții pe linia de plutire. Că dacă e criză atunci nu-ți consumi resursele ca înainte!!! Doar că nu se vrea. Se rezolvă la primărie și majorăm prețul. Nu e corect față de clienți.
Și când vom lista pe bursa aurului din New York apa din Satu Mare??? Că la preț deja e cam pe acolo!!!
Apa și așa este foarte scumpă și nu este bună pentru consum propriu. Doar să speli vase și faci un pic de duș, în rest e și murdară câteodată chiar, miroase oribil.
Abia când o fierbi mai poți zice că poți face mâncare cu ea, în rest pentru consum este: pălinca, berea, vinul, cognacul, romul, cam astea. În Islanda apa este gratuită, curentul la fel. De ce la noi nu se poate?
Nu se vrea, nu că nu se poate.
esti liber sa pleci in Islanda ….cine te opreste betivule ????????????????
Tu precis bei din Tur apa…. Apa din robinet in Satu Mare este una din cele mai bune din tară…
Tacă-ți p1zd@, eu beau bere nu apă de pe râul Tur, vin de coacăze, palincă de Remetea. Iar în Islanda mă refeream in general, dar nu mai plătesc apă și gata. Un boicot, măgarii ăștia nu merita nici un ban. Luam apa gratis cu găleata de pe Someș.
Și de Mona ai uitat????
Opriți acești doi nesimțiți ordinari !!!
Nu vă e rușine ??? Nu demult ați majorat la aproape 10 lei metrul cub de apă, pe lângă faptul că apa e cum e și serviciile Apaserv la fel !!!
Binenteles ca pe “domnul” il doare exact in dos de satmareni,mai ales daca consoarta isi ia salariul de la…APASERV !!Probabil au si dividente… https://www.primariasm.ro/storage/conducerea-primariei/kereskenyi-gabor/kereskenyi-gabor-declaratia-de-avere-2021.pdf
RUȘINE UDMR SPER SĂ PICATI DE LA GUVERNARE CÂT MAI CURÂND ȘI DEFINITIV DIN PRIMĂRIA SM!!!!
Gaborul și Laitenerul se întrec in porcarii mizerabile pentru sătmăreni. Acesta este bătut în cuie la apa?
Nu le este rusine sa-și bată joc de sătmăreni în halul ăsta, 25% ? E enorm de mult !!!
Minoritarii deveniți majoritari (la conducere) vor accepta fără crâcnire pt că primarul e de-al lor. Nu o să vedeți un maghiar care protestează orice mărire ar fi, că doar e de-al nostru și în rest nimic nu contează. Mărire de 500% să fie, și la impozitul local la fel, că se poate.
Sunt curios daca vor plati si unguri sau numai romani,unde sunteti ba bulangiilor de comentaci pro udmr, acu sa va vad cu gaurica vostru, pardon gaborica!
@Pistalau,o să ia apă gratis din Someș de pe pasarela pietonală nou promisă.
Sunt curios daca din acest pret ….mic de acum de la apa o sa ia de Craciun premii toti angajatii apaserv? Daca da ,atunci nu se justifica marirea,care daca tot trebuia marita cred ca un 8-max10 % era suficient.
Ce treaba are cheliosu cu Apaservu ? Ati cazut in cap ? Marea majoritatea din conducerea apaserv is romani
Liber,Matuz Bela, români neaoși,ce mai . Partidul nu contează,una li cununa
Matuz e singuru ungur si e director tehnic.
Bor Darius Gheorghe director economic.
Les Gabriel Benjamin director general adjunct
Leitner Ioan director genera. Vrei sa iti si scriu atributiile fiecaruia ?
Nici Drexi nu are atatia directori.
Vorbesti prostii
Asta-i mâna lui Leitner, e clar și cu acordul lui Kereskenyi, nesimțiții dracului ! Nu vă e rușine ??? Nu demult a-ți majorat prețul la 7,30 lei metrul cub, apoi imediat la 9, 30 lei iar acum vreți 25 % ??? Da nu vă este rușine nesi.țiților ??? La salariile și pensiile noastre de mizerie sa faceți așa ceva ???
Bai **** bleaga, da ce treaba are cheliosu burtosu cu pretu ala apa ? Tu crezi ca el decide preturile la energie ?
Leiner
Leitner, corecția p …
Ne bagati in pamant!Demisia!
Absolut, dar absolut toate partidele au oamenii băgații în consiliul de administrație! Dar asta nu numai la Apaserv ci de exemplu și la Transurban. De restul, de preț sau altele le doare undeva la 1,5 m lateral în orice direcție!!! Așa că nu au nici un interes, vine propunerea redactată și trece ca prin brânză. Vă spun eu. Curios sunt ce vor zice în scimb în campanie. Pentru că totul se trage de la aparatul umflat și prea bine plătit. Așa cum soția primarului este acolo angajată voi poate nu știți dar și primarul a fost o vreme angajat tot acolo ca și jurist. Cimitir de elefanți se cheamă deja la Apaserv. Dar să vedeți ce ieșea dacă punea în mandatul Ștef-Govor mâna pe Apaserv și CJ!!!!! Oioi atunci era chiar jale mare, nu că acum ar fi bine!
