Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

Criză în Ungaria. Magazinele raționalizează mâncarea. Prețurile la alimente, plafonate

Criză în Ungaria. Marile lanţuri de retail raţionalizează mâncarea după ce măsurile guvernului de plafonare a preţurilor alimentelor de bază provoacă penurii, titrează Ziarul Financiar.

Guvernul Ungariei a introdus mai multe limite asupra preţurilor alimentelor pentru contracararea creşterii dramatice a inflaţiei, care depăşeşte chiar şi 90% pentru unele tipuri de mâncare. Măsurile au provocat penurii, iar mai multe lanţuri de retail au fost nevoite să limiteze cantităţile de ouă şi cartofi, de exemplu, pe care consumatorii le pot cumpăra, scrie Daily News Hungary, citat de zf.ro.

Potrivit Privatbankar, după Lidl, CBA şi Tesco, un alt lanţ de magazine, Real, a decis să limiteze cantităţile achiziţionate. Astfel, clienţii acestuia nu pot cumpăra mai mult de două produse cu preţuri plafonate.

Asociaţia a solicitat o consultare cu ministerul economiei şi agriculturii cu privire la preţul oficial al ouălor. Aceasta se plânge că în timp ce plafonările de preţuri au fost extinse la un tip de produs în cazul laptelui, făinii şi zahărului, în cazul ouălor măsura priveşte toate tipurile.

Daily News Hungary scrie că măsurile de plafonare a preţurilor alimentelor fac mai mult rău decât bine. În lipsa raţionalizărilor, magazinele ar fi rămas rapid fără alimentele cu preţuri plafonate.

Politicienii din opoziţie argumentează în mod regulat că guvernul ar trebui să combată creşterea preţurilor alimentelor cu reduceri de TVA, şi nu prin măsuri de limitare a preţurilor de consum.

Sursa: Ziarul Financiar

14 comentarii

  1. Alex Răspunde

    Bull shit. Rationalizeaza ca romanasul si austriacul sa nu cumpere in cantitati industriale.

    • Viktor Răspunde

      💩💩💩💩💩

      • 💩💩💩💩💩 Răspunde

        Din astea ce zici avem destul, nu trebuie să te oftici chiar în halul ăsta. Așa că stai flexy nu se va raționaliza prea curând. Deci nu rămâi nemâncat. 💩💩💩💩💩 Numai nu înțeleg de unde boala asta pe aici că te bucuri dacă la vecin îi merge prost. Aici nu mă refer numai la unguri ci așa la modul general! Ai și orgasm???

  2. satmarean Răspunde

    Eu inteleg ca lanturile de magazine pun adaosuri comerciale prea mari iar guvernul cauta sa-i calmeze putin ca sa nu saraceasca populatia. Sa ne gandim putin la lactatele de la noi din tara: producatorii romani vand cu cativa bani litrul iar procesatorul olandez si vanzatorul castiga impreuna de zece ori mai mult. Rezulta ca procesatorul si vanatorul sunt nesimtiti .

  3. NewsP Răspunde

    La piata nu sunt plafonate, oricum marile lanturi sunt pe profit, asa mai lasă si pe altii sa respire.

  4. H&R Răspunde

    “Astfel, clienţii acestuia nu pot cumpăra mai mult de două produse cu preţuri plafonate.”
    Adica la preturi plafonate!
    Stire de clickbait!
    Nu este nici o criza. La noi nu este criza, ca la noi sunt preturi exorbitante deja!

  5. Unul Răspunde

    Marele stat hungaria, se strange latul incet, mananceva korhazul pe toti

  6. Baros Răspunde

    Unul
    24 noiembrie 2022 Răspunde
    Marele stat hungaria, se strange latul incet, mananceva korhazul pe toti

    Voi nesimtitilor care vorbiti asa!Vreti in schengeni?o pla la mamica voastra

  7. Unul Răspunde

    Ba baros tu vorbesti de nesimtire, voi care niciodata nu sunteti satui de nimic . Cine ti-a spus tie ca vrem in schengen, controale la granita la sange, mai ales catorva specimene de la buda ,si apoi vorba ta p….a ma…a voastra la toti bozgori

  8. 💩💩💩💩💩 Răspunde

    Numai nu înțeleg de unde boala asta pe aici că te bucuri dacă la vecin îi merge prost. Aici nu mă refer numai la unguri ci așa la modul general! Credeți că de se prăbușește economia lor sau o ia razna gea germană asta nu are repercursiuni asupra noastră? Cât de încuiați la minte puteți fi? Deocamdată e jale mare și la nemți. Dacă acolo se întâmplă ceva din cauza sancțiunilor va fi prăpăd în toată Europa. Vă intră asta pe hard???? Până în primăvară cred că va fi mult mai rău economic vorbind decât acuma. Deja batem spre 0% la creștere economică. Acum treipatru luni era încă estimat la 5% iar acum ciuciu. Asta nu vă îngrijorează? Până când credeți că se pot desena bancnote fără a avea repercursiuni economice? Și când începem să-l luăm în colimator pe vinovatul principal Cîțu????

    • Pistalău Răspunde

      Hai nu mai faceti pe fata mare, ca daca sa-r putea sa se rupa Romania in bucati ce va-ti mai bucura, asa ca nu esti in stare sa faci morala la alti, apropo titlul ti se potriveste de minune

      • 💩💩💩💩💩 Răspunde

        Din ce ai scris se pare nu ai înțeles ce am vrut să spun. Dar nici nu mă mir. Ești setat pe jos cu ungurii dar când te duci dincolo vorbești fluent maghiara și poate faci și afaceri cu ei. Nu crezi că ești așa puțin duplicitar? Dacă economia vecinilor va da chix problema nu se va opri la graniță. Este valabil nu numai în cazul ungurilor ci și în cazul bulgarilor sau sârbilor. Rumegă boule. Dacă nu reușești din prima regurgitează și mai încearcă odată. Puțin îmi pasă de orbanistan, pe mine mă deranjează că tâmpitul de Cîțu a dat liber la scumpire și noi ca țară nu ne permiteam acest lucru. Noi chiar deloc! Este sancționat? Nuuuu! Pupă-l în fund că se pare este genul tău.

  9. Verde în fata Răspunde

    Bine ca atunci când ajungem prin spitalele lor din cauza incompetentei medicilor de aici, sint cei mai buni!Și ca fapt divers,dacă tot am fost și eu intr-o situație de genul,preturile în Lidl de exemplu sint mult mai mici decât la noi.Aceeasi produs l-am cumpărat de acolo la 7 lei,la noi este 49,99 la oferta.Neplafonat.Deci da,le merge rău.Si DA,merita sa ii urâm….
    Invidia asta și grandomania/prostia noastră este nemărginită…..

  10. Satmarean1 Răspunde

    Ce exemplu bun era pt unii acum cateva luni Hu cu plafonarea pretului la benzina,apoi alimente,dar uite ca aceasta plafonare duce la lipsa acestora de pe piata si deci a rationalizarii ei. Cu alte cuvinte nu a fost ideea cea mai buna,cum de altfel nu a fost buna nici la noi liberalizarea din burta. Un control corect al pretului ,pe perioada de criza,din partea statului e solutia cea mai corecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.