Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Satul românesc în însorita Italie. Românii au sărbătorit toamna cu produse tradiționale, muzică și voie bună

Aproape 400 de români au participat duminică, 2 octombrie, la evenimentul „Toamna în satul românesc”, desfășurat la Villa Fornarola, în localitatea Pavona, lângă Roma organizat de Asociația Villaggio Romeno, informează rotalianul.com. A fost o atmosferă de mare sărbătoare, cu produse tradiționale și ingrediente aduse inclusiv din județul Satu Mare, spectacole muzicale și ateliere interactive.

La eveniment au participat și Cosmin Mitrea, consul general la Consulatul României la Roma, preot paroh Daniel Șurubaru, din partea Episcopiei Ortodoxe a României în Italia, profesoare de limba română din regiunea Lazio, reprezentanți ai Asociațiilor de români din Roma.

Pe parcursul unei după amiezi însorite, au fost organizate ateliere de creație artistică (pictură, desen), la care au fost invitați copiii din comunitate, împărțiți în grupe de vârsta. Participanții au putut pleca acasă cu cărți gratuite în limba română, oferite în cadrul campaniei „Limba română dintr-o carte”, demarată în luna august în colaborare cu Inspectoratul Județean Școlar Mureș.

Unul din cele mai apreciate și așteptate momente a fost spectacolul culinar pregătit de organizatori, însoțit de degustare gratuită. Cei prezenți au putut asista la pregătirea unor preparate tradiționale românești, specifice anotimpului toamna, de către Chef Cristian Eremia, expert în gastronomie și consultant pentru emisiuni culinare TV în țară. La ceaun, s-a gătit în direct zacuscă de toamnă, tochitură și magiun de prune, iar, la grătar, bucătarii au pregătit mititei de casă, pastramă cu mujdei, vinete coapte în salată, ardei capia.

Ca desert, au fost servite felii de dovleac cu miere și scorțișoară și porumb copt! Nu a lipsit mustul, roșu și alb, adus special din Vrancea și o expoziție cu obiecte tradiționale folosite pentru zdrobirea sau stoarcerea strugurilor. Ca ingrediente, au fost folosite și produse biologice românești, aduse din țară, cum ar fi ardei de la Andrid sau roșii de la Petrești (Carei) sau struguri din viile de la Satu Mare.

În cadrul atelierelor creative, copiii, împărțiți pe categorii de vârstă și coordonați de artiștii Maria Miron, Fabio Morena, Salvatore Cucco au desenat, au pictat și au creat fructe colorate din plastilină, tema laboratoarelor interactive fiind „Toamna”. Fiecare participant a dat liber fanteziei, desenând și pictând simboluri ale toamnei. Toate operele au fost prezentate în cadrul unei expoziții virtuale, inaugurată pe pagina de Facebook a Asociației Villaggio Romeno.

Atmosfera de sărbătoare a fost completată cu un spectacol muzical al trupei Emisfera, cu un repertoriu popular bogat, încununat de nelipsita horă românească.

Sursa: rotalianul.com

18 comentarii

  1. misi Răspunde

    N-am vazut steagul Italiei. E valabil numai la noi, asa-i sovinilor? Nu vad primarul sa faca circ. Numai primarii cu dosare penale pot face circ. Rusine acelor oameni care instiga !!!! Se poate sarbatori frumos, impreuna.

    • nuconteaza Răspunde

      @misi in poze nu se vad nici steaguri romanesti. Daca ai tu o alta sursa, sa zici.

      • @nuconteaza Răspunde

        @nuconteaza, in logica impamantenita la noi daca era ceva tricolor romanesc arborat imediat zbang dosar penar si alte tampenii. Nu asa procedeaza Dan Tanasa? Dar …. Nu conteaza. Unii vad aschia in ochii altora dar in ochii lor nici jungla deasa nu se vede. Macar noi sa credem ca suntem cum suntem. Ca altii de prin Ioropa sunt lamuriti cu noi.

  2. misi Răspunde

    Scuzati la mine ca tare mult borot baut si vorbesc prostii!

    • @misi Răspunde

      Scuzate mi, spiacente com e si chiamo mamaliga in italiano? Polenta??? E opinca com e si chiamo in italiano? Mille grazie.

  3. Norik Răspunde

    Rusine lu mata ca o lepadat asa un porc sarbos hortist!Mars in Mongolia migratorule!

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      Așa, așa! Zi le măi! Că ungurii sunt de vină că românii au plecat cu milioanele afară! Mai e puțin și mai mulți români vor locui sub podurile Londrei decât acasă în bordeiele cu turnulețe degeaba!

    • @Norik Răspunde

      @Norik, ???????????

    • Norick Răspunde

      Tu vorbesti de rusine hot ordinar ce esti. Totusi daca furi, sa faci macar pana la capat , dar si la capitolul asta ai ramas corigent analfabetule… 😛 😀

  4. misi Răspunde

    Cultura la voi: injurati cand vi se spune adevarul. Cand mergem spre Mongolia, puteti sa ne conduceti , mergeti in India.

    • @misi Răspunde

      @misi. Ai semnal și sub pod? Wow! Și mai vorbești de cultură și de neamuri când nici tu nu știi unde ți-e casa iar nația te face singur și nesilit de nimeni de râs peste tot prin lume? Fii mândru de asta neamule!!!! Că atât ți-a rămas.

  5. Vasile Răspunde

    Mama cata cultura la ninoritarii nostrii migratoti!Mai hortstilor ce ar fi sa va spanzurati de necaz s-au s-a migrati la obarsie?

    • Djugasvili Răspunde

      Mai, Liga Arhanghelului Mihai sau aia al lui Zelea Codreanu iti spune ceva? Cine a fost in frunte la WWII la ocuparea Crimeei? Ia zi desteptule! Cine a rezolvat intern, in situ problematica evreiasca? Ia zi! Si a fost felicitat pentru promptitudine de catre ala cu mustata scurta, haioasa???

  6. Vasile Răspunde

    Victoras hortistu si pupicuritu lu Putin.

    • România reală Răspunde

      Că ce moaște pupăm noi e mai frumos și mai igienic, ori etic? Nu vezi că ne-am vândut deja și demnitatea către UE? Gazul din mare pentru care am luptat atâția chiar și cu Ucraina e deja vândut în avans pe trei ani la franțuji??? Oare cum e mai bine? În curând vom cere voie ca să putem vorbi? Că poate nu o să fie voie? Mai știi în lumea asta?

    • 😱😱😱 Răspunde

      Cât de înapoiat mintal poți fi dacă te poți bucura că nici la celălalt nu-i merge bine? Ține loc de căldură sau de păpică?

  7. Mihaita Piticu' Răspunde

    Pt . Norick fals …..Ba bulangiule nu mai fura nickname uri :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.