Ultima actualizare: ieri, 19:05
Locale

Oftalmologul Gabriel Munteanu (Clinica Korall) ne explică: De ce să mergem la medic şi cum ne protejăm de ecrane

Consultul oftalmologic anual este esențial pentru a ne asigura că ochii sunt și se mențin sănătoși. Dr. Munteanu Gabriel-Zeno, medic specialist oftalmolog al Clinicii Korall, a explicat pentru PortalSM care sunt cele mai frecvente probleme de vedere, când se recomandă consultul oftalmologic și care este impactul ecranelor asupra ochilor. 

Cele mai frecvente probleme oftalmologice

Majoritatea pacienţilor se plâng de scăderea vederii. Pentru a trata vederea scăzută trebuie să identificam cauza. Cel mai adesea se poate remedia printr-o corecţie optică, însă sunt și probleme oculare de origine retiniană care trebuie identificate și tratate. O altă problemă frecventă cu care se confruntă pacienţii este cataracta, care de obicei apare la o vârstă mai înaintată. Pacientii cu diabet trebuie monitorizaţi periodic, numărul lor fiind destul de mare. Cel mai important este să i se explice pacientului patologia pe care o are ”, a explicat medicul Munteanu Gabriel-Zeno.

Cel mai adesea persoanele au vicii de refracție, ceea ce înseamnă că cornea nu are o formă corectă pentru a focaliza lumina pe retină, acest lucru se poate corecta prin ochelari. O altă problemă ar fi ceea ce se numește prezbiopia, prin care pacientul de la vârsta de 40-50 de ani, când ochiul începe să îmbătrânească, nu mai poate focaliza aproape și atunci acești pacienți au nevoie de ochelari pentru citit”, a mai adăugat acesta. 

Când este recomandat primul consult oftalmologic

Prima consultație oftalmologică este recomandată să se facă la copiii născuți prematur în primele zile după naştere, aceasta fiind un screening pentru identificarea retinopatiei de prematuritate. În general frecvenţa consultaţiilor este recomandată la copii astfel: la 6 luni, la 1 an, la 3 ani, la 5 ani, iar apoi, anual se poate poate face un consult oftalmologic. Astfel şi adulţilor le este recomandat să meargă la un control anual.

Aici, la Clinica Korall facem consultații la copii de la 5-6 ani în sus, copiii cu care se poate comunica”, a spus medicul Munteanu. 

Probleme oftalmologice frecvente la copii

Ochelarii nu se recomandă la copii decât dacă au neapărat nevoie, potrivit specialistului Clinicii Korall.

Majoritatea au vicii de refracție: hipermetropie, astigmatism, miopie. O altă problemă cu care vin copiii este strabismul, când unul din ochi sau ambii sunt deviaţi. Dacă părintele observă acest lucru trebuie să se prezinte la medicul oftalmolog pentru un consult”, precizează oftalmologul.

Odată cu începerea școlii, începe și valul de vizite la medicul oftalmolog. Mulți copii se plâng de dureri de cap, iar, în general, cauza este spasmul acomodativ.

În primele două-trei săptămâni de școală, există un val în care vin părinți cu copii. Se plâng că nu văd la tablă, îi doare capul când citesc. Trebuie examinată și identificată cauza”, precizează medicul.

Ce se întâmplă cu ochii pacienților ce ar trebui să poarte ochelari, dar nu o fac

Un consult oftalmologic anual este recomandat pentru toate persoanele, de la preșcolari până la orice vârstă. La adult ochelarul este un ajutor ce asigură o vedere mai bună. Ochiul nu „se strică” dacă nu are acel ochelar, atât doar că pacientul are un disconfort și nu poate vedea la capacitatea maximă.

La copii este necesar ca să facă un consult oftalmologic. Dacă aceștia au nevoie de ochelari și nu ii poartă, se pot dezvolta anumite probleme cum ar fi: ambliopia, ochiul leneș, un ochi care „nu a învăţat să vadă” . Un ochi ambliop nu va vedea bine indiferent de ce tratament i se va aplica”, a explicat medicul Munteanu. 

Impactul pe care îl are asupra ochiilor expunerea la ecrane

Medicul oftalmolog a explicat ce se întâmplă cu ochii atunci când pacientul lucrează mult la calculator. De asemenea, el a precizat ce trebuie făcut în cazul în care pacientului îi este necesară expunerea la ecrane pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

Pacientul stă concentrat asupra ecranului, uită să clipească și atunci ochiul se usucă, se produce o iritație și intervine o senzație de usturime, mâncărime sau senzaţia de nisip la nivelul ochiului, astfel poate să apară sindromul de ochi uscat. Când aceste simptome apar, este important să vină la medic pentru a fi diagnosticați și pentru a li se administra un tratament care să îi ajute la calmarea acestui deranj.

Ar trebui limitat acest consum de ecrane. Nu există neapărat o perioadă de timp, dar având în vedere epoca în care trăim, foarte multe job-uri sunt bazate pe lucru cu ecranul cel puţin 8 ore pe zi. Astfel, este important să fim realişti că majoritatea oamenilor nu pot reduce numărul de ore de expunere la ecran. Dar totuşi, trebuie să avem grijă de ochii noştri prin mai multe metode. Cea mai uşoară modalitate este ca la fiecare 20 de minute să se facă 20 de secunde pauză, să privească în depărtare sau să clipească de câteva ori şi să stea cu ochii închiși. De asemenea, o soluție ar fi lacrimile artificiale care ajută să calmeze iritația oculară sau senzația de uscăciune. În mod ideal ar fi recomandat să încercăm să limităm această expunere la ecrane.

Un lucru foarte important este să adaptăm iluminatul ecranului cu iluminatul ambiental existent. Dacă stăm afară, ecranul trebuie să aibă o lumină puternică, iar seara trebuie să reducem iluminatul ecranului”, a concluzionat medicul Gabriel Munteanu. 

Programări pentru consult la medicul oftalmolog Gabriel Munteanu se pot face la numărul de tel 0361 412 037 sau 0361 800 820.

Program consultații: marți și joi de la ora 16.00, la Clinica Korall.