E o situatie generalizata la nivelul institutiilor bugetare. La APIA sunt toate sotiile liderilor PNL si PSD. Directorul general e omul de casa a lui Govor, directorul adjunct e omul de casa a lui Cozma
Toti compenteti unu si unu. Exemplare de pus in dictionar la capitolul ”BUNILANIMIC”
Da. Trist mai este că ăștia votează în orb și în dauna buzunarelor noastre. Așa le-aș zice vreo una-două!
Huuuuuu!!!!rusine, rusine, rusine sa va fie!!!!jos UDMR-ul!!!!
Da Apaserv e a UDMR-ului ma desteptule ?
Ia mai reduceti din personalul care se plimba cu o hartie dintr-un birou in altul si vezi cum vor fi bani. sunt prea multe lipitori , putori in aceasta institutie numita APASERV.
Io nu inteleg un lucru: cum aproba consilierii locali majorarile cand apaservu’ asta a preluat retelele si exploatarea prin mai tot judetul ?
Că primăria este singurul acționar, ei au înființat societatea anno așa că trebuie decizie de consiliu local la orice modificare. Că Apaserv a preluat o grămadă de localități e din cauză că acele localități nu aveau sau nu puteau gestiona utilitățile existente (apă-canal în speță). În multe localități unde erau servicii și înainte practic s-au preluat IGO-urile locale. Asta mai puțin la sate unde chiar nu era mai nimic organizat. Logica a fost că așa se pot accesa fonduri necesare pentru modernizare și extindere societatea poate face mai ușor și accesa fonduri. De aia sunt acum prin tot județul. Doar că un de s-a ajuns așa nici mie nu-mi place. Să vezi când îi vor alerga și pe cei de la țară cu facturile că acolo majoritatea plătesc paușal sau plătesc din ani în Paști atunci ce scandal va fi!
Întrebare. Dacă inflația se spune că e de 15%, marea majoritate dintre noi câștigăm la fel ca înainte atunci de unde s-a scos majorarea de 25%???? Sau când e vorba de încasat spunem adevărul iar în e de dat bani la oameni atunci cosmetizăm????
Dar inginerul ăla de la Apaserv mai bine să tacă! Că văd că a reușit peste tot să recepționeze lucrări de canalizare pluvială, asta peste tot în oraș și unde gurile de canal nu au fost aduse la cote ci sunt mai sus! Așa că din această cauză la orice mică ploaie orașul se transformă în Veneție! Asta merită remunerat și cu niște premii babane, nu??? Cine drq a făcut lucrarea, nu muncitorii de la Apaserv????? Ce mai vreți diplome din aur și câte o statuie la fiecare????? Voi nu trăiț în orașul ăsta???
Propun în atenția primăriei și a conducerii Apaserv. Drept că e vorba de o “prăpădită” firmă cu puțin peste 100000 de angajați dar o societate care judecă drept și nu strâmb cum faceți voi așa procedează! Bine, ei nu au majoritatea lipitori de afișe. Noi stăm mult mai bine și nu ne complicăm cu astfel de mișcări de personal, nu?? Vai de mama noastră!
Producătorul american de semiconductori Intel își va reduce numărul de angajați cu 20%, pentru a-și diminua costurile și a face față încetinirii pieței de computere personale, scrie profit.ro.
Cu peste 121.000 de angajați care lucrează pentru companie la nivel global, numărul de persoane care vor pierde locurile de muncă poate astfel ajunge până la 24.000. Compania care activează și în România pregătește totodată reduceri de costuri de până la 10 miliarde dolari, în următorii trei ani.
Intel a raportat venituri de 15,34 miliarde dolari, cu 15% mai mici calculat de la an la an, în trimestrul care s-a încheiat la 1 octombrie.
„Plănuim ca incertitudinea economică să persiste până în 2023”, a declarat CEO-ul Pat Gelsinger, într-o conferință telefonică cu analiștii.
O recesiune globală este posibilă, a spus și șeful financiar al Intel, David Zinsner. Intel urmărește reducerea cu 3 miliarde de dolari a costurilor de vânzări și a cheltuielilor operaționale în 2023, iar valoarea economiilor anuale va ajunge la 8- 10 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2025.
Recent a fost anunțat că Intel Corp. intenționează să demareze o amplă restructurare de personal, de ordinul câtorva mii de posturi, pentru a-și reduce costurile și a face față încetinirii pieței de computere personale.
Intel suferă în prezent de pe urma scăderii cererii pentru procesoare destinate computerelor personale, principala sa ramură de activitate, și în paralel nu a reușit să recupereze cotele de piață pierdute în fața rivalilor precum Advanced Micro Devices Inc.
În luna iulie, Intel a avertizat că vânzările sale pentru anul 2022 vor fi cu aproximativ 11 miliarde de dolari mai mici decât estima anterior. Tot atunci Intel a recunoscut că ar putea face unele schimbări pentru a îmbunătăți profiturile.
“Reducem cheltuielile de bază în anul calendaristic 2022 și ne uităm să adoptăm acțiuni suplimentare în a doua jumătate a anului”, a declarat atunci directorul general de la Intel, Pat Gelsinger.
Precedentul val important de concedieri de la Intel a avut loc în anul 2016, când grupul american a eliminat aproximativ 12.000 de locuri de muncă, sau 11% din efectivele totale. Între timp compania a mai recurs și la alte restructurări și la închiderea unor divizii și, la fel ca multe alte companii din industria de tehnologie, a înghețat angajările la începutul acestui an, pe fondul înmulțirii semnelor de recesiune.